Kraino Origins | Review

Ένα από τα πολλά καλά της indie σκηνής είναι ότι συχνά ασχολείται με είδη που σπάνια βλέπουμε πλέον από μεγάλους developers και publishers. To Kraino Origins είναι ένα 2D platformer, που αντλεί έμπνευση και άνετα θα μπορούσε να έχει βγει πολλά χρόνια πριν, στην εποχή των περίφημων “bit wars”. Δημιούργημα της GameAtomic και ουσιαστικά από ένα μόνο άτομο, μας ξύπνησε πολύ ευχάριστα retro συναισθήματα.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι βγαλμένος από το παλιό horror σινεμά και λογοτεχνία, καθώς σε αυτόν κυριαρχούν τα ζόμπι, οι σκελετοί, τα

φαντάσματα και τα τέρατα παντός είδους. Ο ιδιοφυής Dr Bacula έχει δημιουργήσει ένα στρατό από αυτά και έχει κυριαρχήσει παντού. Η τελευταία του δημιουργία όμως, ένας νεκρός ιππότης ονόματι “Kraino”, που επανέρχεται στη ζωή, καταφέρνει να διατηρήσει τη μνήμη και την προσωπικότητά του. Όντας μια δύναμη του Καλού, στρέφεται ενάντια στον δημιουργό του και τους υποτακτικούς του…

Ξεκινώντας να παίζουμε, θα μεταφερθούμε σε ένα χάρτη παρόμοιο με αυτόν του Super Mario Bros 3, όπου θα μεταβούμε στο επίπεδο που θέλουμε να δοκιμάσουμε. Το Kraino Origins γενικά είναι μια σύντομη αλλά περιεκτική εμπειρία, καθώς περιλαμβάνει 8 κανονικά και άλλα 6 προαιρετικά επίπεδα, με τον χρόνο ολοκλήρωσής του να κυμαίνεται περί τις 3,5 ώρες. Όπως είπαμε, πρόκειται για ένα 2D platformer από τα παλιά, που θυμίζει μια μίξη Mega Man, Castlevania και λίγο Shovel Knight.

Το κύριο όπλο μας είναι το πιστό μας δρεπάνι για melee επιθέσεις και μια σειρά από δευτερεύοντα όπλα, τα οποία όμως πρέπει να αγοράσουμε από έναν έμπορο που είναι κρυμμένος κάπου σε κάθε επίπεδο. Άλλα collectibles που θα βρούμε σπάζοντας τοίχους, θα μας αυξήσουν το life και το energy. Τα secondary weapons θυμίζουν πολύ τα αντίστοιχα των τίτλων Castlevania και είναι ανεκτίμητα, ειδικά στις αναμετρήσεις μας με τα bosses.

Γενικά τα επίπεδα είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους, με διαφορές στο εικαστικό μεταξύ τους. Έτσι, θα βρεθούμε σε υπονόμους, σε νεκροταφεία, ακόμα και μέσα σε ένα ηφαίστειο. Τo level design κρίνεται ως πολύ ικανοποιητικό, με την πρόκληση να είναι μεν μεγάλη, χωρίς όμως να φτάνει σε σαδιστικά επίπεδα. Οι έμπειροι του είδους δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πεθάνουν αρκετές φορές.

Έχουμε άπειρες ζωές, τα checkpoints είναι συχνά και καλά κατανεμημένα, ενώ και τα κρυφά δωμάτια δεν θα μας δυσκολέψουν ιδιαίτερα στην ανακάλυψή τους, εκτός από 1-2 περιπτώσεις. Επίσης, σε κάθε επίπεδο υπάρχει και ένας νέος μηχανισμός, ανανεώνοντας έτσι το gameplay και κρατώντας το ενδιαφέρον του παίκτη. Ευτυχώς, ο χειρισμός είναι ακριβής, σφιχτός, ενστικτώδης και δένει άψογα με το είδος και τη δράση. Ο χαρακτήρας μας έχει, όπως είναι φυσικό, λίγες κινήσεις, τα hit boxes λειτουργούν άψογα και έτσι το παιχνίδι κυλάει νεράκι από την αρχή μέχρι και την τελική αναμέτρηση.

Όπως είπαμε, υπάρχουν και 6 προαιρετικά challenge επίπεδα. Εδώ δεν υπάρχουν checkpoints και η διάρκειά τους είναι αρκετά μικρότερη, αλλά η πρόκληση είναι κάπως μεγαλύτερη. Η ενασχόλησή μας όμως με αυτά θα μας ανταμείψει με ειδικά νομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση των δευτερευόντων όπλων μας. Να πούμε εδώ ότι, όπως και στο Shovel Knight, σε κάθε θάνατο χάνουμε ένα μεγάλο μέρος των απλών χρημάτων μας και πρέπει να τα ξαναμαζέψουμε φτάνοντας στο σημείο όπου χάσαμε.

Οι εχθροί είναι καλοσχεδιασμένοι, με μεγάλα sprites και τα patterns τους είναι έξυπνα και θα λέγαμε δίκαια. Θα θέλαμε όμως μια μεγαλύτερη ποικιλία από αυτούς, καθώς επαναλαμβάνονται πολύ συχνά από επίπεδο σε επίπεδο. Τα bosses από την άλλη είναι συναρπαστικά, με πολύ καλό σχεδιασμό και αυτά, και πολύ ικανοποιητική πρόκληση.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα πράγματα και εδώ δεν απογοητεύουν. Τα γραφικά είναι κάτι μεταξύ 8 και 16 bit νοοτροπίας, με μεγάλα sprites όπως είπαμε, λεπτομερή περιβάλλοντα και έντονα χρώματα. Υπάρχει το monster movie – horror στοιχείο, δοσμένο όμως με μια μικρή χιουμοριστική πινελιά. Θυμίζει με άλλα λόγια παλιό Castlevania στο πιο κωμικό.

Η μουσική του Kraino Origins ακούγεται καλά στ’ αυτιά, χωρίς να περιλαμβάνει κάποιο πραγματικά αξιομνημόνευτο θέμα, αλλά και χωρίς να ενοχλεί. Το αντίθετο, ταιριάζει πολύ καλά με τη θεματολογία του παιχνιδιού και θυμίζει φυσικά και αυτή τις synth συνθέσεις των παλιών παιχνιδιών του είδους.

Ανάμεσα στις πολλές, ποιοτικές και επικές σε διάρκεια και προοπτική προτάσεις των ΑΑΑ τίτλων, μας αρέσει που κυκλοφορούν ακόμα τίτλοι σαν το Kraino Origins. Είναι αναζωογονητικό να πιάνεις ένα τέτοιο παιχνίδι με ικανοποιητικό και ουσιαστικό gameplay, που θυμίζει αγαπημένους και κλασικούς τίτλους του παρελθόντος και μπορείς να το ολοκληρώσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το Kraino Origins μας άφησε τόσο καλή γεύση, που πραγματικά δεν θα μας πείραζε να περιλαμβάνει λίγα παραπάνω επίπεδα. Ίσως σε ένα sequel… Μέχρι τότε, οι φίλοι του είδους και των retro platformers θα βρουν εδώ ένα άξιο δείγμα της κατηγορίας και θα ευχαριστηθούν κάθε στιγμή του.

Το Kraino Origins κυκλοφορεί για το Nintendo Switch από τις 28/3/23, ενώ για PC είναι διαθ΄έσιμο από τις 3/9/22. To review μας βασίστηκε στην έκδοση για το Nintendo Switch, με review code που λάβαμε από την GameAtomic.

The post Kraino Origins | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα