Rogue Trooper: Redux

The blue-skinned are back.

Ο Rogue Trooper είναι ένας χαρακτήρας που έκανε την εμφάνισή του κατά τη δεκαετία του ’80 στα εβδομαδιαία βρετανικά κόμικς επιστημονικής φαντασίας της 2000 AD. Η 2000 AD, βέβαια, είναι περισσότερο γνωστή κυρίως λόγω του πιο διάσημου Judge Dredd, ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως θυμάστε ότι οι περιπέτειες του Rogue Trooper είχαν εκδοθεί και στη χώρα μας μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΑΓΟΡΙ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές των 90s.

Ο

Rogue, ένας γενετικά τροποποιημένος στρατιώτης του μέλλοντος, αποτελεί τον ήρωα των κόμικς και τον πρωταγωνιστή του ομώνυμου third-person shooter παιχνιδιού της Rebellion, ένας τίτλος που αρχικά κυκλοφόρησε πριν από 11 χρόνια στα επικρατέστερα συστήματα της εποχής (PS2, Xbox και PC) και παρόλο που απέσπασε καλές κριτικές και ήταν προτεινόμενος για βραβεία BAFTA, ποτέ δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία, επισκιαζόμενος ίσως και από το Gears of War που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά. Το Rogue Trooper Redux, λοιπόν, αποτελεί την επανακυκλοφορία του αρχικού παιχνιδιού, έχοντας υποστεί ολική ανανέωση, διαθέτοντας πλέον όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το καταστήσουν ικανό να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στα σημερινά δεδομένα της κατηγορίας.

Στο σύμπαν του Rogue Trooper το ανθρώπινο είδος είναι χωρισμένο σε Βόρειους και Νότιους. Ο πλανήτης Nu Earth (Νέα Γη) αποτελεί το ιδανικό μέρος όπου θα μπορούσε η ανθρωπότητα να κατοικήσει και να εξασφαλίσει την επιβίωση της μακριά από την παλιά Γη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται ποτέ, καθώς η Νέα Γη μετατρέπεται σε πεδίο μάχης όπου αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους, μεταμορφώνοντας εν τέλει τον πλανήτη από παρθένο παράδεισο σε ένα εφιαλτικό τοξικό τοπίο, μολυσμένο από τα χημικά και βιολογικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αδυναμία ύπαρξης ζωής στον πλανήτη χωρίς ειδικές προστατευτικές στολές.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η στρατιωτική ηγεσία των Νοτίων αποφασίζει να αναπτύξει ένα επαναστατικό, νέο είδος στρατιωτών, τους γενετικά τροποποιημένους πεζικάριους (GI). Με το χαρακτηριστικό μπλε χρώματος δέρμα, ικανοί να αντέξουν και στα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα, απρόσβλητοι από ιούς, με υπεράνθρωπες δυνάμεις και ύστερα από αδιάκοπη στρατιωτική εκπαίδευση, αποτελούν μια πραγματική πολεμική μηχανή. Η ιστορία του campaign ξεκινά με τις πρώτες περιπέτειες του Rogue εναντίον των Nort, των αιώνιων αντιπάλων των GIs, καθώς μια αρμάδα διαστημοπλοίων μεταβαίνει στον πλανήτη Nu Earth και εξαπολύει διαστημικές κάψουλες με στρατιές από τροποποιημένους στρατιώτες προς την επιφάνεια του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Rogue και τριών συμπολεμιστών του.

Σύντομα, όμως, οι τρεις συμπολεμιστές χάνουν τη ζωή τους. Ωστόσο, λόγω της ιδιομορφίας των GIs να μπορούν να συσσωρεύουν τις ικανότητες, τις εμπειρίες και την προσωπικότητά τους σε μιας μορφής βιολογικού τσιπ που βρίσκεται στον αυχένα τους, ο ήρωάς μας αποσπά τα τσιπ από τα νεκρά κορμιά τους και τα τοποθετεί επάνω στον εξοπλισμό του. Αυτό αποτελεί κομβικής σημασίας γεγονός για την εξέλιξη της ιστορίας και του gameplay, καθώς πλέον οι ξεχωριστές ικανότητες του καθενός συνεχίζουν να υφίστανται στον χαρακτήρα μας, προσφέροντας σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια των αποστολών στο πεδίο της μάχης, βοηθώντας στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και της υγείας του κεντρικού χαρακτήρα.

Το Rogue Trooper Redux χαρακτηρίζεται ως ένα κλασικό shooter τρίτου προσώπου, που διαθέτει και μια δόση stealth, η οποία όμως πιο πολύ μας θυμίζει τα πρώιμα στάδια της κατηγορίας. Η κίνηση των χαρακτήρων και ο χειρισμός είναι -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- και οι τομείς εκείνοι που προδίδουν την ηλικία του τίτλου, μην έχοντας γεράσει καλά. Σε αυτό το γεγονός σημαντικό ρόλο παίζει το σύστημα κάλυψης, που πραγματοποιείται αυτόματα μόλις πλησιάσουμε μια επιφάνεια, χωρίς επιτυχία πολλές φορές, με αποτέλεσμα είτε τη μη σωστή τοποθέτηση του χαρακτήρα μας ενάντια στα αντίπαλα πυρά είτε τη δυσχέρεια στο χειρισμό του, καθώς είναι πολλές οι φορές που το σύστημα κάλυψης ενεργοποιούταν χωρίς να το θέλουμε.

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού, έχοντας υποστεί ριζική ανανέωση, με ανασχεδιασμένα μοντέλα χαρακτήρων και αντικειμένων καθώς και την προσθήκη δυναμικού φωτισμού, προσπαθεί να καταφέρει να σταθεί αξιοπρεπώς, γεγονός στο οποίο βοηθάει και η οπτική βελτίωση των cinematics που αφηγούνται την ιστορία ενδιάμεσα των αποστολών, χωρίς όμως συνολικά να μπορεί να κρύψει την ηλικία του πρωτοτύπου. Ο ήχος, αποτελούμενος από ατμοσφαιρικά κομμάτια και φουτουριστικά ηχητικά εφέ, δένει αρμονικά με τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται την εκάστοτε στιγμή στην οθόνη, με σημείο άξιο αναφοράς τα voice-over, που δένουν αρμονικά με τους διαλόγους και την προσωπικότητα των χαρακτήρων.

Η μικρή διάρκεια του campaign -περίπου 6-7 ώρες- η μικρή ποικιλία σε αντιπάλους και η μέτρια προς κακή A.I. αυτών, σε συνδυασμό με τα λίγα και αδιάφορα -για τα σημερινά δεδομένα- coop online modes, αποτελούν σίγουρα αγκάθι για το συνολικό αποτέλεσμα. Την κατάσταση σώζει έως ένα βαθμό η ποικιλία στο gameplay κατά τη διάρκεια της μάχης, ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο μέσα στα πλαίσια της επανακυκλοφορίας ενός τίτλου της προηγούμενης δεκαετίας.

Σε ποιους εν τέλει απευθύνεται το Rogue Trooper Redux; Σίγουρα θα λέγαμε ότι όποιος έχει διαβάσει και έχει αγαπήσει τα κόμικς της 2000 AD και δεν είχε ασχοληθεί με τον τίτλο την εποχή της αρχικής κυκλοφορίας του, αυτή η έκδοση δίνει την ευκαιρία να βιώσει τις περιπέτειες του μπλε πεζικάριου και της παρέας του με το απαραίτητο οπτικό ρετουσάρισμα.

Επίσης, θα προτείναμε τον τίτλο και σε όποιον θέλει να κάνει ένα ανάλαφρο διάλειμμα από τις πολλές και “βαριές” κυκλοφορίες της περιόδου, γνωρίζοντας από κοντά την αξιόλογη προσπάθεια που είχε κάνει το 2006 η Rebellion να μεταφέρει το δυστοπικό σύμπαν του Rogue Trooper στα video games -αν και η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι θα προτιμούσαμε να δούμε ένα σύγχρονο sequel ή ένα reboot.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα