Hotel Sowls - Mini Review

Στο ξενοδοχείο των χαμένων ψυχών.

Υπάρχουν διάφορες πλευρές από τις οποίες μπορεί κάποιος να εξετάσει και να κρίνει το Hotel Sowls. Από τη μία, έχουμε την αυστηρή οπτική, όπου μας δείχνει ένα ακόμη indie παιχνίδι για το Switch, που κυκλοφορεί και για PC, με το ψηφιακό κατάστημα της Nintendo να μοιάζει εδώ και καιρό με αυτό του Steam. Από την άλλη, αν

θέλουμε να είμαστε πιο επιεικείς, μπορούμε να δούμε πίσω από το τελικό αποτέλεσμα, όπου και κρύβεται μια αξιόλογη προσπάθεια, δύο φοιτητών, με κάτι που φαίνεται να ξεκίνησε περισσότερο ως project εργασίας, παρά ως κανονική κυκλοφορία -έστω και αν κατέληξε έτσι, και μάλιστα από τη Νότιο Κορέα. Όποια οπτική και αν επιλέξει κάποιος, αυτό που θα συναντήσει είναι ένα μικρό και γλυκό point and click adventure. Το point and click βέβαια, το εκλαμβάνουμε όσο πιο ελαφρά γίνεται.

Ο χαρακτήρας μας λοιπόν, που μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε φάντασμα, αστερία και τον ζυμαρούλη της Pillsbury, μαθαίνει για ένα πολύ σπάνιο διαμάντι, το οποίο και αποφασίζει να αποκτήσει με όλες του τις οικονομίες ώστε να το μελετήσει, καθότι φαρμακοποιός (!). Αφού το αγοράσει λοιπόν, αποφασίζει να μείνει στο ξενοδοχείο της πόλης που έχει επισκεφθεί, το Hotel Sowls. Εκεί λοιπόν, ο receptionist τον ενημερώνει ότι μπορεί να μείνει μόνο για πέντε ημέρες, και ούτε μία παραπάνω, ενώ την πρώτη νύχτα, το νεοαποκτηθέν πετράδι μας θα κλαπεί από τις αποσκευές μας. Και από αυτό το σημείο, ξεκινάει η δικά μας περιπέτεια, όπου μέσα σε αυτές τις πέντε ημέρες θα κινούμαστε μέσα στους ορόφους του ξενοδοχείου, θα κληθούμε να λύσουμε κάποιους γρίφους, να αλληλεπιδράσουμε με το περιβάλλον και να συζητάμε με το προσωπικό του ξενοδοχείου.

Και όταν λέμε να συζητάμε με το προσωπικό, εννοούμε πολλή συζήτηση. Όχι τόσο σε διάρκεια, καθότι οι γραμμές διαλόγου είναι λίγες, μικρές και σύντομες, αλλά σαν βασικός μηχανισμός του παιχνιδιού. Ο πυρήνας του gameplay δηλαδή, βασίζεται στο να μιλήσουμε με όλους, μετά να ανακαλύψουμε το στοιχείο που θα μας πάει παρακάτω, και μετά να ξαναμιλήσουμε πάλι με όλους, καθότι θα έχει ανοίξει μια νέα επιλογή διαλόγου σχετικά με αυτό που ανακαλύψαμε. Όπως αναφέραμε, οι διάλογοι είναι μικροί και σύντομοι ευτυχώς, αλλά δεν παύει να είναι ένας φτωχός, πρόχειρος και βαρετός μηχανισμός.

Σε κάποια σημεία, θα χρειαστεί να λύσουμε και γρίφους, αλλά αυτοί δεν ξεπερνούν τους τρεις με τέσσερις σε όλη την (περίπου τρίωρη) διάρκεια του παιχνιδιού. Οι γρίφοι αυτοί δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι είναι έξυπνοι ή ιδιαίτερα δύσκολοι για κάποιον έμπειρο στο είδος, αλλά για έναν μέσο παίκτη, θα λέγαμε ότι έχουν μια σχετικά καλή ισορροπία, καθώς κάπου θα χρειαστεί να διαβάζουμε τις σημειώσεις μας, κάπου να αλληλεπιδράσουμε με τα αντικείμενα του περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει και inventory. Το οποίο βέβαια δεν είναι και ό,τι πιο λειτουργικό έχουμε συναντήσει, καθώς θα συλλέξουμε αρκετά πράγματα, από τα οποία, λιγότερα από τα μισά μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Τα υπόλοιπα είναι διακοσμητικά που δεν εξυπηρετούν κάτι, ούτε και φαίνονται συνήθως, ή τροφές που μπορεί να καταναλώσει ο χαρακτήρας μας χωρίς κανένα προφανή λόγο και σημασία για την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Το πιο δυνατό χαρτί του Hotel Sowls βέβαια, είναι το εικαστικό του τμήμα και η συνολική αισθητική του τίτλου, συμπεριλαμβανομένης και της εξαιρετικής μουσικής του, που καταφέρνει να είναι χαλαρωτική και μελαγχολική ταυτόχρονα, απόλυτα ταιριαστή με τη συνολική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Αυτή είναι άλλωστε και η συνολική αίσθηση που θέλει να αποδώσει το Hotel Sowls, μιας όμορφης και ταυτόχρονα στενάχωρης ιστορίας με κάποιο σχετικό υπόβαθρό και βάθος. Δυστυχώς, όμως, δεν τα καταφέρνει στον βαθμό που δείχνει να στόχευε.

Με το αποτέλεσμα να είναι λίγο πρόχειρο και μονότονο, με ελάχιστες συγκινήσεις, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει καλά κάποιος παίζοντας το. Το εντυπωσιακό εικαστικό του, η όμορφη ατμόσφαιρα και η αναζήτηση για τα οκτώ εναλλακτικά τέλη (που κι’ αυτό βέβαια δεν λειτουργεί τόσο καλά, καθώς αν βρεις τυχαία το πραγματικό τέλος, πρέπει να ξαναπάς από την αρχή για να δεις τα υπόλοιπα), μπορούν να προσφέρουν μια μικρή και ευχάριστη gaming διαμονή στο Hotel Sowls. Έστω και για πέντε μόνο νύχτες.

Το Hotel Sowls κυκλοφορεί για Switch από τις 30 Ιουλίου (η έκδοση PC από τις 31/12/19). Το review βασίστηκε σε review code για την έκδοση Switch, που παραλάβαμε από τον εκδότη.

switch Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα