Little Nightmares II – Preview

Αποκλειστική πρώτη ματιά από το GameOver στο σκοτεινό platfomer των Tarsier Studios και Bandai Namco.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα δύο κεφάλαια από το Little Nightmares II, το ιδιαίτερα αναμενόμενο sequel του Little Nightmares, του σκοτεινού platformer που παρέδωσε η Tarsier Studios

το 2017. Το πρώτο παιχνίδι αποτελούσε μία ιδιαίτερα αξιόλογη εμπειρία (αν και με σαφέστατα απελπιστικά μικρή διάρκεια), αποδίδοντας μία σκοτεινή και μακάβρια, αλληγορική ιστορία.

Η δίωρη επαφή που είχαμε με το sequel δείχνει ότι η σουηδική ομάδα ανάπτυξης πατάει γερά στις βάσεις του πρώτου τίτλου, προσφέροντας μία άμεσα αναγνωρίσιμη εμπειρία. Το gameplay και -κυρίως- η αισθητική είναι άμεσα αναγνωρίσιμα στοιχεία, όπως και η φιλοσοφία των περιβαλλοντικών γρίφων. Αν και στα πρώτα trailers είχε δοθεί η εντύπωση περί co-op προσθήκης (ενδέχεται βέβαια αυτή η εντύπωση να δημιουργήθηκε αποκλειστικά στον γράφοντα) το Little Nightmares II παραμένει μία καθαρόαιμα single player εμπειρία, όπου χειριζόμαστε ένα αγοράκι, ονόματι Mono, στην προσπάθειά του να επιβιώσει από πλείστους κινδύνους.

Ως εκ τούτου, ο δεύτερος χαρακτήρας, που εμφανίζεται στο πρόσωπο της “Six” (η πρωταγωνίστρια του πρώτου παιχνιδιού) ελέγχεται αποκλειστικά από την A.I., με την παρουσία της να αποτελεί τη βασικότερη και μόνη νέα προσθήκη από άποψη gameplay έστω όσον αφορά στα πρώτα δύο κεφάλαια που είχαμε στη διάθεσή μας. Σημειωτέον, βέβαια, ότι δεν βρίσκεται πάντοτε στο πλάι μας, καθώς υπήρξαν ορισμένα τμήματα που και πάλι έπρεπε να πορευθούμε εντελώς μόνοι μας.

Στα σημεία όπου η Six μάς συνοδεύει είδαμε γενικά να έχει δουλεμένη συμπεριφορά, ώστε να μην δημιουργεί ποτέ την αίσθηση ότι αποτελεί τροχοπέδη στην επίλυση γρίφων ή στην αντιμετώπιση κινδύνων. Η A.I. είναι λειτουργική, επιτρέποντας στην Six να εκτελεί διάφορες ενέργειες άμεσα και γρήγορα, βοηθώντας μας ουσιαστικά στην περιήγηση και στην επίλυση περιβαλλοντικών γρίφων. Αρκούσε να πατάμε τη μία και μοναδική εντολή προς αυτήν, όπου απλά την καλούμε, προκειμένου να εκτελέσει άμεσα και δίχως προβλήματα την απαιτούμενη ενέργεια.

Γενικά η παρουσία ενός δεύτερου χαρακτήρα είναι εμφανές ότι λειτουργεί υπέρ της εμπειρίας, καταφέρνοντας να μας πείσει να ενδιαφερθούμε για την επιβίωση της Six, πέρα από του Mono. Είναι πολύ πιθανό στο σύνολο της περιπέτειας να φτάσει σε σημείο να δημιουργήσει ένα όμορφο δέσιμο μεταξύ των δύο αυτών πρωταγωνιστών. Σε αυτό το πρώτο δείγμα και σε ένα σημείο όπου (αναπόφευκτα) τη χάσαμε από κοντά μας, θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι δεν μας δημιουργήθηκε το αίσθημα του άγχους για τη μοίρα της.

Πέραν αυτής της προσθήκης η εμπειρία δεν δείχνει να κρύβει ιδιαίτερες νέες εκπλήξεις στα του gameplay. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό, αλλά οι συνήθεις ύποπτοι δηλώνουν το παρόν, όπως το σπρώξιμο αντικειμένων για να φτάσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, η παρατηρητικότητα στοιχείων του χώρου για να λύσουμε ορισμένους απλούς γρίφους και ούτω καθεξής.

Από την άλλη πλευρά το εικαστικό του κόσμου, αν και αυτό άμεσα αναγνωρίσιμο, παραμένει ιδιαίτερα γοητευτικό, μέσα από τη γενικότερη αισθητική που αποτυπώνει με μαεστρία ένα περιβάλλον που δείχνει σαν να βρίσκεται εντός ενός εφιαλτικού και σκοτεινού παραμυθιού. Επιπλέον, οι εχθρικές οντότητες που συναντήσαμε κλέβουν την παράσταση, για άλλη μία φορά, καταφέρνοντας να μας κάνουν να αγχωθούμε όχι μόνο όταν μας κυνηγούν. αλλά και όταν απλά βρίσκονται κάπου στο background.

Ο Κυνηγός που συναντάμε στο πρώτο κεφάλαιο, με το καλυμμένο κεφάλι του και την έδρα του σε ένα αγρόκτημα δείχνει πως θα έκανε έξοχη παρέα με τον Leatherface, με το δίκαννό του να κρίνεται ως το άκρως επικίνδυνο όπλο για την ακεραιότητα των Monο και Six. Αυτά τα κυνηγητά, που άλλοτε απαιτούν stealth και άλλοτε κατάλληλη κάλυψη στο περιβάλλον για να αποφεύγουμε τα σκάγια, καταφέρνουν να δημιουργήσουν καλοσκηνοθετημένες σκηνές έντασης, που έρχονται ως βελτιωμένες σεκάνς αυτών που είχαμε δει στο πρώτο Little Nightmares.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του παιχνιδιού, όπου μεταφερόμαστε σε ένα αστικό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα σε ένα μακάβριο σχολείο, οι εχθρικές οντότητες εμφανίζονται στο πρόσωπο μίας φρικιαστικής δασκάλας αλλά και σε θανατηφόρα παιδάκια που είναι φτιαγμένα από πορσελάνη (όταν λέμε εφιαλτικό σκηνικό, όντως εννοούμε ότι δίνει την εντύπωση πως βρισκόμαστε εντός ενός εφιάλτη).

Ευελπιστούμε πραγματικά σε χορταστική ποικιλία αυτών των οντοτήτων, καθώς δείχνουν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την καλλιέργεια της αίσθησης του τρόμου και της τρωτότητας που βιώνουν οι δύο βασικοί χαρακτήρες. Εάν κάτι δεν λειτουργεί ιδιαίτερα καλά, αυτό εντοπίζεται στο υποτυπώδες σύστημα μάχης (έμφαση στο υποτυπώδες), όπου στο σχολικό περιβάλλον απαιτούσε σε ορισμένα σημεία να παίρνουμε αντικείμενα και να τα χρησιμοποιούμε ως ρόπαλα.

Θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι αυτός ο δύσκαμπτος μηχανισμός (που χρησιμοποιήθηκε λίγες φορές είναι η αλήθεια) δηλώνει το παρόν συγκεκριμένα σε αυτό το κεφάλαιο και δεν επανέρχεται στα επόμενα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για άλλη μία φορά ότι ο εικαστικός τομέας είναι το βασικότερο προτέρημα του παιχνιδιού, απεικονίζοντας ένα λεπτομερές περιβάλλον που δίνει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε ένα γνώριμο αλλά παράλληλα αλλοιωμένο και (ξανατονίζουμε) εφιαλτικό κόσμο.

Αν μη τι άλλο, τα πρώτα δύο κεφάλαια του Little Nightmares II μάς άνοιξαν πλήρως την όρεξη για να βυθιστούμε εκ νέου στον αφιλόξενο κόσμο του σκοτεινού παραμυθιού που έχει χτίσει η Tarsier Studios.

Το Little Nightmares II κυκλοφορεί στις 11/2/21 για τα PS4, PC, Xbox One και Switch ενώ αργότερα εντός του 2021 θα γίνει διαθέσιμο για τα Xbox Series X|S και PS5. Το preview βασίστηκε στην έκδοσή του για PC, με κωδικό που λάβαμε από την Bandai Namco Entertainment.

The post Little Nightmares II – Preview appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα