Shiny

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Η 1C Company είναι μια εταιρία από τις λίγες που, όταν λέμε ότι έχει κάνει λίγο από όλα, το εννοούμε με όλο το βάρος της φράσης. Από ιστορικούς εξομοιωτές πτήσεων (IL-2 Sturmovik) σε σκληρή real-time στρατηγική (Men of War), άλλες φορές ως εκδότρια εταιρία, άλλες φορές ως developer και, μάλλον άγνωστο σε αρκετούς, μια από τις κυρίαρχες εταιρίες της Ρωσίας σε επαγγελματικά λογισμικά για επιχειρήσεις, υπεύθυνη για το localization της πλειοψηφίας μη ρωσικών παιχνιδιών και άλλα.

Η εν λόγω

περίπτωση, το SHINY, είναι μια από τις λιγότερο σημαντικές κυκλοφορίες της εταιρείας, και αυτό γίνεται γρήγορα αντιληπτό. Κυκλοφόρησε το 2016 για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και μόλις φέτος έγινε διαθέσιμη η έκδοση για κονσόλες. Το SHINY είναι ένα platformer που μας τοποθετεί στο ρόλο ενός ρομπότ από τα πολλά που εγκαταλείφθηκαν από τους ανθρώπους σε έναν πλανήτη που οδεύει ολοταχώς προς τον ήλιο και την καταστροφή του. Η όλη αρχική ιδέα με τα ρομπότ που αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι, μας θύμισε αρκετά την αγαπημένη ταινία Wall-e, αλλά όλοι οι θετικοί παραλληλισμοί τελειώνουν εκεί. Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα platformer που δεν κάνει ποτέ κάτι το ξεχωριστό, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει και πολλά πράγματα λάθος.

Το platforming λειτουργεί σε γενικές γραμμές σχετικά ικανοποιητικά, και ουσιαστικά η όλη πρόκληση του gameplay, πέρα από το τυπικό platforming, είναι η διαχείριση της ενέργειας του ρομπότ Kramer 227, που τελειώνει όσο προχωρά στα επίπεδα, και η χρήση διάφορων ικανοτήτων (τρεις στο σύνολο) οι οποίες επίσης καταναλώνουν ενέργεια. Η ενέργεια του Kramer 227 αναπληρώνεται στα checkpoints, αλλά και συλλέγοντας μικρές μπαταρίες οι οποίες λειτουργούν και ως collectibles. Παράλληλα, ο παίκτης θα πρέπει να αναζητήσει τα ρομπότ που βρίσκονται χωρίς ενέργεια διάσπαρτα στα επίπεδα, να τα «ξυπνήσει» και μαζί να φύγουν από τον πλανήτη, που είναι και ο σκοπός του παιχνιδιού.

Τα ρομπότ αυτά τις περισσότερες φορές βρίσκονται στο δρόμο του παίκτη, και θα θέλαμε να είναι πιο συχνά κρυμμένα στο περιβάλλον ή να απαιτούν καλύτερη εξερεύνηση. Στα περιβάλλοντα, εκτός από collectibles, υπάρχουν και οι κλασικές πλέον παγίδες που δυσκολεύουν το έργο του παίκτη, όπως πρέσες που απειλούν να τον συνθλίψουν, πλατφόρμες που κινούνται ή καταρρέουν, καρφιά, φλόγες και επικίνδυνα αέρια. Οι τρεις ειδικές ικανότητες του Kramer 227 δίνουν μια κάποια ποικιλία στο gameplay, με το πιο ενδιαφέρον στοιχείο να είναι το jetpack, το οποίο χρησιμεύει περισσότερο προς το τέλος.

Υπάρχει πράγματι μια σταθερή δομή κάτω από το παιχνίδι, με ξεχωριστά επίπεδα, λειτουργικό platforming, μικρά collectibles εδώ κι εκεί και αρκετή ποικιλία ώστε να αποφεύγει να καταντά βαρετό. Από την άλλη, δεν είναι σχεδόν ποτέ και πραγματικά διασκεδαστικό, με το platforming σύντομα να γίνεται περισσότερο διαδικαστικό. Επίσης, η ιδέα της ιστορίας θα μπορούσε να έχει κάποιο ενδιαφέρον ή να εξερευνηθεί κάπως περισσότερο, αλλά πέρα από το αρχικό cinematic, σχεδόν δεν συμμετέχει στο υπόλοιπο παιχνίδι.

Μια ευχάριστη νότα, πάντως, δίνουν οι μελωδίες που ακούγονται σε σημεία και αλλάζουν ανάλογα με το περιβάλλον που εξερευνά ο Kramer 227. Τα γραφικά μοιάζουν βγαλμένα από τις γοητευτικές εποχές του αγαπημένου PlayStation 2, με… τρομακτικό aliasing και θολά textures να “πνίγουν” την οθόνη, ενώ η γενικότερη παρουσίαση πάσχει σε όλους τους τομείς. Υπάρχει γενικά μια αίσθηση έλλειψης polishing και φτωχού τεχνικού τομέα ακόμη και σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται συνειδητά από τους δημιουργούς για μια απλή, σχετικά “παλιομοδίτικη” και μάλλον φτωχή, εν τέλει, platforming πρόταση.

Το SHINY, δυστυχώς, δεν φαίνεται σε κανένα σημείο να προσπαθεί να κάνει το κάτι παραπάνω, και αποτελεί μια… “basic” περίπτωση σε όλα του. Από την άλλη, φαίνεται να το γνωρίζει πολύ καλά και ζητά μόλις 10 ευρώ από τους υποψήφιους αγοραστές. Τώρα, το αν αυτά τα 10 ευρώ αξίζουν, τη στιγμή που η αγορά είναι γεμάτη με platformers που κάνουν καλύτερα ό,τι προσπαθεί το πόνημα της Garage 227, είναι μια άλλη ερώτηση. Με σχετικά εύκολη απάντηση.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4xbox one Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα