SaGa Scarlet Grace: Ambitions - Review

Ένα φιλόδοξο βήμα προς την εξέλιξη της σειράς.

Το SaGa Scarlet Grace: Ambitions ανήκει στις περιπτώσεις των Romancing SaGa και Romancing SaGa 2, δηλαδή, είναι ένας τίτλος που κυκλοφόρησε αρχικά μόνο στην ιαπωνική αγορά, και ήρθε στη Δύση με μεγάλη καθυστέρηση - για την ακρίβεια, τρία χρόνια έπειτα από την αρχική κυκλοφορία του στο PS Vita. Το Ambitions είναι μέλος της οικογένειας των spin-offs

της σειράς SaGa, κάτι που λειτούργησε ως πλεονέκτημα για την ομάδα ανάπτυξης της Square. Αυτό αποδίδεται από την αρχή του τίτλου, ο οποίος αφήνει πίσω του τη νοσταλγική εποχή της 16bit απεικόνισης και αρχίζει τη μετάβαση στα 3D μοντέλα. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε το φιλόδοξο βήμα που πραγματοποιεί ο τίτλος στο τμήμα του τεχνικού τομέα, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο σενάριό του.

Η ιστορία του Ambitions παρουσιάζει τον θεό Firebringer, ο οποίος για να ηττηθεί, χρειάστηκε να συνεργαστεί η ανθρωπότητα κάτω από το λάβαρο της αυτοκρατορίας. Έτσι, η αυτοκρατορία νίκησε τον Firebringer και τον εξόρισε για 150 χρόνια από τον κόσμο. Ωστόσο, σε αυτό το διάστημα ειρήνης οι συμμαχίες χωρίστηκαν και ξεκινήσαν επαναστάσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος ερχόμενος από τους τίτλους Romancing Saga, είναι η αλλαγή/ αναβάθμιση στον τεχνικό τομέα.

Οι ήρωές μας εμφανίζονται κοντά στην εποχή της επιστροφής του θεού, η οποία επιστροφή προδίδεται από την εμφάνιση διαφόρων τεράτων στον κόσμο. Μετά από την εξιστόρηση των γεγονότων, το σενάριο δεν αργεί να εμφανίσει το πρωταγωνιστικό χαρακτηριστικό της σειράς, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα της επιλογής. Συγκεκριμένα, με το που ξεκινάμε το παιχνίδι, πρέπει να απαντήσουμε σε διάφορες ερωτήσεις, τις οποίες μόλις απαντήσουμε, ο τίτλος εμφανίζει τον (έναν από τους τέσσερις) ήρωα ή την ηρωίδα που ταυτίζεται με τις επιλογές μας. Οπότε, πλέον δεν υφίσταται το παραδοσιακό χαρακτηριστικό επιλογής συγκεκριμένου χαρακτήρα που βλέπουμε συνήθως να συμβαίνει σε άλλα παιχνίδια.

Από την άλλη πλευρά, το χαρακτηριστικό της αλληλεπίδρασης μεταξύ των τεσσάρων χαρακτήρων συνεχίζει να υφίσταται, αφού ο κάθε ήρωας παρέχει μια διαφορετική οπτική γωνία της ιστορίας, ώστε να αποκτήσουμε τη συνολική εικόνα της. Αυτό, εξάλλου, είναι άμεσα εμφανές, εφόσον ο κάθε χαρακτήρας από τους τέσσερις έχει διαφορετική καταγωγή. Για παράδειγμα, η Urpina είναι η κόρη ενός ευγενούς, ο οποίος ανήκει στους μεγάλους οίκους της αυτοκρατορίας. Από την άλλη πλευρά, στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουμε τον Leonard, ο οποίος είναι ένας παραμεθόριος αγρότης, ενώ παρομοίως και οι άλλοι δύο χαρακτήρες προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα.

Αυτά τα στοιχεία έχουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα να βιώνουμε διαφορετικά γεγονότα με κάθε νέο παιχνίδι που ξεκινάμε, αυξάνοντας έτσι το γνώρισμα του replayabillity που χαρακτηρίζει τη σειρά. Από εκεί και πέρα, συναντάμε και ορισμένα νέα στοιχεία που δεν είχαμε δει να εμφανίζονται σε προηγούμενους τίτλους του franchise SaGa. Συγκεκριμένα, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος ερχόμενος από τους τίτλους Romancing Saga, είναι η αλλαγή/ αναβάθμιση στον τεχνικό τομέα. Όπως συμβαίνει (συνήθως) στις περιπτώσεις που αποτελούν πρώτα βήματα σε μια πορεία αναβάθμισης και εξέλιξης, υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά, και το SaGa Scarlet Grace: Ambitions δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση μετάβασης.

Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό εξέλιξης είναι το οπτικό αποτέλεσμα με τα 3D μοντέλα των χαρακτήρων, που αποδίδεται όμορφα. Ωστόσο, τα χαμηλής ανάλυσης textures που εμφανίζονται στον χάρτη της μάχης θα λέγαμε ότι κοστίζουν στο σύνολο. Επίσης, όμορφη παρουσίαση έχει και ο παγκόσμιος χάρτης (overworld), ο οποίος αποδίδεται ως pop-up παραμύθι, μέσα στο οποίο "φυτρώνουν" ξαφνικά πόλεις και εχθροί, όμως αυτό το χαρακτηριστικό κοστίζει την περιήγηση στις πόλεις, η οποία πλέον δεν υφίσταται στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Όταν βρεθούμε στο πεδίο αντιμέτωποι με τους εχθρούς, το παιχνίδι απεικονίζει μια μπάρα με αστέρια (BP), τα οποία λειτουργούν ως πόντοι διαχείρισης της ομάδας μας.

Αντ’ αυτού, όταν μεταβαίνουμε σε μια πόλη, υπάρχει ένα απόσπασμα νουβέλας, το οποίο αποδίδει τμήμα της ιστορίας με τα σημαντικά πρόσωπα της πόλης. Ωστόσο, και αυτό το τμήμα έχει αρνητικό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι το ελλιπές voice acting, που όμως κυμαίνεται σε αξιοπρεπή επίπεδα παρόλο που η μόνη γλώσσα επιλογής είναι τα αγγλικά. Στον αντίποδα, όμως, αρκετοί σημαντικοί διάλογοι δεν έχουν καθόλου voice over. Δηλαδή, σε κάθε σημείο του το Scarlet Grace μάς υπενθυμίζει πως έχει τις ρίζες του σε ένα παιχνίδι για φορητό σύστημα, με σημαντικούς περιορισμούς, όπου κάθε θετικό στοιχεία να αντισταθμίζεται από ένα αρνητικό.

Συνεχίζοντας με τα νέα χαρακτηριστικά, έχουμε το σύστημα μάχης. Πλέον, οι τυχαίες μάχες που υπήρχαν στους βασικούς τίτλους της σειράς ανήκουν στο παρελθόν. Εδώ οι εχθροί εμφανίζονται στον χάρτη με το pop-up εφέ, και όταν τους πλησιάσουμε, το παιχνίδι παρουσιάζει τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουμε στην κάθε μάχη. Η δυσκολία αποδίδεται κλιμακωτά σε easy, normal, hard και brutal. Σε αυτό το σημείο ο παίκτης μπορεί να θεωρήσει πως έχει την επιλογή να αποφύγει τις μάχες, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τον βασικό συντελεστή που χαρακτηρίζει τη σειρά, που δεν είναι άλλος από τις επιλογές. Δηλαδή, αν επιλέξουμε να μην κάνουμε τις μάχες, τα τέρατα θα προχωρήσουν και θα εισβάλλουν στην κοντινότερη πόλη, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εισέλθουμε στην πόλη που λεηλατείται από τέρατα. Οπότε, για να βοηθήσουμε και να αποκτήσουμε πρόσβαση ξανά στη συγκεκριμένη πόλη, πρέπει να νικήσουμε τα τέρατα με τη διαδικασία της διαδοχικής μάχης (chain battles). Έτσι, για άλλη μια φορά η δυσκολία που θα αντιμετωπίσουμε στην πρόοδο του παιχνιδιού μας θα βασίζεται στις επιλογές μας.

Στο τμήμα της μάχης εξακολουθεί να υφίσταται το παραδοσιακό turn-based σύστημα, όπου συμμετέχουν μέχρι πέντε χαρακτήρες. Επίσης, την επανεμφάνισή τους κάνουν και οι σχηματισμοί των μελών της ομάδας, οι οποίοι παρέχουν τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα/ μειονεκτήματα στη μάχη. Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά είναι ο τρόπος που διεξάγεται η μάχη. Συγκεκριμένα, όταν βρεθούμε στο πεδίο αντιμέτωποι με τους εχθρούς, το παιχνίδι απεικονίζει μια μπάρα με αστέρια (BP), τα οποία λειτουργούν ως πόντοι διαχείρισης της ομάδας μας. Εμείς σε αυτό το σημείο καλούμαστε να επιλέξουμε τον τρόπο που θα δράσουν όλοι οι χαρακτήρες μας και έπειτα επιλέγουμε την επιλογή εκκίνησης (start) ώστε να πραγματοποιηθεί η "χορογραφία" της μάχης.

Όμως το σύστημα μάχης δεν είναι τόσο απλό, και δεν είμαστε απλώς θεατές, αφού καλούμαστε να εκτελέσουμε μια τεχνική (από μια λίστα) για τον κάθε χαρακτήρα, η οποία κοστίζει τα αντίστοιχα BP. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιήσουμε μια ισχυρή τεχνική, θα καταναλώσουμε περισσότερους πόντους, που ως αποτέλεσμα θα έχει τον ταχύτερο μηδενισμό της μπάρας και την αδρανοποίηση άλλου φίλιου χαρακτήρα, οδηγώντας στο αναπόφευκτο αποτέλεσμα της αδράνειας λόγω έλλειψης BP.

Στο τμήμα της μάχης εξακολουθεί να υφίσταται το παραδοσιακό turn-based σύστημα, όπου συμμετέχουν μέχρι πέντε χαρακτήρες.

Ο τρόπος για να αποκτήσουμε μια γεμάτη μπάρα BP, είναι να μην πραγματοποιήσουμε κίνηση με κάποια μέλη της ομάδας, ούτως ώστε στον επόμενο γύρο να επιτεθούμε με πιο ισχυρές κινήσεις. Το σύστημα μάχης, όπως και διάφορα από τα παραπάνω νέα χαρακτηριστικά, έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία. Στα θετικά χαρακτηριστικά, λοιπόν, έχουμε τη στρατηγική προσέγγιση, η οποία αναλόγως των επιλόγων μας θα κάνει τη μάχη πιο εύκολη ή πιο δύσκολη. Στα αρνητικά στοιχεία, έχουμε την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Αυτό προκύπτει από την επιλογή των τεχνικών που έχουμε στο σύστημα μάχης, δηλαδή δεν υφίσταται το σύστημα ανάπτυξής που είχαμε στους τίτλους "Romancing", όπου υπήρχαν παραδοσιακές εντολές επίθεσης, άμυνας και ξόρκια, οι οποίες με την ανάλογη χρήση τους ανέβαζαν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επίθεσης, άμυνας, μαγείας κ.ο.κ.

Οπότε, στο Ambitions, λόγω της ύπαρξης των τεχνικών, τα παραπάνω χαρακτηριστικά (επίθεση, άμυνα κλπ.) αναβαθμίζονται στην τύχη. Αυτό σημαίνει πως αν επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε όλη την ομάδα μας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να κάνουμε άφθονο grinding, μέχρι να μας τύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που θέλουμε να επιτύχουμε.

Εν κατακλείδι, το SaGa Scarlet Grace: Ambitions είναι ένα αξιοπρεπές βήμα για την εξέλιξη της σειράς, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αποτέλεσμα των διαφόρων πειραματισμών και του νέου δρόμου που προσπαθούν να ακολουθήσουν με αυτό το spin-off οι δημιουργοί. Όλα αυτά μας δίνουν μεν ένα πολύ ενδιαφέρον και καλοστημένο JRPG, που όμως ίσως αποθαρρύνουν για ακόμη μια φορά ένα τμήμα του κοινού από το να ασχοληθεί με αυτή τη "hardcore" σειρά.

Το review για το SaGa Scarlet Grace: Ambitions βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.

pcps4switch
Keywords
Τυχαία Θέματα