Street Fighter 30th Anniversary Collection

Street Fighting ονείρωξη.

Λίγα πράγματα μπορούν να περιγραφούν με τον παραπάνω υπότιτλο στη μενταλιτέ ενός σκληροπυρηνικού fan των Street Fighter. Μάλλον, αν το ξανασκεφτεί καλύτερα κανείς, είναι μόνο δύο. Το πρώτο είναι να “φουσκώσει” αφύσικα, να αποκτήσει ιαπωνικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο καθώς και ευμεγέθεις πατούσες και να γίνει μέρος του ίδιου του κόσμου. Το δεύτερο, να αποκτήσει όλα τα παιχνίδια που λάτρεψε

εδώ και τριάντα χρόνια (και που τον έφεραν σε αυτήν την κατάσταση) και να τα έχει μαζεμένα σε ένα δισκάκι, σε μια πλατφόρμα… σε ένα μέρος, τέλος πάντων.

Μιας και η πρώτη περίπτωση είναι σχεδόν (!) αδύνατη, απομένει η υλοποίηση της δεύτερης - κι αφού μιλάμε για ονείρωξη, τότε πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Ώστε κάθε τίτλος που θα περιέχεται σε αυτό το “συμμάζεμα” μνημών και νοσταλγίας να αποπνέει και να ξαναγεννά τα συναισθήματα του τότε. Να φέρνει πίσω αναμνήσεις νοτισμένες με βαβούρα, κάπνα, το μόνιμο φόβο της καταδίωξης από το μαγαζάτορα ή το νόμο και - πάνω απ' όλα - την ασύγκριτη, ασυναγώνιστη αίσθηση της νίκης! Του επιτεύγματος, του κατορθώματος, της υπέρβασης, της καταξίωσης - έννοιες που συνδέονται άρρηκτα με τον πυρήνα του παιχνιδιού. Με αυτό που το ώθησε με δύναμη διαστρικού πυραύλου στα ουράνια και το κράτησε για πάντα σε τροχιά γύρω από τον gaming πλανήτη του κάθε fan.

Θα πρέπει το πρώτο Street Fighter να δημιουργεί εκ νέου το μείγμα του ενθουσιασμού και της αμφισβήτησης, απέναντι σε ένα διαφαινόμενο πείραμα. Απέναντι σε ένα παιχνίδι που δεν σκρολλάρει ατέλειωτα, φέρνοντας μαζί του ισάριθμους εχθρούς, αλλά παραμένει σε περιορισμένο χώρο και βάζει απέναντι στον παίκτη κάποιον άλλο, ζωντανό, έξυπνο, διαφορετικό, ικανότατο. Θα πρέπει τα αρχαία εκείνα γραφικά να ξαναφέρνουν ταξίδια φαντασίας προς ανύπαρκτα μέρη: βρώμικα σοκάκια, γκρεμισμένους ναούς, παγόδες στο ηλιοβασίλεμα...

Θα πρέπει το Street Fighter II - και στις πέντε του εκφάνσεις - να αναζοπυρώνει το πάθος και τη δίψα για αναμέτρηση, καθώς πλέον το πείραμα είχε πετύχει και τα μυαλά όλων ήταν έτοιμα για να δεχτούν το επόμενο, μεγαλύτερο κι ουσιαστικά τελευταίο βήμα προς την 1 Vs 1 fighting τελείωση. Να ζωντανεύει και πάλι τη λαχτάρα για ανακάλυψη ειδικών κινήσεων και κρυμμένων μυστικών και να ωθεί τον παίκτη να θέλει και πάλι να κάνει κοπάνα - από ένα σχολείο που τελείωσε πριν 25 χρόνια - θυσιάζοντας χαρτζιλίκι και φαΐ, προκειμένου να τα βιώσει.

Κατόπιν, επιβάλλεται η Alpha σειρά (με τους τρεις εκπροσώπους της) να ξαναδώσει την αποστομωτική απάντηση στην ψηφιοποίηση και τη 3D μανία που κόντεψε να κατακλύσει το είδος τότε και να δείξει ότι - μαζί με την SNK - κατέχουν το αρχαίο, επτασφράγιστο, μυθικό κι απόκρυφο μυστικό του 2D fighting gameplay. Σε πείσμα του “ρεαλισμού”, να προσφέρουν anime παρουσιαστικό και προκλητική παραβίαση των νόμων της φυσικής. Το roster τους να συνεχίζει να προκαλεί ρίγος με την ποικιλομορφία του και οι κρυμμένες προκλήσεις να δείχνουν ότι ο χρόνος είναι ένα μέγεθος που περιγράφει άλλα πράγματα. Όχι το Street Fighter.

Τέλος, το τρίπτυχο του Street Fighter III να προβληματίσει όλους ως προς την τροπή που θα είχε πάρει η σειρά, αν στο παντελόνι του χρόνου είχαμε διαλέξει αυτό το μπατζάκι. Ώριμο, μεστό, πλήρες, σχεδόν αλάνθαστο κι άφθαρτο, έστεκε και στέκει στο ίδιο ύψος (αυτό της κορυφής) με κάθε του αντίπαλο. Ένα μεγάλο “What if?” με τεράστια ερωτηματικά, επιβάλλεται να ξαναπροβάλλει στον πνευματικό ορίζοντα κάθε υγιούς fighting fan.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να εκφράζονται μέσα από μια συλλογή, ώστε αυτή να αποτελέσει τη φαντασίωση των hardcores. Πρέπει να μεταφέρει κάθε γραφικό, εφέ και ήχο της εκάστοτε εποχής, να διατηρεί απαράλλαχτο το gameplay και να αποδίδει την αίσθηση του coin-op, καθώς θα προσφέρει με το φτυάρι αναμνήσεις, συναισθήματα και νοσταλγία. Κι η αλήθεια είναι πως η 30th Anniversary Collection το καταφέρνει. Απόλυτα! Όσα διαβάσατε παραπάνω ισχύουν κατά γράμμα. Όλα έχουν αποδοθεί πλήρως και στην εντέλεια.

Στα χέρια σας θα έχετε (με σιγουριά το λέμε αυτό) μια συλλογή με 12 τίτλους από το πρώτο Street Fighter μέχρι και το 3rd Strike, αφήνοντας απ’ έξω τα EX και τα πλέον πρόσφατα IV και V (αν έχετε εντοπίσει κι άλλες ελλείψεις, μοστράρετε τις SF γνώσεις σας στα σχόλια). Με άσφαλτη ατμόσφαιρα “ηλεκτρονικών” και δυσκολία “σαλονιού πλοίων”, θα σας αφήσει ανήμπορους και παραδομένους στο φαινόμενο SF. Επιπλέον, μιας και όλοι όσοι γνωρίσατε τα παιχνίδια αυτά στην εποχή τους είστε τώρα μιας... εγνωσμένης ηλικίας, οι αντίχειρές σας θα κουραστούν εύκολα, οπότε θα χρειαστείτε ένα μεγάλο διάλειμμα θαυμάζοντας το “μουσείο” της συλλογής.

Εκεί υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από ποιοτικό κι ανέκδοτο μέχρι στιγμής περιεχόμενο, που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, περιγραφές, στοιχεία έμπνευσης, προφίλ χαρακτήρων, όλα τα soundtracks καθώς και πολλά άλλα… Αν, δε, θέλετε να νιώσετε πώς το Online του σήμερα αγγίζει το gameplay του τότε, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι τίτλοι διαθέσιμοι σε online, παρά μόνον τέσσερις, αλλά ακόμα κι έτσι, το netcode δείχνει να έχει προβλήματα κι οι μάχες δεν είναι τόσο απολαυστικές όσο ίσως θα θέλατε.

Είναι γεγονός ότι η Street Fighter 30th Anniversary Collection είναι ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει ο SF fan - κι ακόμα παραπάνω. 12 τίτλοι, απόλυτη πιστότητα, ζωντάνια, νοσταλγία, αναμνήσεις, μουσείο, online και πόσα άλλα… Ακόμα κι αν έχετε όλα τα παιχνίδια της συλλογής σε κάποιο format, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τα έχετε όλα συμμαζεμένα και τακτοποιημένα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απουσιάσει η συλλογή από την παιχνιδοθήκη κανενός fan. Όμως, αυτό είναι και το μόνο της μειονέκτημα: ως τέτοια, απευθύνεται μόνο στους σκληροπυρηνικούς παίκτες, που ενδεχομένως έζησαν τα παιχνίδια αυτά στην εποχή τους. Για όλους τους άλλους δεν είναι παρά ένα σύνολο από παλιούς, αδιάφορους τίτλους.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

playstation portableps4xbox oneswitch Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα