Kaze and the Wild Masks – Review

Το Kaze and the Wild Masks παραπέμπει στο θέμα του κορεσμού που προκύπτει από μία χιλιοπαιγμένη σχεδιαστική φιλοσοφία, που όμως αν φύγει αρκετά από το προσκήνιο, τότε θα την πεθυμήσουμε. Δηλαδή, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε γίνει με τον πάλαι ποτέ καταιγισμό από FPS και δη αυτών που διαδραματίζονταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάποτε σηκώναμε τα μάτια μας με αποστροφή στη θέα μίας ακόμα ανακοίνωσης παιχνιδιού με αυτή τη θεματική, και μερικά χρόνια αργότερα (δηλαδή στο σήμερα)

νοιώθουμε ότι αυτά τα παιχνίδια μάς έχουν λείψει (έστω στον γράφοντα…). Κάτι ανάλογο συμβαίνει αυτήν την περίοδο με τα γραμμικά platform της indie σκηνής.

Εκεί που είχαμε νοιώσει την κόπωση με τα αλλεπάλληλα παιχνίδια του είδους τελικά καταλήξαμε (εδώ και αρκετό καιρό) να βλέπουμε απανωτά roguelikes και metroidvania παιχνίδια, λες και τα γραμμικά platforms θεωρούνται πλέον ως μία παρωχημένη σχεδιαστική φιλοσοφία.

Το Kaze and the Wild Masks αποτελεί μία έμπρακτη περίπτωση που αποδεικνύει ότι αυτά τα platforms είναι ακόμα σε θέση να προσφέρουν διασκεδαστικές εμπειρίες ακόμα και αν δεν το καταφέρνει μέσω οποιουδήποτε νεωτερισμού στο gameplay.

Η PixelHive δείχνει έντονα την προσήλωση της στους εμπνευστές της, προερχόμενοι κυρίως από την δεκαεξάμπιτη εποχή των platforms, φέρνοντάς αναμνήσεις από τα Donkey Kong Country (κυρίως), Sonic, Mario, Jazz Jackrabbit και πολλά άλλα αγαπημένα platforms της εποχής.

Η απλοϊκή εισαγωγή μάς φέρνει σε γνωριμία με τη συμπαθή λαγουδίνα Kaze (ανθρωπόμορφη φυσικά) και στην προσπάθειά της να ξορκίσει το κακό από τον κόσμο της. Απλή συνταγή, όπως ακριβώς απαιτείται από το ύφος του παιχνιδιού, χωρίς εμβόλιμες cutscenes ή οποιονδήποτε φαντεζί overworld που να ρίχνει τον ρυθμό.

Η ίδια η Kaze έχει τις βασικές κινήσεις στο ρεπερτόριό της, δηλαδή το άλμα και την επίθεση, που αποδίδεται ως μία περιστροφική κίνηση που χτυπάει τους εχθρούς με τα υπέρογκα αυτιά της. Η τελευταία είναι μία κίνηση που, όπως μπορείτε να μαντέψετε, της επιτρέπει επιπλέον να επιβραδύνει την πτώση της στον αέρα.

Ο χειρισμός της Kaze είναι εμφανέστατα εμπνευσμένος από αυτόν που είχαμε δει στα Donkey Kong Country του Super Nintendo. Η επιτάχυνση του χαρακτήρα όποτε πετυχαίνουμε εχθρούς, και η δυνατότητα να εκτελούμε άλμα αφού τελειώσει η περιστροφική επίθεση, ακόμα και αν υπάρχει κενό κάτω από τα πόδια της Kaze, δημιουργεί άμεσες αναμνήσεις από τον δημοφιλή γορίλα.

Ακόμα μία πιο οφθαλμοφανής αναφορά στα πασίγνωστα παιχνίδια της Rare εντοπίζεται και στα γράμματα που δύναται να συλλέξουμε σε κάθε επίπεδο και σχηματίζουν την λέξη “Kaze”. Οι αναφορές στο προαναφερθέν franchise δεν σταματούν εδώ καθώς οι καλά κρυμμένες μπόνους πίστες εντός κάθε επιπέδου δίνουν το παρών, όπως επίσης και ορισμένα επίπεδα όπου η Kaze τρέχει ασταμάτητα προς τα δεξιά σε καταστάσεις που θυμίζουν έντονα τις πίστες με τα βαγόνια από τα Donkey Kong Country.

Η εμπειρία εμπλουτίζεται από τη δυνατότητα της Kaze να φοράει μαγικές μάσκες άλλων ζώων, που της παρέχουν νέες ικανότητες. Η μάσκα του καρχαρία, της επιτρέπει να κολυμπάει με ταχύτητα στο νερό, η μάσκα της τίγρης παρέχει τη δυνατότητα να αναρριχόμαστε σε τοίχους (ως άλλος Knuckles), και αυτή του αετού δίνει την ικανότητα να πετάμε.

Αυτές οι μάσκες εμφανίζονται σε συγκεκριμένα επίπεδα, εμπλουτίζοντας ευχάριστα το gameplay και διατηρώντας παράλληλα την καλοδεχούμενη απλότητά του. Το gameplay στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, επιτρέποντάς μας να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της Kaze στα άλματα ακριβείας, που βέβαια αποτελούν αναμφίβολα τον ακρογωνιαίο λίθο οποιουδήποτε επίδοξου platform.

Τα περίπου 30 επίπεδα έχουν την απαιτούμενη σταδιακή αύξηση δυσκολίας, και ευτυχώς η ομάδα ανάπτυξης εκ Βραζιλίας κατάφερε να πετύχει τη χρυσή τομή, κατά την ανάγνωσή μας, ώστε ούτε να είναι περίπατος αλλά ούτε να κυμαίνεται σε σαδιστικά μονοπάτια. Όπως είναι φυσικό, χρειάζονται διαρκώς ζυγισμένες κινήσεις, αποφεύγοντας όμως περιπτώσεις όπου απαιτείται ακρίβεια στο χιλιοστό του pixel και δίχως να ζητάει αντανακλαστικά σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ναι, θα χάσετε αρκετές φορές με πτώσεις στο κενό (πρωτίστως) ή σε κάθε λογής παγίδες και εχθρούς, όμως το παιχνίδι θα σας πεισμώνει ώστε να επιμείνετε και όχι να καταφύγετε σε “rage quit”. Καλή δουλειά έχει γίνει και στο replayability, καθώς, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πάντα δύο μπόνους πίστες για να ανακαλύψετε σε κάθε επίπεδο, παράλληλα με τη δυνατότητα να επιστρέψετε σε κάθε επίπεδο ώστε να το ολοκληρώσετε ως time trial.

Επιπλέον, οι τέσσερις συνολικά κόσμοι, με τις ξεχωριστές θεματικές, φέρνουν το απαιτούμενο boss fight, κάθε ένα εκ των οποίων έχει προσεγμένο και επιβλητικό σχεδιασμό ώστε να σας φέρνει καλοδεχούμενα απέναντι από απαιτητικές συγκρούσεις.

Τη συνολική εμπειρία ντύνει ιδανικά η δουλεμένη και λεπτομερής pixel art, που πετυχαίνει διάνα στο αίσθημα της νοσταλγίας. Η υλοποίηση του οπτικού τομέα με αυτήν την τεχνοτροπία γίνεται σε υψηλό επίπεδο από την PixelHive, μέσα από τα έντονα χρώματα και τα προσεγμένα και ομαλά animations τόσο της Kaze όσο και των ποικίλων εχθρών.

Μιλώντας για τους εχθρούς, εδώ εντοπίζεται μία επιλογή που ίσως ξενίσει μερικούς. Οι εχθροί απεικονίζονται ως διάφορα ζαρζαβατικά που έχουν ζωντανέψει με επιθετικές διαθέσεις. Ντομάτες με κοφτερά δόντια, θηριώδη καρότα, δολοφονικά φασολάκια -μεταξύ άλλων- επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της Kaze.

Κατά μία έννοια, ως μορφή εχθρών, ίσως δίνουν κάπως πιο έντονα παιδιάστικη εικόνα από όση ίσως χρειαζόταν. Θα πρέπει να τονίσουμε ωστόσο, πως αυτή η εικαστική κατεύθυνση για τις εχθρικές οντότητες σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει το σύνολο της εμπειρίας και τη δουλειά που έχει γίνει στη μεταχείριση της pixel art αλλά και του προσεγμένου gameplay.

Το Kaze and the Wild Masks, εν κατακλείδι, είναι ένας αξιολογότατος φόρος τιμής στα ευθύγραμμα platform παλιότερων χρόνων. Ίσως το μοναδικό παράπτωμά του αποτελεί η “αδιαφορία” του να φέρει οποιαδήποτε νέα ιδέα στο είδος (είτε σε επίπεδο gameplay, είτε σε επίπεδο σχεδιασμού).

Από την άλλη πλευρά, η καταφανής παραδοσιακή δομή του ουδόλως μας απέτρεψε από την πλήρως απολαυστική ενασχόλησή μας. Αναμφίβολα αποτελεί μία ασφαλέστατη επιλογή για τους λάτρεις των δισδιάστατων platform “παλιάς κοπής”.

Το Kaze and the Wild Masks κυκλοφορεί από τις 26/3/21 για PC, PS4, Xbox One και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για PC, με review code που λάβαμε από τον εκδότη του.

The post Kaze and the Wild Masks – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα