Gran Turismo 7 | Preview

Το πόσο βαρύ όνομα είναι το Gran Turismo για τη βιομηχανία του gaming δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί και να ειπωθεί μέσα σε λίγες γραμμές κειμένου. Racing παιχνίδια “εξομοίωσης” υπήρχαν φυσικά και πριν το ντεμπούτο της σειράς πίσω στο 1997 και το πρώτο PlayStation (οι παλιότεροι θα θυμούνται τα Test Drive της Accolade και τα πρώτα Need for Speed), αλλά το Gran Turismo ήταν εκείνο το franchise

που έφερε στις μάζες τη μαγεία της αυτοκίνησης, του ρεαλισμού και της οδηγικής απόλαυσης, παρουσιάζοντας νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα πρώτα δύο Gran Turismo στο PlayStation δημιουργήθηκε ένα νέο κύμα racing τίτλων σε αυτήν την κατηγορία, που κρατάει γερά ακόμα και σήμερα με παιχνίδια όπως τα Assetto Corsa, CARS και άλλα. Τώρα, 25 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το πνευματικό τέκνο του Kazunori Yamauchi επιστρέφει δυναμικά στις ρίζες του μέσα από το Gran Turismo 7.

Τη Δευτέρα 31/1 και την Τρίτη 1/2 είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια εξ αποστάσεως παρουσίαση για το Gran Turismo 7 από τον ίδιο τον Kaz, αλλά και να παρακολουθήσουμε ένα ζωντανό “Q&A”, μια διαδικτυακή συνέντευξη επί της ουσίας, εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες ο δημιουργός μοιράστηκε πολλές πληροφορίες για το νέο παιχνίδι, ξεδίπλωσε το όραμά του για αυτό και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις που του τέθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Πολλά από αυτά που θα βρείτε στο σύντομο preview μας θα μπορέσετε να τα παρακολουθήσετε στο προγραμματισμένο για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα State of Play, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, θα σας μεταφέρουμε ορισμένες πληροφορίες και εντυπώσεις που αποκομίσαμε από αυτές τις online εκδηλώσεις.

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε πως όλα δείχνουν ότι το Gran Turismo 7 θα είναι μια σαφής επιστροφή στις ρίζες της σειρές. Και αυτό δεν οφείλεται στο ότι θα έχουμε πια απλώς πλούσιο “single player” περιεχόμενο (σε αντίθεση με ό,τι είχαμε δει στο Gran Turismo Sport), αλλά στο ότι αυτό το περιεχόμενο έρχεται από το βαθύ παρελθόν του franchise, με στοιχεία πολυαγαπημένα που καθιέρωσαν τη δομή των σύγχρονων racing τίτλων και έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό όσων αγάπησαν τη σειρά GT.

Πρώτα από όλα έχουμε την επιστροφή του World Map, ενός hub δηλαδή, μέσα από το οποίο οι παίκτες θα μεταβαίνουν σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού ανάλογα με το τι θέλουν να ασχοληθούν κάθε φορά. Από αυτό το hub θα αποκτούμε πρόσβαση σε διάφορα σημεία, όπως τις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων, τις διαδρομές και τους αγώνες, τις Αποστολές, το Γκαράζ, το σημείο όπου μπορούν να γίνουν αναβαθμίσεις, κατάστημα μεταχειρισμένων οχημάτων και πολλά ακόμα.

Εν συνεχεία ο Kazunori Yamauchi μίλησε για το “οικοσύστημα” που απαρτίζει το GT 7, τα στοιχεία που του δίνουν ζωή και δημιουργούν το σύνολο της εμπειρίας. Αυτός ο “κύκλος” που περιβάλλει την έννοια της “εξομοίωσης” στο Gran Turismo 7 αποτελείται από τη Physics based graphic engine, την Car Physics simulation engine, την παραγωγή περιεχομένου και τον διαμοιρασμό αυτού, το σύστημα βελτιώσεων, την τεχνολογία αλλαγής καιρικών συνθηκών, χρόνου και επιφάνειας των διαδρομών, τα online lobbies και multiplayer races, και τέλος τη μηχανή των Replay, που τόσο πολύ αγαπά η ομάδα της Polyphony Digital και εδώ και χρόνια την έχει ανάγει σε μια μορφή τέχνης.

Σε αυτό το κομμάτι, στην αγάπη δηλαδή της Polyphony και του Kazunori Yamauchi για την αυτοκίνηση, θα πρέπει να αναφερθούμε λίγο περισσότερο. Στο μήνυμά του κατά την παρουσίαση ο Kaz αναφέρει ότι τα αυτοκίνητα είναι το πιο αγαπημένο gadget του 20ου αιώνα, ωστόσο διαπιστώνει ότι οι νέες γενιές δεν νιώθουν το ίδιο. Έτσι, με το GT7 θα προσπαθήσει να συστήσει τη μαγεία της αυτοκίνησης σε μια νέα γενιά, ενώ την ίδια στιγμή θα προσφέρει στους βετεράνους όλα όσα θέλουν και περιμένουν από ένα τέτοιο παιχνίδι.

Στο Gran Turismo 7 οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με 400 αυτοκίνητα, τα οποία θα προμηθεύονται από τις τρεις πηγές: Τις αντιπροσωπείες, την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων και το κατάστημα θρυλικών αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά τις διαδρομές, αρχικά, από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του τίτλου αυτές θα μοιράζονται σε 34 τοποθεσίες ανά τον κόσμο, με πραγματικές ή φαντασιακές διαδρομές με 90 διαφορετικές χαράξεις ούτως ώστε να προσφέρουν ποικιλία στον παίκτη. Σε αυτές τις διαδρομές θα διεξάγονται όλοι οι αγώνες, από τα απλά και κλασικά Sunday και Clubman Cups ως τις ειδικές αποστολές και τα μεγάλα πρωταθλήματα.

Σημαντικός είναι βέβαια και ο τεχνικός τομέας του τίτλου, αφού είναι το πρώτο first party racing παιχνίδι που θα δούμε για το PS5. Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο Kaz, το GT7 στο PS5 θα διαθέτει δύο modes απεικόνισης, ένα που θα έχει ως στόχο “το υψηλότερο δυνατό frame rate”, με ταβάνι τα 60 fps, και ένα με βελτιωμένη απεικόνιση όπου ενεργοποιείται το Ray Tracing mode για βελτιωμένους φωτισμούς, σκιάσεις και, κυρίως, αντανακλάσεις επάνω στα σώματα των οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, στα δείγματα που παρουσιάστηκαν, το Gran Turismo 7 δείχνει εντυπωσιακό, σίγουρα ένα παιχνίδι νέας γενιάς σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα του πάντα έχοντας κατά νου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που εκτός από αυτά που βλέπουμε, άλλα τόσα και περισσότερα “τρέχουν” από πίσω για να αποδίδουν την εξομοίωση και τα physics.

Έμφαση και στον ήχο δόθηκε από τον δημιουργό της σειράς, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα 3D audio μοντέλο που ονομάζεται “3rd Order Ambisonics”. Μέσω αυτού του μοντέλου ήχου ο Kazunori Yamauchi υπόσχεται απόδοση τρισδιάστατου ήχου, εφάμιλλο με αυτόν ενός δεκαεξακάναλου ηχοσυστήματος αλλά μέσα από συμβατικά, στερεοφωνικά ηχεία. Μέσω του Ambisonics θα αναπαράγονται όλα τα ηχητικά εφέ του Gran Turismo 7, ωστόσο τονίστηκε ότι το αποτέλεσμα αυτής της κωδικοποίησης θα είναι πιο εμφανές και έντονο με τη χρήση ακουστικών. Στον ήχο γενικότερα δόθηκε μεγάλη σημασία, από τα μουσικά θέματα μέχρι τις δονήσεις που θα έρχονται ως “ηχοι” στο χειριστήριο DualSense, δείχνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον της Polyphony Digital στο κομμάτι αυτό.

Πριν κλείσουμε αυτό το κείμενο με τις πρώτες πληροφορίες για το παιχνίδι (πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε το GT7 αλλά μόνο να μάθουμε λεπτομέρειες για αυτό από τον Kazunori Yamauchi) πρέπει να αναφέρουμε 1-2 στοιχεία ακόμα που εκτιμούμε ότι θα έχουν μεγάλη σημασία στη συνολική εικόνα που θα παραδώσει το παιχνίδι. Το πρώτο είναι το “Cafe”, ένα κεντρικό σημείο του παιχνιδιού όπου θα λειτουργεί ως βάση, ως οδηγός για την πορεία του εκάστοτε παίκτη στο παιχνίδι, και θα τον βοηθήσει με σημαντικές πληροφορίες για τις αποστολές, την εξέλιξή του ως οδηγός, τα οχήματα και άλλα στοιχεία σχετικά με την αυτοκίνηση όπως η εμφάνιση σχεδιαστών ορισμένων ιστορικών οχημάτων.

Ένα ακόμα στοιχείο τεράστιας σημασίας είναι η επιστροφή του tuning, οι βελτιώσεις και ρυθμίσεις δηλαδή των οχημάτων, που θα δίνουν στους παίκτες τη δυνατότητα να “πειράζουν” τα οχήματά τους και να τα φέρνουν στα μέτρα τους μέσα από μια πλειάδα επιλογών. Τέλος, έχουμε το Showcase, ένα hub δημιουργίας και διαμοιρασμού περιεχομένου, που στόχο έχει να αναδείξει τις δημιουργικές ανησυχίες των παικτών, αλλά και το Music Replay όπου οι κάμερες θα αλλάζουν δυναμικά και βάσει της μουσικής κάθε φορά που θα βλέπουμε το replay ενός αγώνα.

Για μια πιο αναλυτική ματιά σε όσα αναφέραμε, αλλά και πολλά ακόμα από αυτά που πρόκειται να προσφέρει το Gran Turismo 7, σας παραπέμπουμε στο σχετικό State of Play, που θα μεταδοθεί τα μεσάνυχτα της 2ας Φεβρουαρίου, το οποίο εμείς έχουμε παρακολουθήσει ήδη και εκτιμούμε ότι θα απαντήσει στα περισσότερα από τα ερωτήματα που ενδεχομένως έχετε για το νέο παιχνίδι της ιστορικής αυτής σειράς.

To Gran Turismo 7 θα κυκλοφορήσει στις 4/3/2022 για τα PlayStation 5 και PlayStation 4.

The post Gran Turismo 7 | Preview appeared first on GameOver.

Keywords
need for speed, test drive, playstation 4, playstation, test, drive, speed, franchise, νέα, cars, εμφάνιση, play, online, οφείλεται, sport, world, map, hub, engine, car, replay, gadget, party, frame, fps, ray, order, tuning, music, gameover, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, playstation 4, αυτοκινητα, ηχεια, παιχνιδια, ωρα, car, cars, fps, map, music, test, αγαπη, αγορα, αγωνες, απλα, βρειτε, δευτερα, δυνατοτητα, δειχνει, δομη, δοθηκε, εφε, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, ειπωθει, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, ερχεται, ερχονται, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ηχητικα, εικονα, ηχο, καμερες, κυμα, κειμενο, λεπτομερειες, μαγεια, ματια, μορφη, μυαλο, νεα γενια, ομαδα, παντα, οδηγος, ονομα, οραμα, οφείλεται, οχηματων, οχηματα, παρουσιαση, πεμπτη, ρυθμισεις, σαφης, σειρες, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, τριτη, φυσικα, φορα, drive, engine, ερωτησεις, franchise, frame, gadget, gameover, hub, κομματι, order, παιχνιδι, πηγες, play, πληροφοριες, party, replay, ray, σωματα, test drive, tuning, online, θεματα, world
Τυχαία Θέματα