Lore Galore - Deus Ex (pt.1)

Τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του Human Revolution.

Μπορεί στα παρθενικά βήματα των βιντεοπαιχνιδιών το καθαρόαιμο gameplay να ήταν αρκετό για να διασκεδάσει τους απανταχού gamers (και ακόμα είναι, φυσικά), δεν άργησε ωστόσο η στιγμή όπου πρωτοπόροι δημιουργοί πίστεψαν στις αφηγηματικές δυνατότητες του μέσου. Δημιουργοί που, πέρα από τις καινοτομίες στο gameplay, θελήσαν να χτίσουν σύνθετους κόσμους, γνώριμους ή φανταστικούς, στα περιορισμένα όρια μίας μικρής κοινωνίας ή εκτεινόμενα σε πολυάριθμα ηλιακά συστήματα.

Κόσμους όπου η επίτευξη καλύτερου σκορ και η εξόντωση των ολοένα δυσκολότερων αντιπάλων έπαυε να αποτελεί τη μοναδική μας έγνοια καθώς ερχόμασταν μπροστά σε βαθύτατα σενάρια, πολυδιάστατους χαρακτήρες και περιβάλλοντα που έκρυβαν σε κάθε γωνία τους σαγηνευτικά κομμάτια της ιστορίας τους.

Με λίγα λόγια, σε όλη την πορεία του μέσου, εκατοντάδες αυτόνομα παιχνίδια και ολόκληρα franchises επιχειρούσαν -και συχνά κατάφερναν- να περιβάλλουν την περιπέτειά μας με ένα χαοτικά πλούσιο lore. Lore· μία έννοια που αρκεί για να μαρτυρήσει, σε πρώτη ανάγνωση, πως ένας κόσμος περιέχει ένα ξεχωριστό και δουλεμένο ιστορικό υπόβαθρο, σχηματοποιημένο από πολυάριθμα γεγονότα, ο όγκος των οποίων ξεπερνά τις πράξεις και τις επαφές του χαρακτήρα μας. Το καλογραμμένο και έντεχνα δομημένο lore, μας ωθεί να ψάξουμε κάθε σπιθαμή του κόσμου, ξεφεύγοντας από τα αυστηρά objectives μας, προκειμένου να εντοπίσουμε ακόμα ένα κομμάτι του περιβάλλοντος που μπορεί να κρύβει ένα στοιχείο της ιστορίας του ή να ξεθάψουμε και το τελευταίο χαμένο βιβλίο, οι πληροφορίες του οποίου αποτελούν από μόνες τους έναν πολύτιμο θησαυρό.

Η αγάπη μας για αυτά τα βιντεοπαιχνίδια, που επενδύουν σε πλούσιες ιστορίες, με δουλεμένες και εκτενείς σεναριακές βάσεις, επάνω στις οποίες στηρίζουν το σύμπαν τους, μας οδήγησε στη δημιουργία του Lore Galore, της νέας στήλης του GameOver, μέσα από την οποία θα επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι των σημαντικότερων lore του μέσου. Μέσα από τις συζητήσεις μας θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τους λόγους για τους οποίους ορισμένα από τα σημαντικότερα βιντεοπαιχνίδια κρατήσαν αμείωτη την προσοχή μας στην ανάγνωση και ανάλυση και της τελευταίας λέξης, διαλόγου ή cutscene, αφήνοντας τελικά τη δική τους παρακαταθήκη σε μεγάλο βαθμό χάρη στον κόσμο που έχτισαν.

Στο πρώτο κεφάλαιο του Lore Galore κάνουμε αρχή με το πλουσιότατο, δυστοπικό σύμπαν του Deus Ex. Ένα σύμπαν όπου οι θεωρίες συνομωσίας κυριαρχούν και δεκάδες σκιώδεις χαρακτήρες και οργανισμοί κινούν τα νήματα στα παρασκήνια, επηρεάζοντας την τύχη ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνίας. Δεδομένου ότι θελήσαμε να βάλουμε σε μία τάξη το lore του παιχνιδιού, δεν μπορούσαμε παρά να ακολουθήσουμε τη χρονολογική πορεία των γεγονότων, θέτοντας την αφετηρία του podcast στο Human Revolution, το πρώτο prequel της σειράς, συνεχίζοντας με το Mankind Divided και φτάνοντας τελικά στους πρώτους τίτλους, το Deus Ex του 2000 και το sequel του, Invisible War.

Ο όγκος της πληροφορίας που συνοδεύει τη σειρά, μας ώθησε στο χωρισμό του podcast σε δύο μέρη. Στο παρόν πρώτο μέρος οι Σάββας Καζαντζίδης, Νίκος Πλωμαριτέλης και Νικόλας Μαρκόγλου θα εξηγήσουν ενδελεχώς τις παρελθοντικές καταστάσεις και τα συμβάντα που δόμησαν το εναλλακτικό, σύγχρονο σύμπαν όπου εκτυλίσσονται τα Deus Ex και στη συνέχεια θα αναλύσουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Deus Ex: Human Revolution. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι -λόγω της φύσης της στήλης- τα spoilers θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

specials
Keywords
Τυχαία Θέματα