Samurai Warriors 5 | Review

Πόσες φορές στη gaming ζωή σας συναντήσατε την ιστορία του Oda Nobunaga; Αν παίξατε έστω και λίγα παιχνίδια προερχόμενα από την Άπω Ανατολή, τότε η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι: “αρκετές, για να λέμε και του στραβού το δίκιο…”. Οι περισσότερες από αυτές τις “αρκετές”, πιθανόν να συνόδευαν κάποιο παιχνίδι της σειράς Samurai Warriors (παρόμοια είναι η κατάσταση με τα Three Kingdoms και τον Cao Cao, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά τη “δίδυμη” σειρά, Dynasty Warriors). Το τμήμα αυτό της ιαπωνικής ιστορίας και συγκεκριμένα η μορφή

του κυρίου που αναφέρθηκε προηγουμένως, αποτελούν και τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το Samurai Warriors 5 της Omega Force – κι αν αυτό ήταν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του, που άξιζε να αναφερθεί στην εισαγωγή, έχετε ήδη και μια εικόνα για το σύνολο του τίτλου.

Samurai Warriors 5, λοιπόν, και για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά, το νούμερο μοιάζει βαρύ κι ασήκωτο. “Βρωμάει” επανάληψη και προκαταβάλλει για ανούσιο περιεχόμενο. Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα… Η αλήθεια να λέγεται, οι αλλαγές από τον προκάτοχό του είναι ελάχιστες: μια διαφοροποίηση στην παρουσίαση ώστε τα cutscenes να μοιάζουν περισσότερο με χειροποίητη ζωγραφιά, λιγότεροι ήρωες και μικρότερη κλίμακα ιστορικών γεγονότων.

Αυτές είναι οι πολυδιαφημισμένες αλλαγές που έταξε η παραγωγός και που – όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς – δε σείουν και τα θεμέλια του είδους. Όμως οι devs έκαναν και κάτι άλλο, πιο έξυπνο, που σχετίζεται με το πώς παίζεται το παιχνίδι: προσέθεσαν τα ultimate skill attacks, κατά τα πρότυπα του Dragon Quest Heroes. Τι σημαίνει αυτό δηλαδή; Μέχρι τώρα οι περισσότεροι γνώριζαν ότι το gameplay απαρτιζόταν από heavy και light attacks που έδεναν μεταξύ τους σε τριψήφια και τετραψήφια combos, σπάζοντας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα face buttons του χειριστηρίου σας και ίσως μερικές κλειδώσεις στα πιο απαίδευτα δάχτυλα.

Πού και πού – και προκειμένου να αποφευχθεί κάποια επίσκεψη στο γιατρό – φόρτιζε και μια musou μπάρα που εξαπέλυε την ύστατη επίθεση για να “φάμε” μερικές δεκάδες ακίνητους και πανομοιότυπους εχθρούς λιγάκι πιο εύκολα. Με την προσθήκη των προαναφερθέντων κινήσεων η μονοτονία της επιθετικής δράσης… “σπάει”. Τα skills αυτά έχουν αρκετά μεγάλη ποικιλία που περιλαμβάνει από απλά buffs μέχρι συγκεκριμένες επιθέσεις (AoE όπως και άλλες) και είναι απαραίτητα για την (γρηγορότερη) κατατρόπωση συγκεκριμένων μονάδων εχθρών.

Επιπρόσθετα, με κάποιον μαγικό τρόπο, το παιχνίδι φροντίζει να μαζεύει τους εχθρούς κοντά σας καθώς εσείς προελαύνετε, απαλλάσσοντάς σας από την ανάγκη να κυνηγάτε σε ολόκληρο τον χάρτη μικρούς θύλακες από δαύτους. Έτσι, λοιπόν, το Samurai Warriors 5 παίζεται κάπως πιο ευχάριστα από τα προηγούμενα. Αυτό δε σημαίνει ότι ξαναβρήκαμε τον τροχό που χάσαμε, ούτε ότι θα ενθουσιαστούμε με την ανακάλυψη κοσμογονικών αλλαγών. Σημαίνει, όμως, ότι χωρίς να το καταλάβουμε – και χωρίς να μπορεί να το εξηγήσει εύκολα κανείς – οι ώρες θα περνούν. Πώς και γιατί συμβαίνει αυτό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του gaming, πάντως το musou gameplay έχει αυτόν τον τρόπο να μαγνητίζει κόσμο και να τον κρατάει εκεί.

Θα τελειώσει λοιπόν – για άλλη μια φορά – το δράμα του Nobunaga μέσα από την κόντρα του με τον Mitsuhide Akechi και μαζί με αυτό θα τελειώσει και το παιχνίδι. Σε εκείνο το σημείο υπάρχουν λίγα μονάχα να κάνει κανείς… Εκτός από τα να ξαναπαίξει ολόκληρο το παιχνίδι με διαφορετικούς χαρακτήρες (από ένα σύνολο περίπου 40) και να βιώσει το hack ’n’ slash με ποικίλους τρόπους (πέρα από τα σπαθιά, τα σφυριά, τις λόγχες και τα συναφή, διατίθενται τύμπανα, χάρτινα πουλιά και άλλα…), υπάρχει και η επιλογή της Citadel.

Αυτό αποτελείται από μια σειρά αμυντικών αποστολών, όπου ο ήρωας της επιλογής σας πρέπει να υπερασπιστεί έναν χώρο (στρατόπεδο, πύλη κ.λπ.) απέναντι σε πεπερασμένο αριθμό κυμάτων εχθρών. Το ανδραγάθημα τούτο μπορεί να γίνει και μέσω co-op, οπότε αποτελεί μια καλοδεχούμενη προσθήκη, ικανή να προσφέρει λίγες ώρες διασκέδασης. Όμως ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι η ίδια η ιστορία, με την πληθώρα χαρακτήρων και όπλων, τις αναβαθμίσεις και το αλισβερίσι απλών και διαφόρων ειδικών κινήσεων που προστέθηκαν στην τρέχουσα έκδοση. Μαζί με τα cutscenes του νέου σχεδιασμού, αποτελεί μια εμπειρία αρκετά ευχάριστη. Όχι όμως και δίχως προβλήματα…

Όπως προαναφέρθηκε, η αλλαγή της αισθητικής οδηγεί σε ένα ευχάριστο οπτικά αποτέλεσμα. Αυτό όμως μέχρι να μπει στην εξίσωση ο παράγοντας “κάμερα” που μπορεί να προκαλέσει vertigo ακόμα και στους πιο σκληραγωγημένους στο θέμα της ισορροπίας. Ναι, άπαξ και κολλήσει η κάμερα σε κάποιον τοίχο ή εμπόδιο, ενώ είναι κλειδωμένη σε εχθρό, τότε καλύτερα να απομακρύνετε τα πολύτιμα ματάκια σας από την οθόνη και να κοιτάξετε προς κάποιο σταθερό σημείο. Τόσο απλά.

Από την άλλη, υπάρχει η ΑΙ. Λίγα θα περίμενε κανείς σε αυτόν τον τομέα από ένα γένος που έχει αφήσει ιστορία με το να εκθέτει εκατοντάδες στρατιώτες, άβουλους και σχεδόν ακίνητους, στην λεπιδοφόρα λαίλαπα του εκάστοτε ήρωα. Όμως το να προσθέτει ειδικές μονάδες (παραδείγματος χάριν, στρατιώτες με γυαλιστερές ασπίδες που δεν πέφτουν με τίποτα) ώστε να σας ωθήσει να χρησιμοποιήσετε τα καινούρια ultimate skills, αλλά εσείς να μπορείτε απλά να πάτε από πίσω τους και να τους εξοντώσετε, ε, αυτό παραπάει!

Παρά τα όποια προβλήματά του όμως, το Samurai Warriors 5 είναι ένα άρτιο παιχνίδι του musou γένους, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει… Δεν προσφέρει κάτι εντυπωσιακά καινοτόμο, δεν αποτελεί τον φάρο που θα λάμψει ξεχωριστά στην εικοσάχρονη ιστορία του genre. Είναι όμως το παιχνίδι που έχει όλα όσα χρειάζονται οι λάτρεις του είδους και μερικές ακόμα πινελιές της Omega Force – και τελικά αυτός είναι και ο ορισμός που μας έλειπε παραπάνω: ένα άρτιο παιχνίδι του musou γένους, δηλαδή ένα παιχνίδι που θα λατρέψουν οι φίλοι του και θα αφήσει αδιάφορους όλους τους υπόλοιπους.

Το Samurai Warriors 5 κυκλοφορεί από τις 27/7/21 για PS4, Xbox One, PC και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4 με review code που παραλάβαμε από τη CD Media.

The post Samurai Warriors 5 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα