Road 96: Mile 0 | Review

Καλησπέρα σας και καλώς ήλθατε σε άλλη μία προσπάθεια επέκτασης ενός τίτλου που δε χρειαζόταν επέκταση. Ξέρετε, αυτό το κολπάκι που κάνει το Hollywood που μόλις έχει μία επιτυχία, τρέχει να βγάλει 5-6 ακόμα ταινίες στο ίδιο σύμπαν; Ε κάτι τέτοιο συναντάμε και σε αυτήν την περίπτωση. Θα μας πείτε, είναι άδικο να βάζουμε στο ίδιο καζάνι μια μικρή indie εταιρία που είχε μια επιτυχία και ήθελε να τη συνεχίσει και μία Disney που έχει βαλθεί να “αρμέξει” τα franchises της σε

βαθμό κακουργήματος. Και θα έχετε δίκιο, καθώς προφανώς ο μικρός indie δημιουργός είναι διαφορετική περίπτωση και πολύ πιθανό να το κάνει για να επιβιώσει ή για να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ορισμένες ιστορίες απλά δε σηκώνουν τέτοιο σκάλισμα, είτε είσαι μικρός είτε μεγάλος. Το «ορθόδοξο» Road 96 κυκλοφόρησε πριν από έναν χρόνο και αν δεν το γνωρίζατε (κακώς) ήταν μια ιδιαίτερα συμπαθητική και πάνω απ’ όλα πρωτότυπη gaming εμπειρία. Ο παίχτης λάμβανε το ρόλο ορισμένων νέων ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από τη μουντή καθημερινότητά τους και το αυταρχικό καθεστώς τους, ξεκινώντας ο καθένας το δικό του ταξίδι διαφυγής προς τα σύνορα.

Το ιδιαίτερο κόλπο του παιχνιδιού είναι ότι αν και εκ πρώτης όψης να έδειχνε ως ένας Teltale κλώνος στην πράξη, όλο αυτό το ταξίδι γινόταν σε έναν procedurally generated κόσμο όπου η επιλογή κάθε διαδρομής και η κάθε σας σημαντική απόφαση άλλαζε το επόμενο βήμα και την πορεία προς το τέλος της ιστορίας. Σε αντίθεση με πολλά procedurally generated παιχνίδια που απλά το… ξεφτιλίζουν με υπερβολικό υλικό και παραφουσκώνουν σα γαλοπούλα το παιχνίδι, εδώ η περιπέτεια διαρκούσε περίπου 8-9 ώρες και δούλευε καλά για να σε κάνει να απορροφηθείς στην περιπέτεια που όντως έχτιζες.

Η ιδέα ήταν πράγματι πρωτοποριακή, η εμπειρία ήταν αξιόλογη και το παιχνίδι είχε ικανοποιητικές πωλήσεις και θετικό πρόσημο για τους περισσότερους παίχτες, με μια ιστορία ατομική, με αρχή, μέση και τέλος. Το Mile 0 από την άλλη, είναι από αυτά τα εμβόλιμα prequels που κανένας ποτέ δε ζήτησε και δε χρειαζόταν.

Πρώτος μας χαρακτήρας, η Zoe, μία από τις πρωταγωνίστριες του Road 96, όπου εδώ θα μάθουμε την ιστορία της και το γιατί αποφάσισε και πήγε σε εκείνο το ταξίδι. Δεύτερος χαρακτήρας, ο Kaito, o οποίος είναι εμβόλιμος χαρακτήρας από το Lost in Harmony, ένα άλλο παιχνίδι των δημιουργών, του οποίου κάποτε θεωρούσαμε το Road 96 ως πνευματικό διάδοχο μέχρι που ξαφνικά το έβαλαν τώρα και αυτό μέσα στο ίδιο “cinematic universe”.

Το πρόβλημα όμως πλέον είναι ότι ξέρουμε που πάει η ιστορία. Ξέρουμε τι θα γίνει και που θα οδηγηθεί η Zoe. Επομένως, όλο το σύστημα επιλογών και δυνατοτήτων του πρώτου τίτλου είναι απλά αδύνατο να εφαρμοστεί εδώ, περιορίζοντας τις επιλογές σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ μικρότερο αντίκτυπο. Και ενώ έχει όντως ενδιαφέρον η ιστορία και η αφήγησή της, είναι πλέον Road 0 ο τίτλος όταν έχει χάσει κάτι τόσο νευραλγικό.

Ναι υπάρχει ακόμα κάποια περιήγηση και εξερεύνηση, απλά δεν υπάρχει ουσιαστική διάδραση. Στη θέση της υπάρχει ένα ιδιαίτερα περίεργο mini game, εν ονόματι “Drives”, που δείχνει σαν να έσκασε εμβόλιμο από άλλο τίτλο. Ξαφνικά, ο χαρακτήρας σας μπαίνει μέσα σε ένα action skating game στο οποίο κάνετε φιγούρες, κόλπα, μαζεύετε πόντους και γενικά βρίσκεστε μέσα σε ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Για να λέμε την αλήθεια είναι διασκεδαστικό ως ένα σημείο, απλά είναι τόσο περίεργα τοποθετημένο στο γενικότερο σύνολο που νιώσαμε σαν να κάναμε διάλειμμα με άλλο παιχνίδι.

Το Mile 0 στην ουσία δεν πρέπει να το δει κανείς σαν prequel αλλά σαν ένα διπλό DLC για το κεντρικό παιχνίδι. Το ένα κομμάτι δίνει μια συμπαθητική ιστορία με ωραίους χαρακτήρες που ναι μεν δεν έχει ιδιαίτερες εκπλήξεις (παρά τα διαφορετικά πιθανά τέλη), αποτελώντας ένα σφηνάκι 3 ωρών για κάποιον που απλά ήθελε να μάθει λίγο παραπάνω για αυτό το σύμπαν.

Το άλλο, είναι ένα περίεργο mini game που έχει την πλάκα του και ταιριάζει πιο πολύ σαν κάτι παράπλευρο που θα έπαιζε σε ένα ξεχασμένο arcade o χαρακτήρας μας. Με ιδιαίτερα στυλιζαρισμένο art direction, ωραία ατμόσφαιρα και όμορφη μουσική επένδυση, το Mile 0 έχει σίγουρα υλικό για να δικαιολογήσει την τιμιότατα χαμηλή τιμή του. Απλά για αυτόν που ήθελε όντως μια «συνέχεια» της ιδιαίτερης εμπειρίας που αποτελούσε το Road 96, εδώ θα πάρει απλά ένα εξτραδάκι και όχι το κάτι παραπάνω.

Το Road 96: Mile 0 κυκλοφορεί από τις 04/04/2023 για PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X/S και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοση του PC.

The post Road 96: Mile 0 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα