Layton's Mystery Journey - Review

Η βελτιωμένη έκδοση μιας περιπέτειας που ακόμα πασχίζει να βρει τη θέση της.

Είναι σχεδόν απίστευτο το πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός. Έχει περάσει παραπάνω από μια δεκαετία από τη στιγμή που ο καθηγητής Hershel Layton μάς συστήθηκε με την πρώτη του περιπέτεια στο St. Mystere, εντάσσοντας στη βιβλιοθήκη του DS μια εξαιρετική adventure σειρά, η οποία κατάφερε να προσφέρει ισόποσα το ποιοτικό storytelling, το χτίσιμο αξιομνημόνευτων χαρακτήρων και ένα puzzle-solving

gameplay, με γρίφους που κατάφερναν να ακονίσουν το μυαλό του παίκτη και να προκαλέσουν τη σκέψη του. Επιπλέον, ο σχεδιασμός χαρακτήρων και περιβάλλοντος στο χέρι, μαζί με ένα νοσταλγικό soundtrack που θυμίζει μια άλλη εποχή, αλλά και τα όμορφα animated cutscenes, συνετέλεσαν με τη σειρά τους στο να καθιερωθεί η σειρά στη συνείδηση των κατόχων της φορητής κονσόλας της Nintendo, αλλά και να αποκτήσει το δικό της, φανατικό κοινό.

Και κάπως έτσι ο καθηγητής Layton, παρέα με τον Luke Triton, τη Flora, την Emma και μια σειρά από άλλους χαρακτήρες, συνέχισε να λύνει μυστήρια και να εξιχνιάζει υποθέσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που κράτησε έξι σχεδόν χρόνια. Ήταν ένα ταξίδι όμορφο και εντυπωσιακό, ένα ταξίδι που έδεσε απόλυτα με τις επιταγές και την παράδοση των adventure τίτλων μέσω της αφήγησης αλλά και της ανάπτυξης των χαρακτήρων, παρά το γεγονός ότι η gameplay συνταγή των γρίφων δεν ταίριαζε σε όλους. Θεωρούμε, ωστόσο, πως σε αυτό το κομμάτι ήταν που η σειρά Professor Layton διέπρεψε. Η κλιμακούμενη δυσκολία των γρίφων, η λογική πίσω από την επίλυσή τους αλλά και η ίδια η εμπλοκή του Akira Tago, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Chiba και γνωστού για τη δουλειά του ως ψυχολόγου αλλά και ερευνητή στις μαθησιακές δυσκολίες, ήταν τα εχέγγυα μιας ποικιλίας γρίφων, πλήρως διαφοροποιούμενης από παιχνίδι σε παιχνίδι, η οποία ενίσχυε περισσότερο το αίσθημα της προσωπικής ικανοποίησης κάθε φορά που ένας γρίφος επιλυόταν με επιτυχία και επέτρεπε την εξέλιξη της ιστορίας.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο του σήμερα, ενώ μέσω της εξέλιξης της ιστορίας θα έρθουμε σε επαφή με μερικά από τα μυστήρια που θα μπορούσαν να αφορούν και την πραγματική εκδοχή της μεγαλούπολης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα χρόνια, όμως πέρασαν. Ο Hershel Layton έλυσε το μυστήριο ενός χωριού, ενός μυστηριώδους κουτιού, του Λονδίνου του μέλλοντος αλλά και όλων των αντικειμένων και τοποθεσιών που έμειναν πίσω στον κόσμο ως τα τελευταία ευρήματα από έναν χαμένο πολιτισμό που άκμασε πριν από χιλιάδες χρόνια, η ισχύς και η δύναμη του οποίου έφερε τον σύγχρονο κόσμο, αλλά και τους ήρωες της σειράς, κοντά στο χείλος του χαμού. Ο αφηγηματικός κύκλος ολοκληρώθηκε, ενώ και ο ίδιος ο Akira Tago έφυγε από κοντά μας το 2016, αφήνοντας πίσω του ως παρακαταθήκη το επιστημονικό του έργο αλλά και τη δουλειά του στα παιχνίδια της σειράς Professor Layton ως Puzzle Master. Η Level-5, όμως, είχε άλλα σχέδια για τη σειρά – σχέδια που καλλιεργήθηκαν προσεκτικά και οδήγησαν στο σήμερα και στη φυσική συνέχεια της σειράς Professor Layton, αλλά με εντελώς διαφορετικούς παρονομαστές.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά πράγματα έπρεπε να αλλάξουν, για να διασφαλιστεί μια συνέχεια της σειράς που θα πατάει πιο γερά σε σύγχρονα δεδομένα. Έτσι, έχουμε αλλαγή πρωταγωνιστή, νέους χαρακτήρες, νέα puzzles αλλά και εντελώς νέο target group, το οποίο ίσως και δικαιολογεί τις αλλαγές. Δεν δικαιολογεί με τίποτα όμως τη στροφή που πήρε ποιοτικά η σειρά και που δεν θυμίζει σε αρκετά αυτό που αγαπήσαμε σε έξι παιχνίδια. Η κληρονομιά του ονόματος Layton συνεχίζεται, όχι όμως μέσω του καθηγητή, αλλά της κόρης του. H Katrielle Layton είναι μια ενθουσιώδης ερευνήτρια, η οποία χαρακτηρίζεται για την -υπερβολική, σε σημεία- ανάγκη της να εμπλακεί σε μυστήρια που χρίζουν επίλυσης, ενώ παράλληλα διακρίνεται για την ικανότητά της να διαβλέπει την αλήθεια, πάνω-κάτω όπως έκανε και ο ίδιος ο πατέρας της.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο του σήμερα, ενώ μέσω της εξέλιξης της ιστορίας θα έρθουμε σε επαφή με μερικά από τα μυστήρια που θα μπορούσαν να αφορούν και την πραγματική εκδοχή της μεγαλούπολης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και το παιχνίδι έχει ήδη κυκλοφορήσει στο Nintendo 3DS και σε smart συσκευές που τρέχουν iOS και Android, σκόπιμα θα παραλείψουμε να δώσουμε λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως η Katrielle ψάχνει να βρει τον πατέρα της, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του Sherl (από το Sherlock!), ενός μυστηριώδους σκύλου που μπορεί να επικοινωνήσει με την Katrielle και τον βοηθό της, τον Ernest, και ο οποίος δεν φαίνεται να διαθέτει τις φυσικές ικανότητες που έχουν τα είδη της κατηγορίας του, κάνοντάς τον να παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, ακόμα και μετά τους τίτλους τέλους.

H υπόθεση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται υπό τη μορφή επεισοδίων-υποθέσεων, οι οποίες εμπλουτίζονται με νέους χαρακτήρες και χαρακτηριστικά εξέλιξης πλοκής που χρειάζεται η Katrielle για να την επιλύσει σωστά. Αν και η ομάδα ανάπτυξης του τίτλου καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να διατηρηθεί μια συνοχή της ιστορίας όσο το παιχνίδι ακολουθεί τη συνταγή των υποθέσεων και το πνεύμα της έρευνας, εν τούτοις η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής δεν θυμίζει σε τίποτα τη ροή εξέλιξης των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς. Μπορεί και τα παλαιότερα παιχνίδια να χωρίζονταν σε κεφάλαια, αλλά κάθε κεφάλαιο ολοκληρωνόταν σε κομβικό σημείο της πλοκής, ενώ με την εμπλοκή συγκεκριμένων χαρακτήρων, τα παιχνίδια κατάφερναν να ισχυροποιούν το δέσιμο του παίκτη με τους χαρακτήρες.

Σε κάθε τοποθεσία ο παίκτης χρειάζεται να «αγγίξει» χαρακτήρες και αντικείμενα για να συνομιλήσει, να βρει γρίφους, κέρματα που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας στην επίλυση των γρίφων και για να μεταβεί σε κάποια άλλη τοποθεσία.

Στο Layton's Mystery Journey, ωστόσο, ο παίκτης φαίνεται πως προσπαθεί απλά να ακολουθήσει τους χαρακτήρες όσο το σενάριο το απαιτεί, χωρίς όμως να νοιάζεται για το τι θα γίνει παρακάτω. Σε ένα μόνο σημείο του παιχνιδιού καταφέραμε να συμμεριστούμε την αγωνία της πρωταγωνίστριας, αλλά εν τέλει δεν στάθηκε αρκετό να αποκομίσουμε την ίδια αίσθηση ταύτισης που είχαμε στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς – ακόμα και με τους ίδιους τους villains. To gameplay ακολουθεί τη συνταγή των προηγούμενων παιχνιδιών και φαίνεται αναλλοίωτο – κάτι που ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα γερά σημεία του. Ο παίκτης θα εξερευνήσει μια σειρά τοποθεσιών εντός του Λονδίνου, με τα σκηνικά να είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και με το art style να παραμένει πιστό στα πρότυπα των πρώτων δύο παιχνιδιών της σειράς για το 3DS.

Σε κάθε τοποθεσία ο παίκτης χρειάζεται να «αγγίξει» χαρακτήρες και αντικείμενα για να συνομιλήσει, να βρει γρίφους, κέρματα που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας στην επίλυση των γρίφων και για να μεταβεί σε κάποια άλλη τοποθεσία. Αν και η μετάβαση στις τοποθεσίες ήταν ευκολότερη στο 3DS, λόγω της δεύτερης οθόνης, δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και με το σύστημα χειρισμού στο Switch, εκτός ίσως από τις συνεχόμενες αλλαγές μεταξύ μενού και τρέχουσας τοποθεσίας. Το μόνο που μας ξένισε στην αρχή είναι το γεγονός πως, όταν παίζουμε σε docked mode, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον αριστερό μοχλό του Joycon ή του Pro Controller για να κάνουμε όλα όσα θα μπορούσαμε χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής σε portable mode, από την επίλυση των γρίφων, μέχρι και την εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Οι γρίφοι είναι ακόμα ένα κομμάτι του παιχνιδιού που εξακολουθεί να χωλαίνει, παρά τη βελτιωμένη έκδοση του τίτλου για το Switch.

Με τον Kuniaki Iwanami να αναλαμβάνει τα ηνία του Puzzle Master, ήμασταν σίγουροι από την αρχή πως θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ποικιλία αλλά και τη δυσκολία των γρίφων. Αυτό τελικά συνέβη, αλλά σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, όπου διαπιστώσαμε πως τα μοτίβα των γρίφων έτειναν στο να επαναλαμβάνονται. Η Level-5 υποσχέθηκε πως σε αυτό το κομμάτι θα υπήρχε και η κατάλληλη βελτίωση, καθώς η Deluxe Edition του παιχνιδιού θα υποδεχόταν νέους γρίφους. Όντως, αρκετοί από τους προηγούμενους γρίφους αντικαταστάθηκαν με καινούριους, οι οποίοι εξ αρχής φαίνονται πως λειτουργούν θαυμάσια. Στην πορεία όμως, διαπιστώνουμε πως οι νέοι γρίφοι ακολουθούν και αυτοί με τη σειρά τους τη λογική του trial and error, με τον παίκτη να δοκιμάζει διαφορετικές μεθόδους επίλυσης ξανά και ξανά, μέχρι να καταφέρει να λύσει το γρίφο, χωρίς το παιχνίδι να τον τιμωρεί με την αφαίρεση των picarats, του in-game currency που χρησιμοποιείται για το ξεκλείδωμα επιπρόσθετων bonuses με την ολοκλήρωση της κεντρικής ιστορίας. Ίσως μέρος των παικτών να είναι ευχαριστημένοι με την αλλαγή αυτή, αλλά εμείς εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί.

Εν μέρει, όλη αυτή η αλλαγή ευθύνεται και στην αλλαγή του target group. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Akihiro Hino, το νέο μέλος της σειράς Layton απευθύνεται περισσότερο σε παίκτες...θηλυκού γένους, καθώς τα στατιστικά των προηγούμενων παιχνιδιών έδειχναν ότι η σειρά έχει επιρροή στις γυναίκες. Θέλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς θα αναφερθούμε σε όλα όσα ακολουθούν παρακάτω, αλλά το Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy Deluxe Edition έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα θηλυκότητας. Η κοριτσίστικη, ανέμελη διάθεση της πρωταγωνίστριας, για να μην αναφερθούμε στην πλήρη διαθεσιμότητα των female outfits (ακόμα και εκείνων που ήταν διαθέσιμα ως DLC στην αρχική έκδοση του παιχνιδιού) ταιριάζει γάντι με την αισθητική αλλά και τις απαιτήσεις του γυναικείου κοινού της Ιαπωνίας.

Το Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy Deluxe Edition έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα θηλυκότητας.

Δεν είμαστε σίγουροι, όμως, αν αυτό ανταποκρίνεται και στα δεδομένα της Δύσης, ενώ σίγουρα οι εναλλαγές των γυναικείων outfits δεν θα απασχολήσουν στο ελάχιστο τους άρρενες παίκτες που αγάπησαν και ακολούθησαν τη σειρά μέχρι και αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, υπάρχει μια υποψία πως η επιλογή του στυλ και της δυσκολίας των γρίφων ενδεχομένως να είναι απόρροια της επιλογής του εν λόγω target group, κάτι που φαντάζει υποτιμητικό και σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό της ικανότητας των παικτών που έχουν στηρίξει τη σειρά μέχρι και αυτή τη στιγμή. Λανθασμένη ή όχι, είναι μια επιλογή της Level-5 που απορρίπτουμε, λόγω της προϊστορίας αλλά και του πυρήνα της σειράς, που απέχει παρασάγγας από το σήμερα.

Κρατάμε, όμως, το καθαρό, ανόθευτο gameplay, το οποίο δεν μπαίνει σε διαδικασίες περαιτέρω πειραματισμού. Το Layton's Mystery Journey εξακολουθεί να είναι ένας puzzle solving τίτλος, ο οποίος εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει τις δευτερεύουσες puzzle δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να έχουν ένα επίπεδο πρόκλησης για τη σκέψη μας. Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι το εν λόγω παιχνίδι είναι αυτό με τους περισσότερους γρίφους που εμφανίστηκαν μέχρι και αυτή τη στιγμή σε επεισόδοιο της σειράς, ενώ η προσθήκη των Ημερήσιων Γρίφων, αν και δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική έκδοση του παιχνιδιού, προσθέτει περισσότερο στη συνολική εμπειρία, ακόμα και αν πρέπει να περάσει λίγος καιρός ακόμα για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολότερες εκδοχές τους.

Το Layton's Mystery Journey εξακολουθεί να είναι ένας puzzle solving τίτλος, ο οποίος εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει τις δευτερεύουσες puzzle δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να έχουν ένα επίπεδο πρόκλησης για τη σκέψη μας.

Ο οπτικός τομέας του Layton's Mystery Journey εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αν και η αρχική έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo 3DS στερείτο των 3D effects, η απουσία αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει την έκδοση για το Nintendo Switch. O όμορφος σχεδιασμός των περιβαλλόντων που εμφανίζονται στο υπόβαθρο ακολουθεί τα πρότυπα που έθεσαν τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, ενώ το animation των διαλόγων αποδίδεται εντελώς φυσικά – πολλές φορές σαν να παρακολουθούμε high frame video. Επιπλέον, τα anime cutscenes εξακολουθούν να έχουν την τιμητική τους, με την παρουσίασή τους να είναι ποιοτική και τυχόν προβλήματα στο lip-synch ελάχιστα. Το soundtrack τα πάει και αυτό με τη σειρά του αρκετά καλά, διατηρώντας το αίσθημα νοσταλγίας που αποπνέει η σειρά -αν και είναι εμφανές πως πολλά κομμάτια έχουν ανακυκλωθεί από προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Καλή δουλειά έχει γίνει και στο localization, με τα κείμενα να απεικονίζουν με ακρίβεια και σαφήνεια το εύρος των συναισθημάτων και των σκέψεων των χαρακτήρων, ενώ στα θετικά μπαίνουν και οι επιλογές που αφορούν σε τρέχοντα, καίρια ζητήματα της επικαιρότητας – όπως οι έμμεσες αναφορές στο Brexit (!).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy Deluxe Edition δεν είναι από τα παιχνίδια εκείνα που δικαιολογούν μια “definitive edition” στο Nintendo Switch. Αυτό ισχύει πιθανότατα λόγου των φορητών καταβολών του τίτλο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως είναι από τα παιχνίδια που μπορεί κανείς να παίξει ευχάριστα μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης, ούτε και από εκείνα που μπορεί απαραίτητα να απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια, παρά τις εκπτώσεις στη δυσκολία και το επίπεδο πρόκλησης των γρίφων. Από την αρχή του, το Layton's Mystery Journey αποτέλεσε ένα σημείο καμπής – μια προσπάθεια της Level-5 να αλλάξει τη συνταγή και να δώσει κάτι νέο.

Η προσπάθεια αυτή είναι φανερή, αλλά δεν ικανοποιεί τους παλιούς παίκτες της σειράς. Αυτό πιθανόν είναι κάτι που αναγνώρισαν μεταγενέστερα και οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Level-5, καθώς η ιστορία της Katrielle αλλά και το ταξίδι της αναζήτησης του Καθηγητή Layton έχει ήδη ολοκληρωθεί μέσω της anime σειράς Layton Mystery Detective Agency: Kat's Mystery-Solving Files, αφαιρώντας έτσι την πιθανότητα ενός direct sequel για το παιχνίδι. Το Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy Deluxe Edition είναι σίγουρα ένα όμορφο puzzle-solving παιχνίδι, το οποίο μπορεί να κρατήσει τους παίκτες απασχολημένους για καιρό. Είναι, όμως, ένα παιχνίδι το οποίο βρίσκεται τόσο πολύ μακριά από την ποιότητα των τίτλων με τον ίδιο τον Hershel Layton να δίνει λύσεις στα μυστήρια του κόσμου.

Κάποιοι παίκτες θα περάσουν καλά μαζί του, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Περιμένουμε, ωστόσο, έναν νέο τίτλο της σειράς που θα ακολουθεί τα χνάρια των παλιών και θα μπορεί να προσφέρει ισόποσα συγκινήσεις και ενδιαφέρον – κάτι που το Layton's Mystery Journey δεν καταφέρνει να κάνει όσο θα έπρεπε (για να μην πούμε πως αποτυγχάνει).

switch
Keywords
journey, journey, nintendo 3ds, εν λόγω, καιρος, adventure, nintendo, flora, emma, professor, akira, μυστήριο, puzzle, master, σημαίνει, νέα, target, group, smart, ios, android, art, style, switch, pro, controller, ηνία, currency, επιρροή, dlc, στυλ, επηρεάζει, animation, frame, video, anime, εκπτωσεις, ιθύνοντες, sequel, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, ξανα, currency, ηνία, γριφοι, δουλεια, λονδινο, παιχνιδια, φυσικη, dlc, game, ios, smart, αγωνια, αισθητικη, απιστευτο, απλα, αρωμα, αφαιρεση, βρισκεται, γεγονος, γινει, γριφος, δυναμη, δηλωσεις, δωσει, υπαρχει, εμειναν, εν λόγω, εξελιξη, εξι, επιρροή, επηρεάζει, εποχη, επρεπε, επιτυχια, εφυγε, ιδια, ιδιο, υποθεση, ηρωες, ισχυει, θυμιζει, ιθύνοντες, ισχυς, κεφαλαιο, κυκλος, λεπτομερειες, μακρια, μυστήριο, μορφη, μυαλο, μυστηρια, ομαδα, οθονη, οθονη αφης, οικογενεια, παρουσιαση, ποιοτητα, ροη, προβληματα, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, στυλ, συγχρονο, σχεδια, τιτλος, φαινονται, φυσικα, φορα, χερι, χτισιμο, ομορφα, group, akira, anime, animation, art, sequel, adventure, ειδη, emma, puzzle, frame, style, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, switch, κειμενα, controller, κομματι, flora, μπροστα, master, nintendo, nintendo 3ds, παιχνιδι, professor, pro, σημαίνει, σκηνικα, ταξιδι, target, θετικα
Τυχαία Θέματα