Mass Effect: Legendary Edition | Review

Έχει την πλάκα του να γράφεις για το Mass Effect το 2021. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα τερτίπια κι αν κάνει η βιομηχανία, όσο κι αν αλλάξουν τα γούστα των gamers, το ειδικό βάρος και το εκτόπισμα του Mass Effect (ειδικότερα πια μέσα από την Mass Effect: Legendary Edition) έχει την πλάκα του. Κι έχει την πλάκα του γιατί καταλήγει να αποτελεί θέσφατο στη μικρή αυτή γωνιά του γαλαξία την οποία καταλαμβάνουμε «εμείς» οι gamers. Και ας μη ξεχνάμε ότι αυτό που σήμερα αποτελεί την «gaming κοινότητα» διαφέρει πάρα πολύ από την αντίστοιχη

κοινότητα του 2007.

Το Mass Effect, με δεδομένη την επίδραση που έχει ένα φρέσκο playthrough το 2021 σε κάποιον που είτε το έχει παίξει είτε το παίζει για πρώτη φορά, είναι πλέον ένα κλασικό παιχνίδι. Καταλαμβάνει θέση στον «όροφο» ή το ράφι (όπως θέλετε σχηματοποιήστε την gaming πυραμίδα), στον οποίο βρίσκονται τα Zelda, το Half Life, τα Baldur’s Gate, το Doom, τα Final Fantasy. Ανήκει στο Πάνθεον.

Ξεκινούμε με τα αυτονόητα προκειμένου να ξεκαθαριστεί ότι το κείμενο δεν αφορά αναθεωρητικές ματιές για κάτι που ήδη έχει γράψει την ιστορία και έχει αφήσει την παρακαταθήκη του. Δε θα ανακαλύψουμε νέα αδύναμα σημεία σε ένα παιχνίδι που έχει αφήσει τη σφραγίδα του, ούτε νέα προτερήματα όταν έχουμε απαγγείλει διθυράμβους ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.

Εκτός ίσως από ένα που ανακύπτει λόγω του νέου playthrough: είναι υπέροχο να ξανα-ανακαλύπτει κανείς πόσο συγκινητικά καλό είναι το Mass Effect τόσα χρόνια μετά. Πάμε στοίχημα ότι πολλοί οπαδοί του παιχνιδιού θα ήταν σε θέση να «προβλέψουν» με μεγάλη σιγουριά αυτό το προτέρημα αλλά ακόμα κι έτσι αυτό θα αποτελούσε εικασία. Πλέον αποτελεί βεβαιότητα.

Κριτική για το παιχνίδι δε μπορεί να γίνει γιατί κατά πρώτο λόγο έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πάρα πολλά πράγματα κατά καιρούς που εξαντλούν και αναλύουν διεξοδικά κάθε πιθανή πτυχή του τίτλου. Άλλωστε από το ξεκίνημα μέχρι την ολοκλήρωσή του το Mass Effect καλύπτει μία περίοδο σχεδόν έξι ετών μέσα στα οποία παρακολουθεί και τις τάσεις της βιομηχανίας, πέφτει θύμα των κατά καιρούς βλακωδών τακτικών της και επηρεάζεται (σε μικρό είναι η αλήθεια) βαθμό από συνθήκες που ήταν περιστασιακές και περαστικές.

Επομένως, για να γράψει κανείς κάτι για το Mass Effect θα πρέπει να εξαντλήσει και τις κατά καιρούς συνθήκες και συνολικά πλαίσια μέσα στα οποία κυκλοφορούσε κάθε φορά ένα μέρος της σειράς. Και αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και χώρο.

Αυτό που μπορεί να γίνει (και είναι η εύκολη λύση) είναι να παραπεμφθεί ο αναγνώστης (που είτε δεν ξέρει καθόλου για το ME είτε θέλει να το ξαναθυμηθεί) στα αρχικά και πρωτότυπα κείμενα που ήταν τα review των τριών μερών του διότι πραγματικά, σε ό,τι αφορά την ουσία του τίτλου, στη Legendary Edition δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Δηλαδή, ο παίκτης, παίζει τα ίδια Mass Effect, Mass Effect 2 και Mass Effect 3 που κυκλοφόρησαν και στο παρελθόν.

Καμία από τις αλλαγές και τις πινελιές που μπήκαν σε αυτόν τον space opera καμβά δεν επηρεάζουν την ουσία και το περιεχόμενο του τίτλου ο οποίος παραμένει το καλύτερο RPG όλων των εποχών στο gaming. Ναι, τώρα που το βλέπουμε γραμμένο, αυτό δεν αλλάζει καθόλου εύκολα.

Για το δεύτερο και το τρίτο μέρος, δε μπορούν να γραφτούν πολλά πράγματα. Είναι τα ίδια παιχνίδια, με την απεικόνιση που είχαν στο PC και ακόμα πιο βελτιωμένη, με κρύσταλλο εικόνα και ακατέβατο frame rate. Αρκεί, δεν αρκεί; Τα DLC είναι όλα εκεί, το περιεχόμενο είναι καταιγιστικό, η γραφή με κάθε in-game ώρα που περνά γίνεται όλο και καλύτερη, και ο παίκτης έχει στη διάθεσή του περίπου 70-80 ώρες από το πιο ποιοτικό gameplay που μπορεί να παράγει αυτή η βιομηχανία.

Για ώρες μπορούμε να συζητάμε για τις παρεμβάσεις της ΕΑ (ή και των ίδιων των δημιουργών) που έφεραν στο προσκήνιο στοιχεία που δεν επιθυμούσαμε, αλλά αυτά που πολλοί κατά καιρούς μηρύκαζαν κουραστικά περί action προσανατολισμού επειδή για παράδειγμα το ΜΕ2 είχε απελευθερωθεί από το κουραστικό loot και inventory management του πρώτου ή επειδή στο ΜΕ3 είχε προστεθεί ένας σχετικά επίπεδος χαρακτήρας (ε, έχει και το ME δικαίωμα να στραβοπατήσει σε έναν χαρακτήρα μετά από μία παρέλαση εκπληκτικών και άκρως ενδιαφερόντων ηρώων), πολύ απλά δεν ισχύουν.

Αν πρέπει να σταθούμε κάπου, είναι προφανώς η περίπτωση του αρχικού ΜΕ, η οποία στη Mass Effect: Legendary Edition αποτελεί την ίδια στιγμή μία ευχάριστη παρουσία με τις ικανοποιητικές βελτιώσεις που έχουν γίνει στον οπτικό τομέα και στον τομέα της απόδοσης, και μία χαμένη ευκαιρία διότι δεν έχει αντιμετωπισθεί κανένα από τα προβλήματα της αρχικής έκδοσης.

Πέρα από τις αισθητικής κυρίως φύσης αλλαγές στο UI, δεν έχει βελτιωθεί ούτε η Α.Ι., ούτε το loot και το inventory management που σήμερα δείχνουν ακόμα πιο κουραστικά, και έχει χαθεί η ευκαιρία να γίνουν βελτιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε επιμέρους ζητήματα που θα επηρέαζαν ευεργετικά την εμπειρία μας.

Η χρήση των biotic και tech δυνάμεων θέλει απόλυτο κεντράρισμα στους εχθρούς και συχνά αστοχεί γιατί έτσι αρέσει στο παιχνίδι, ο γαλαξίας δεν έχει καμία ένδειξη για το βαθμό στον οποίο έχει εξερευνηθεί, δεν υπάρχει ένδειξη για το cooldown, το stamina bar λειτουργεί μόνο σε θέση μάχης αλλά με τα όπλα holstered η τριάδα λαχανιάζει σε τρία δευτερόλεπτα, οι allies πηγαίνουν γενικώς όπου θέλουν, οι αντίπαλοι γενικώς επιτίθενται, η εξερεύνηση με το MAKO συνεχίζει να είναι κουραστική (συναρπαστική παύει να είναι μετά τον τρίτο πλανήτη), και οι επαναλαμβανόμενοι χώροι εξακολουθούν να δείχνουν όσο αρχαίοι και παλιομοδίτικα σχεδιασμένοι έδειχναν και το 2007.

Δεn θα κατηγορήσουμε το παιχνίδι για πράγματα που έγιναν 14 χρόνια πριν, αλλά με μεγάλη άνεση μπορούμε να κατηγορήσουμε τους υπεύθυνους της LE για πράγματα που ΔΕΝ έγιναν το 2021. Αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα παλιομοδίτικα θέματα το 2021 σε ένα πολύ αναβαθμισμένο οπτικά παιχνίδι σε σχέση με το πρωτότυπο, έχει καλώς. Εμείς δε μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι το ME ΟG δείχνει θαύμα και παίζει…όπως έπαιζε.

Επομένως η τελική επιλογή ανήκει στον αγοραστή. Για τους παίκτες που δεν έχουν παίξει το αρχικό Mass Effect και αναρωτιούνται, μπορούμε να απαντήσουμε ότι η Mass Effect: Legendary Edition σαφώς και είναι η έκδοση η οποία επιβάλλεται να προτιμηθεί και τα προαναφερθέντα προβλήματα δεν αποτρέπουν κάποιον από το να παίξει το παιχνίδι.

Στο ME2 και 3 oι βελτιώσεις είναι δραματικές σε σχέση με το πρώτο ME. Στο gameplay, στη διαχείριση του inventory, στην εξέλιξη των σχέσεων με τους allies, στην κλιμάκωση της πλοκής και στην επική κατάληξη που φέρνει τον παίκτη αντιμέτωπο όχι με 2-3 ψευτοεπιλογές σε σημεία που είναι ξεκάθαρα αλλά με την εν γένει συμπεριφορά και στάση του μέσα στο παιχνίδι.

Η δομή των «αποστολών» που έδιναν συγκεκριμένο XP μπορεί να μην ήταν παραδοσιακή RPG επιλογή, αλλά είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στον ρυθμό και τη σφιχτή δομή του παιχνιδιού, με κάθε μία από αυτές να φέρνει αντιμέτωπο τον παίκτη με τελείως νέες και διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές. Το ME2 με τα εκπληκτικά του DLC, με το ιδανικό gameplay, με την καλύτερη γραφή χαρακτήρων και σχέσεων μεταξύ τους που είδαμε ποτέ σε παιχνίδι, με το χτίσιμο μίας απαράμιλλης έντασης και αίσθησης εγρήγορσης και την καταπληκτική κορύφωσή του, παραμένει ένα από τα κορυφαία παιχνίδια όλων των εποχών.

Και το ME3 έχει έναν από τους δυσκολότερους ρόλους που είχε ποτέ ένα παιχνίδι: να σταθεί αντάξιο του ME2 και να κλείσει ικανοποιητικά αυτήν την Επική Όπερα του Διαστήματος. Και ως ένα βαθμό τα καταφέρνει με μοναδική παραφωνία έναν άνευρο Soldier χαρακτήρα και την εμπλοκή του multiplayer που απλά δε χρειαζόταν. Η παραφωνία του «τέλους» δεν αναφέρεται, γιατί δεν αφορά το παιχνίδι (κάθε τίτλος και κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα να μην παραδίδει τέλειο περιεχόμενο) αλλά το ανώριμο, γκρινιάρικο, κακομαθημένο και δύστροπο gaming κοινό που είχε (και έχει) μάθει στα γλυκόλογα, τα γλειψίματα και τα χαϊδολογήματα.

Συνεχίζει το κοινό αυτό να είναι ανώριμο, γκρινιάρικο, κακομαθημένο και δύστροπο (εκτός εννοείται από παρεάκι μας) και ο γράφων εξακολουθεί να μην έχει παίξει (και ούτε θα το παίξει) το χαλκευμένο «πρόσθετο» τέλος του ME3 που αποτελεί προϊόν ηθικού εκβιασμού. Θα μείνουμε με το μέτριο original τέλος.

H Mass Effect: Legendary Edition στα PS5 και PS4 Pro

Ως “backward compatible” τίτλος, το Mass Effect: Legendary Edition μπορεί να αναπαραχθεί στα PS5 και Xbox Series X|S με σημαντικές βελτιώσεις. Το βασικό μας κείμενο βασίστηκε στην εμπειρία που δίνει ο τίτλος παίζοντας στο Xbox Series X, αλλά το είδαμε και στο PS5, όπου στο “Favor quality” mode (υψηλή ανάλυση) το παιχνίδι απεικονίζεται σε ανάλυση 4K, αλλά με 60 fps, χαρίζοντας έτσι μια απαράμιλλη εμπειρία γλυκιάς ροής στο gameplay και κορυφαίας απεικόνισης.

Στη συνέχεια εγκαταστήσαμε το πακέτο στο PS4 Pro (αξίζει να αναφερθεί ότι στις κονσόλες της Sony το παιχνίδι έρχεται ως εννιαίο αρχείο 100+ GB, ενώ στις αντίστοιχες της Microsoft κατεβαίνουν ως τρία χωριστά αρχεία). Εκεί είδαμε ότι στο quality mode είχαμε μεν υψηλή ανάλυση, αλλά 30 fps ενώ στο “favor framerate” mode το παιχνίδι ρίχνει την ανάλυση, εμφανίζοντας -αναπόφευκτα- aliasing, ανεβάζοντας όμως το frame rate στα 60 fps. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμαστείτε για έντονη λειτουργία του ανεμιστήρα της κονσόλας σας αν αποφασίσετε να παίξετε τη Legendary Edition σε PS4.

Το αγαπημένο μας ME έχει πλέον τη μορφή που επιθυμούσαμε, ως ολοκληρωμένο, ενιαίο και πλήρες σύνολο, δίχως να είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε save, dlcs και χαμένους σκληρούς δίσκους. Μπορεί να παιχτεί από την αρχή ως το τέλος με τον τρόπο που πρέπει, και παρά τη χαμένη ευκαιρία του ΜΕ ΟG, δεν το κουνάει ρούπι από την κορυφή.

Έχει πλάκα πάντως γιατί, από πολλά καλά και αγαπημένα παιχνίδια θυμόμαστε σκηνές, διαλόγους, κάποιες αποστολές, ορισμένους χαρακτήρες που μας έμειναν και επιλογές μας που είχαν σημασία. Αλλά τo Mass Effect το θυμόμαστε ολόκληρο. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Στιγμή προς στιγμή, εικόνα προς εικόνα, πρόσωπο προς πρόσωπο, νότα προς νότα, ρίγος προς ρίγος, ανατριχίλα προς ανατριχίλα και περηφάνια προς περηφάνια που αγαπάμε τέτοια παιχνίδια. Hackett Out.

Το Mass Effect: Legendary Edition κυκλοφορεί από τις 14/5 για PS4, Xbox One και PC. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το Xbox One (τρέχοντας σε Xbox Series X) με review code που λάβαμε από την Bandai Namco Entertainment Greece. Συμπληρωματικά, στο άρθρο θα βρείτε εντυπώσεις και από το πώς “τρέχει” η συλλογή σε PS5 και PS4 Pro.

The post Mass Effect: Legendary Edition | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα