SteelSeries Rival 3 Wireless -Review

Ένα αξιόλογο, οικονομικό και ασύρματο gaming mouse.

Η αλήθεια είναι πως τα ασύρματα περιφερειακά δεν είναι κάτι νέο στο χώρο τον υπολογιστών, ωστόσο οι gamers πάντα τα βλέπανε λίγο υπεροπτικά και με καχυποψία. Δεν είναι ψέμα πως η διαφορά στην απόκριση όντως υπήρχε, ενώ οι παρεμβολές πολλές φορές οδηγούσαν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και εκνευρισμό. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση άλλαξε σημαντικά, με πολλούς παίκτες να εμπιστεύονται τα ασύρματα ποντίκια ακόμη και στο υψηλότερο – ανταγωνιστικό επίπεδο.

Τα ποντίκια που θα συναντήσει κανείς σε αυτές τις λίστες συνήθως ξεφεύγουν από

το budget του μέσου gamer και για αυτό δημιουργήθηκε χώρος και για μία νέα κατηγορία, αυτή των entry level, ασύρματων, gaming mouse. Πρόκειται για ποντίκια που δεν κοστίζουν τριψήφια νούμερα, με αξιόλογους αισθητήρες και φυσικά ασύρματη σύνδεση.

Μετά από αρκετούς μήνες χρήσης ενός «ποντικιού» της κατηγορίας, είδαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίπτωση του Rival 3 Wireless όταν αυτό έφτασε στα χέρια μας. Πρόκειται για την πρόταση της SteelSeries στην κατηγορία την οποία θα βρείτε στα ελληνικά καταστήματα με κόστος κοντά στα €60.

Το Rival 3 Wireless δανείζεται το σχήμα του από την ενσύρματη σειρά Rival 3, η οποία έχει αγαπηθεί από πολλούς παίκτες. Πρόκειται για ποντίκια που κυρίως απευθύνονται σε άτομα που προτιμούν το claw ή το fingertip grip, ωστόσο στην ασύρματη έκδοση του Rival 3 υπάρχουν βήματα προόδου για τους φίλους του palm grip.

Συγκεκριμένα, κάποιες καμπύλες έχουν διορθωθεί, έτσι ώστε το ποντίκι να γίνει λίγο πιο άνετο ακόμη και για άτομα που το αγγίζουν με όλη την παλάμη, παρά το μικρό -συγκριτικά- μέγεθος. Γενικά, το σχήμα του Rival 3 Wireless φάνηκε ιδιαίτερα βολικό και σίγουρα θα καλύψει ένα μεγαλύτερο εύρος προτιμήσεων σε σχέση με αυτό του Logitech G305, που είναι και ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές.

Πριν περάσουμε σε περισσότερο τεχνικές λεπτομέρειες, αξίζει να σταθούμε και στην υφή του Rival 3 Wireless. Η SteelSeries έχει χρησιμοποιήσει ένα ανθεκτικό και ποιοτικό ABS πλαστικό που δίνει μία αίσθηση στιβαρότητας, ενώ η ματ υφή προστατεύει από τις περισσότερες δαχτυλιές. Εννοείται πως αυτές δεν γίνεται να εξαφανιστούν πλήρως, ιδίως όταν μιλάμε για μία συσκευή που σχεδόν ποτέ δεν αφήνει από το -ίσως ιδρωμένο- χέρι του ο παίκτης, ωστόσο τo Rival 3 Wireless δείχνει να μην φαίνεται ποτέ λερωμένο, όσο φυσικά ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Το σύνολο των 6 κουμπιών (2 κλικ, ροδέλα, 2 πλαϊνά και ένα για ρύθμιση του DPI) φαίνονται ιδιαίτερα ποιοτικά και δεν μας φοβίζουν για την αντοχή τους σε βάθος χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για την ίδια την ροδέλα, η οποία έχει μία όμορφη επένδυση από καουτσούκ που θυμίζει λάστιχο αυτοκινήτου. Τα switches των βασικών έχουν αρκετά καλό feedback, με την SteelSeries να υπόσχεται αντοχή για 60 εκατομμύρια κλικ.

Μία από τις τελευταίες τάσεις στον χώρο των gaming mouse αφορά στο βάρος. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι δείχνουν να προτιμούν προτάσεις με χαμηλότερο βάρος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν διάφορες «περίεργες» αισθητικές επιλογές, όπως ποντίκια γεμάτα τρύπες. Η SteelSeries κρατάει -στη σειρά Rival 3- μία πιο συντηρητική στάση, ωστόσο αφουγκράζεται το κλίμα της εποχής. Αυτός είναι και ο λόγος που το Rival 3 έχει έναν κρυφό άσσο στο μανίκι του, αφού παρότι έχει θέση για δύο μπαταρίες ΑΑΑ, μπορεί να λειτουργήσει και με μία.

Έτσι, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διπλάσια -περίπου- αυτονομία ή χαμηλότερο βάρος. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως όταν αφαιρεθεί η μία μπαταρία το ποντίκι χάνει την «ζυγοστάθμισή» του κάτι που ίσως ενοχλήσει τα «ευαίσθητα» χέρια. Για την ιστορία, το βάρος του SteelSeries Rival 3 Wireless είναι στα 106 γρ. και πέφτει στα 96 γρ. αν αφαιρεθεί η μία μπαταρία. Αυτός είναι και ο μέσος όρος του βάρους των προϊόντων της κατηγορίας, αφού για πιο ελαφριά ασύρματα ποντίκια συνήθως μιλάμε ακόμη και για διπλάσια τιμή.

Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει έως και 400 ώρες χρήσης, αλλά με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία φυσικά οδηγεί και σε χαμηλότερη ακρίβεια. Πιο συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση του High Efficiency Mode κλειδώνει το polling rate στα 125Hz, νούμερο που σίγουρα δεν ενδείκνυται για gaming χρήση. Για εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς να ληφθούν τόσο «δραστικά» μέτρα, μπορούμε να ρυθμίσουμε το Rival 3 Wireless ώστε να μπαίνει σε «Sleep Mode» μετά από κάποια λεπτά αδράνειας, αν και κάποιες φορές η επανενεργοποίηση του δεν ήταν ακαριαία.

Ας περάσουμε σε ένα από τα σημαντικά σημεία του Rival 3 Wireless που είναι ο TrueMove Air οπτικός αισθητήρας του. Η SteelSeries υπόσχεται τρομερή ακρίβεια και η αλήθεια είναι πως το Rival 3 μάς άφησε παραπάνω από ικανοποιημένους στον τομέα αυτόν, ακόμη και σε «βαρύ» online gaming. Θα ήταν ψέματα, όμως, αν δεν αναφέραμε πως η διαφορά με τον κορυφαίο HERO αισθητήρα του G305 δεν είναι εμφανής κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Ωστόσο, το παραπάνω μπορεί να παρατηρηθεί μόνο αν τα «βάλουμε δίπλα» και αφού έχουν προηγηθεί εκατοντάδες ώρες χρήσης στο καθένα. Ακόμη ένα μικρό παράπονο από το Rival 3 Wireless είναι η θέση του αισθητήρα, η οποία δεν είναι ακριβώς στο κέντρο του, αλλά ελαφρώς μετατοπισμένη προς το πίσω μέρος. Αυτό ίσως φανεί άβολο τις πρώτες ώρες σε όσους παίζουν κουνώντας μόνο την παλάμη τους και όχι ολόκληρο το χέρι από τον αγκώνα.

Μπορεί τα παραπάνω να σας προδιαθέτουν αρνητικά, όμως πρόκειται για μικρές λεπτομέρειες που δεν επηρεάζουν τη συνολικά θετική εντύπωση που μας άφησε ο αισθητήρας του Rival 3 Wireless. Αξίζει να σημειωθεί πως ο TrueMove Air μπορεί να ρυθμιστεί από τα 100 έως τα 18,000 DPI, ενώ το polling rate μπορεί να ρυθμιστεί έως τα 1000Hz. Ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει έως 5 διαφορετικά DPI προφίλ στο ποντίκι, με την αυξομείωση να γίνεται ανά 100DPI. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τον διακριτικό RGB φωτισμό στην ροδέλα, καθώς και τις macro εντολές, μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα μέσα από το λογισμικό SteelSeries Engine.

Last, but not least, και για εμάς ένας από τους κύριους λόγους να επιλεχθεί το Rival 3 Wireless έναντι του ανταγωνισμού, είναι η διπλή φύση του. Το Rival 3 Wireless μπορεί, όπως τα περισσότερα ποντίκια της κατηγορίας, να συνδεθεί στον υπολογιστή μας μέσω του 2.4GHz USB dongle που προσφέρει αδιάκοπη σύνδεση με χρήση δύο καναλιών. Κατά την διάρκεια της πολύμηνης δοκιμής μας, το Rival 3 δεν έδειξε να τα χάνει ποτέ και πάντα η ανταπόκρισή του ήταν αστραπιαία.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η επιλογή για σύνδεση μέσω Bluetooth 5.0 απευθείας με κάποιον υπολογιστή, laptop ή ακόμη και tablet. Πρόκειται για μία πολύ έξυπνη απόφαση της SteelSeries που μας βόλεψε στην καθημερινότητά μας. Το dongle παρέμενε πάντα συνδεδεμένο στο gaming σύστημά μας, ενώ μεταφέραμε το Rival 3 Wireless στο σαλόνι για χρήση με την smart TV ή το laptop, ή ακόμη και στο γραφείο.

Συνοψίζοντας, το Rival 3 Wireless αποτελεί μία αξιόλογη πρόταση στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των οικονομικών, ασύρματων gaming ποντικιών. Η ποιοτική κατασκευή του και η εργονομία του αποτελούν τα βασικά του πλεονεκτήματα απέναντι στον ανταγωνισμό, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται μόνο για τον υψηλότερης ποιότητας αισθητήρα, τα οφέλη του οποίου ελάχιστοι θα αναγνωρίσουν και ακόμη λιγότεροι θα αξιοποιήσουν.

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα σύνδεσης με 2.4GHz dongle και Bluetooth, μαζί με την on-the-fly αλλαγή μεταξύ τους, καθιστούν το Rival 3 Wireless μονόδρομο για όποιον σκέφτεται πως θα αξιοποιήσει και τις δύο επιλογές στην καθημερινότητά του.

Θα λέγαμε πως η μετάβαση σε ένα από τα ασύρματα gaming mouse, ακόμη και της οικονομικότερης κατηγορίας, θα πείσει, ακόμη και τους πιο καχύποπτους, πως πλέον wireless και gaming μπορούν να συνυπάρξουν, χωρίς υποχωρήσεις. Δυστυχώς, έτσι θα ανοίξει και η όρεξη για πιο ακριβά… γούστα.

The post SteelSeries Rival 3 Wireless -Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα