PGA Tour 2K21 - Review

What a shot...

Το γκολφ δεν είναι το πρώτο άθλημα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τις λέξεις "σπορ" και "δημοφιλές". Από την άλλη, η ιδιαίτερη φύση του γκολφ, η αρχοντική και φινετσάτη αίσθησή του και η επαφή του με την ύπαιθρο και με πανέμορφες τοποθεσίες, το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό και αυξάνουν την αγάπη του κοινού όσο περνάει ο χρόνος. Η επαφή του γκολφ με το δικό μας "άθλημα"

-τα video games- ξεκινά σχεδόν από τις απαρχές, με παιχνίδια του είδους να εμφανίζονται στο Atari 2600, το NES, τα Arcades κ.λπ. και συνεχίζεται απαράλλακτα ως σήμερα. Ο γράφων δεν είναι ο μεγαλύτερος φαν των αθλητικών παιχνιδιών, αλλά το γκολφ έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του και οφείλει να ομολογήσει ότι έχει αφιερώσει αρκετές απολαυστικές ώρες στα αντίστοιχα modes των Wii Sports και Wii Sports Resort, όπου βέβαια τα motion controls έδιναν έναν ξεχωριστό αέρα στο gameplay.

To παρόν review θα ασχοληθεί με την τελευταία πρόταση της κατηγορίας, δημιουργία των HB Studios και με publisher την τεράστια 2Κ, εταιρία με πρωτοκαθεδρία στα αθλητικά παιχνίδια. Πρόκειται ουσιαστικά για το τέταρτο παιχνίδι της σειράς The Golf Club, ενώ από το τρίτο παιχνίδι και μετά η σειρά έχει αποκτήσει τα επίσημα δικαιώματα της PGA Tour, της οργάνωσης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της Αμερικής. Έτσι, οι developers έχουν συμπεριλάβει τόσο επίσημες, αληθινές διαδρομές -15 στον αριθμό- όσο και πραγματικούς πρωταθλητές που αγωνίζονται δίπλα στον ψηφιακό παίκτη που ελέγχουμε (δεν υπάρχει δυστυχώς η δυνατότητα να ελέγξουμε τους αληθινούς αθλητές).

Τα παραπάνω δημιουργούν εύλογες ποιοτικές απαιτήσεις από τον τίτλο, ενώ όσοι δεν έχουμε μεγάλη σχέση με το άθλημα ίσως είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά στις παικτικές δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πιο απλά απ' ό,τι φανταζόμαστε, αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Την πρώτη φορά που κάποιος θα "τρέξει" τον τίτλο, θα κληθεί να παρακολουθήσει ένα σύντομο αλλά περιεκτικό tutorial προκειμένου να εξοικειωθεί με τον χειρισμό. Για το κυρίως πιάτο της υπόθεσης (την κίνηση του μπαστουνιού και το χτύπημα της μπάλας), ο παίκτης θα χρησιμοποιήσει τα sticks του dualshock. Με το αριστερό σημαδεύουμε ενώ με την κίνηση κάτω του δεξιού σηκώνουμε το μπαστούνι και με την κίνηση επάνω το κατεβάζουμε και χτυπάμε το μπαλάκι.

Αυτή η κίνηση του δεξιού stick είναι ενδιαφέρων μηχανισμός, καθώς παίζει ρόλο η χρονική στιγμή που κάνουμε τη μετάβαση από κάτω σε πάνω, η ταχύτητα που κινούμε τον μοχλό καθώς και το πόσο σταθερά εκτελούμε την κίνηση χωρίς ο μοχλός να ξεφεύγει αριστερά και δεξιά. Φυσικά, ο άνεμος, το είδος του terrain και το elevation του εδάφους παίζουν κι αυτά πολύ σημαντικό ρόλο. Από εκεί και πέρα ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να αλλάζει μπαστούνια, να εκτελεί ειδικά χτυπήματα και να βάζει φάλτσα, ελέγχοντας το σημείο της μπάλας που το μπαστούνι θα κάνει την επαφή, όλα στο βωμό της τέλειας βολής και των όσο το δυνατόν λιγότερων χτυπημάτων μέχρι να φτάσουμε στην εκάστοτε τρύπα. Κι αν όλα αυτά σάς φαίνονται ήδη περίπλοκα, μη φοβού: οι δημιουργοί προσπάθησαν συνειδητά να κάνουν τον τίτλο όσο πιο προσβάσιμο γίνεται και συμπεριέλαβαν έξι επίπεδα δυσκολίας.

Η προσβασιμότητα του τίτλου ακόμα και για πολύ αρχάριους είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του. Καταρχάς, το PGA Tour 2K21 ρυθμίζει αυτόματα ποιο είναι το καλύτερο μπαστούνι και είδος βολής στην εκάστοτε προσπάθεια. Φυσικά, αυτά μπορούμε να τα αλλάξουμε κατά το δοκούν, αν θέλουμε να πειραματιστούμε και ενίοτε πετυχαίνουμε και καλύτερα αποτελέσματα αν εξασκηθούμε αρκετά. Στην beginner δυσκολία, ο παίκτης δεν αντιμετωπίζει καθόλου καιρικές συνθήκες και τα χτυπήματα του μπαστουνιού επιτρέπουν τεράστια περιθώρια λάθους. Έτσι, το παιχνίδι παίρνει σχεδόν arcade χαρακτήρα και ο παίκτης ασχολείται αποκλειστικά με τον δεξιό μοχλό (που στην εν λόγω δυσκολία είναι και κάτι εύκολο).

Από την άλλη, έχουμε τη Legendary δυσκολία, όπου οι δημιουργοί ισχυρίζονται ότι 'πλησιάζει επικίνδυνα στο real thing". Εκτός από τα default επίπεδα, ο παίκτης μπορεί να διαλέξει custom δυσκολία, πειράζοντας μια μεγάλη ομάδα παραμέτρων, όπως ο χειρισμός του μπαστουνιού, η απόδοση των αντιπάλων, οι καιρικές συνθήκες και η επιρροή του τερραίν, φέρνοντας έτσι στα μέτρα του την εμπειρία που θέλει να αποκομίσει. Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία που λαμβάνει ο παίκτης είναι σε συνάρτηση με ό,τι προσδοκούσε ο γράφων: μια ήρεμη, άνετη αίσθηση του αθλήματος, που δεν στερείται όμως του συναρπαστικού αισθήματος να πετυχαίνεις μια δύσκολη βολή. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το PGA Tour 2K21 όντως απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα παικτών, από τους πιο άπειρους που θέλουν απλά να χαλαρώσουν, ως τους πιο φανατικούς που αποζητούν μια ρεαλιστική εμπειρία.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα modes που περιλαμβάνονται με το παιχνίδι. Από το κεντρικό μενού ο παίκτης μπορεί να σχεδιάσει το ψηφιακό του avatar τόσο σωματικά όσο και σε επίπεδο ρουχισμού και εξοπλισμού. Φυσικά, πολλά αντικείμενα ιματισμού είναι εξ αρχής κλειδωμένα και ξεκλειδώνονται με ψηφιακά χρήματα που κερδίζει ο παίκτης στην καριέρα του ή αν καταφέρει με την απόδοσή του να κερδίσει την προσοχή κάποιου σπόνσορα. Όλα αυτά έχουν φυσικά μόνο cosmetic χαρακτήρα, απομακρύνοντας τον τίτλο από απεχθείς microtransaction τακτικές. Η αγορά νέου εξοπλισμού (μπαστούνια) έχει κάποια μικρή επίπτωση στο gameplay, αλλά κατά την άποψη του γράφοντα αυτό θα γίνει αντιληπτό μόνο από εξπέρ του είδους. Με άλλα λόγια, καλά είναι και τα default μπαστούνια.

Το κεντρικό mode του παιχνιδιού είναι το career, με τον παίκτη να ξεκινάει από amateur πρωταθλήματα και, εφόσον ολοκληρώσει κάποια objectives (όπως π.χ. να καταφέρει να τερματίσει πρώτος τρεις φορές σε μια σαιζόν), σιγά-σιγά σκαρφαλώνει στη γενική κατάταξη και ξεκλειδώνει τα επόμενα πρωταθλήματα. Όσο ο παίκτης παίζει, κερδίζει xp και χρήματα και ανεβαίνει levels, κάτι όμως που δεν συνεπάγεται βελτίωση των στατιστικών του. Αυτό θα συμβεί μόνο με την εξάσκηση και την εκμάθηση του χειρισμού. Φυσικά, αυτό στερεί από το οπλοστάσιο των microtransactions (όπως έχουμε δει πολλάκις σε άλλους τίτλους της 2K) άλλο ένα σημαντικό όπλο. Δυστυχώς, το carrer mode δεν συμπεριλαμβάνει κάποιου είδους ιστορία όπως έχουμε δει σε άλλους τίτλους, κάτι που θα θέλαμε σε μελλοντική κυκλοφορία για ένα ακόμα πιο πλήρες πακέτο.

Να αναφέρουμε εδώ ότι για τη συμμετοχή στο career mode ο τίτλος απαιτεί online σύνδεση με τους servers της 2K (ευτυχώς όχι PS Plus). Αν τώρα ο παίκτης θέλει κάτι πιο άμεσο, μπορεί να παίξει free to play αγώνες σε μια πίστα της επιλογής του, μόνος του ή με ghost χαρακτήρες. Φυσικά, από ένα αθλητικό παιχνίδι δεν μπορεί να λείπει το multiplayer, τοπικά ή online. Επιπροσθέτως, το PGA Tour 2K21 περιλαμβάνει και έναν editor, όπου μπορούμε με λίγο πειραματισμό να σχεδιάσουμε τις δικές μας διαδρομές και να τις ανεβάσουμε online.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του τίτλου τα πράγματα είναι ικανοποιητικότατα. Η ίδια η φύση του αθλήματος δίνει πάτημα για υπέροχα τοπία, γεμάτα φύση, πράσινο και νερό (που φυσικά ο καλός παίκτης πρέπει να αποφύγει!). Τα χρώματα κλέβουν τις εντυπώσεις ενώ στα options μπορούμε να πειράξουμε λίγες επιλογές ώστε να αυξήσουμε την απόδοση. Ακόμα, όμως, και με όλα στo on, το παιχνίδι τρέχει σε γενικές γραμμές ομαλά. Λίγο pop up εμφανίζεται σε μερικές περιπτώσεις την ώρα που παρακολουθούμε την πορεία της μπάλας, ενώ δεν παρατηρήσαμε frame rate drops. Την ώρα του παιχνιδιού δεν υπάρχουν loading times, αλλά παραδόξως όταν ο παίκτης προσπαθεί να παίξει μια μεμονωμένη διαδρομή, το φόρτωμα της λίστας με τις διαθέσιμες πίστες και το loading time ώσπου να ξεκινήσει το παιχνίδι είναι αδικαιολόγητα μεγάλα.

Προσωπικά ο γράφων θα ήθελε λίγη περισσότερη λεπτομέρεια στα facial models, ενώ ακόμα και με ενεργό το antialiasing βλέπουμε μερικές φορές κάποια σφάλματα σε μακρινά κτίρια ή σε κορυφές δέντρων. Μικρά πταίσματα που έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στο immersion αλλά φυσικά δεν αλλοιώνουν τον πυρήνα του παιχνιδιού. Η μουσική κάνει την εμφάνισή της κυρίως στα μενού και τα scoreboards στο τέλος του παιχνιδιού, με τον ηχητικό τομέα στις gameplay στιγμές να περιορίζεται στα ηχητικά εφέ και την περιγραφή του αγώνα. Τα εφέ κάνουν έξοχα τη δουλειά τους και ο ήχος του χτυπήματος στο μπαλάκι, του ανέμου, των πουλιών και των ευγενικών χειροκροτημάτων των θεατών συνεισφέρουν στην όλη zen ατμόσφαιρα. Η περιγραφή του αγώνα από τους sportcasters είναι κι αυτή εύστοχη, οι φωνές έχουν την απαραίτητη ευγενική χροιά και τα σχόλια είναι λίγα και δεν ενοχλούν.

Αυτό λοιπόν είναι το PGA Tour 2K21. Ένα αθλητικό παιχνίδι που αποφεύγει τις σύγχρονες φιλοχρήματες τακτικές και θα καλύψει σίγουρα όσους θέλουν να παίξουν εναν golf τίτλο, από τους αρχάριους που θέλουν να χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη μέρα ως τους πιο έμπειρους. Άποψη του γράφοντος είναι ότι θα δράσει ως ένα ιδανικό υποκατάστατο ώσπου να δοκιμαστεί (ίσως με κωμικά αποτελέσματα) το real thing.

Το PGA Tour 2K21 κυκλοφορεί από τις 21 Αυγούστου 2020 για PS4, PC και Xbox One. To review βασίστηκε στην έκδοση για το PS4, με review code που λάβαμε από τον διανομέα, τη CD Media.

pcps4xbox one
Keywords
pga tour, pga, pga, pga tour, εν λόγω, xbox one, γκολφ, video, atari, wii, sports, studios, golf, club, stick, real, default, custom, επιρροή, avatar, συμμετοχή, online, free, play, ghost, pop, frame, times, time, models, zen, ps4, xbox, media, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, αθλητικα, δουλεια, ηχος, καριερα, μουσικη, παιχνιδια, χρωματα, ωρα, games, ghost, ps4, real, time, times, zen, αγαπη, αγορα, αγωνες, απλα, ατμοσφαιρα, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, εφε, υπαρχει, εν λόγω, ενιοτε, εμφάνιση, εξι, επιρροή, ερχεται, εταιρια, ιδια, ειδος, ηχητικα, γκολφ, κινηση, κτιρια, λειπει, λογια, ματια, μυαλο, νερο, ομαδα, ουσιαστικα, ρολο, σιγουρα, σειρα, συμμετοχή, σκεφτεσαι, σχολια, τοπια, τιτλος, φαινονται, φυση, φυσικα, φορα, χρονος, ψηφιακο, ωρες, avatar, atari, club, custom, default, free, δικαιωματα, εξπερ, frame, golf, ιδανικο, ιδιαιτερα, χροια, καρδια, κωμικα, λεξεις, media, μια ματια, models, sports, πακετο, παιχνιδι, play, pop, studios, online, wii, stick
Τυχαία Θέματα