Final Fantasy XIV: Stormblood

Ταξίδι στην Ανατολή.

Το Final Fantasy XIV σίγουρα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς όταν είχε κυκλοφορήσει, ωστόσο με τη διάθεση του A Realm Reborn στην αγορά και με τη μετέπειτα κυκλοφορία του πρώτου expansion, του Heavensward, το παιχνίδι, εκτός του ό,τι διασώθηκε, παρέδωσε στους θιασώτες της δημοφιλούς σειράς μια παρά πολύ καλή εναλλακτική. Γνωρίζουμε πως μιλάμε για MMO, πράγμα που μπορεί να αποθαρρύνει ενδεχομένως κάποιο κοινό που ακολουθεί το franchise

FF. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε πως το FF XIV έκανε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας και ακολουθεί ξεκάθαρα τα χνάρια των Final Fantasy, με δυνατά στοιχεία στο σενάριο και τους χαρακτήρες.

Για αυτό το λόγο οι δημιουργοί ορθά σκέφτηκαν να είναι προαπαιτούμενο/ απαραίτητο να ακολουθήσει κάποιος τη βασική ιστορία, μιας και προβάλει οικείους χαρακτήρες, εχθρούς, σενάριο και αλλά πολλά, που θα ικανοποιήσουν τους θιασώτες της σειράς. Εκτός αυτού, με τον τρόπο της προαπαιτούμενης εξιστόρησης, διασφάλισαν στον παίκτη την ανταμοιβή του να ξεκλειδώσει περιεχόμενο αλλά και την απόκτηση πρόσβασης στο end game περιεχόμενο, ενώ με την προσθήκη του πρώτου expansion συνέχισαν το σενάριο αλλά και πρόσθεσαν και το στοιχείο της πτήσης στον κόσμο καθώς και αλλά χαρακτηριστικά που επιθυμούσε το κοινό του τίτλου.

Οπότε, λογικό είναι το καινούργιο expansion που περιμέναμε να ακολουθεί τα βήματα των προκατόχων του. Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας για το Stormblood, καλό είναι να σημειωθεί πως μιλάμε την 4.0 έκδοση του τίτλου, πράγμα που σημαίνει πως θα μιλήσουμε για συγκεκριμένο περιεχόμενο. Διότι όσοι ασχολείστε με το εν λόγω MMO, θα γνωρίζετε πως σε κάθε έκδοση γίνονται διαθέσιμα καινούργια πράγματα, όπως σενάριο, raids, dungeons και αλλά, οπότε για αυτό διευκρινίζουμε για ποια έκδοση μιλάμε. Επίσης, κατανοούμε πως αρκετός κόσμος μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει τα γεγονότα του Heavensward και ενδεχομένως να περίμενε το νέο expansion ως αφορμή για να μπει ξανά στον κόσμο της Eorzea. Για αυτό το λόγο θα μιλήσουμε πολύ επιδερμικά για την ιστορία, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε spoilers.

Το σενάριο του Stormblood ξεκινάει αμέσως μετά το τελευταίο main quest του Heavensward, πράγμα που σημαίνει πως πλέον κατευθυνόμαστε ανατολικά από την περιοχή του Coerthas και ταξιδεύουμε προς την καινούργια περιοχή της Gyr Abania. Εκεί καλούμαστε να σώσουμε τη σημαντική περιοχή του Ala Mhigo, μια περιοχή που είχε κατακτηθεί από την Garlean Empire εδώ και μια εικοσαετία, αλλά και να σώσουμε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολής. Στο ταξίδι αυτό θα συναντήσετε καινούργιους χαρακτήρες αλλά και γνώριμους από το παλαιότερο περιεχόμενο. Το σενάριο, για άλλη μια φορά, προβάλλεται εξαιρετικά μέσω των cutscenes, όπως επίσης και οι χαρακτήρες αλλά και οι εχθροί, ενώ τα αγγλικά voice overs αποδίδουν τέλεια τις προσωπικότητες και παραμένουν σε εξαιρετικά επίπεδα.

Τα main quests στο Stormblood -εν σύγκρισει με το παλαιότερο περιεχόμενο- είναι πιο επικεντρωμένα στην ιστορία και στους χαρακτήρες. Τα side quests, εκτός από ανταμοιβές εξοπλισμού και εμπειρίας, παρέχουν περιεχόμενο (Housing, Dungeons και άλλα) για τον παίκτη όπως γινόταν εξάλλου και στο παλαιότερο περιεχόμενο. Ένα παράπονο που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως λόγω της καλύτερης οπτικής ανάλυσης που προσφέρει το παιχνίδι, η γραμματοσειρά του παιχνιδιού άλλαξε δραματικά, με αποτέλεσμα οι διάλογοι των npc χαρακτήρων να είναι πολύ μικροί. Αν και υπάρχει επιλογή μεγέθυνσης, δυστυχώς δεν βοηθάει, διότι θυμίζει λειτουργία μεγεθυντικού φακού, που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει όλο το HUD του χρήστη. Και παρόλο που υπάρχουν κάποιες άλλες λύσεις για να διορθωθεί η γραμματοσειρά των διαλόγων ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιος την ιστορία, και πάλι επηρεάζονται άλλες γραμματοσειρές στον κόσμο του παιχνιδιού.

Η περιοχή του καινούργιου expansion χωρίζεται σε έξι μεγάλες εκτάσεις -όπως γινόταν και στην περίπτωση του Heavensward- οι οποίες πάλι χωρίζονται με το γνωστό loading screen αλλά και με τις δικές τους θεματικές ενότητες. Για παράδειγμα, η περιοχή του The Azim Steppes θυμίζει έντονα την περιοχή του calm lands από το Final Fantasy X, μια πεδινή μεγάλη πράσινη έκταση που την περιβάλλουν βουνά. Ευχάριστη εντύπωση μάς έκανε και η περιοχή της The Ruby Sea, η οποία εμπεριέχει και το νέο χαρακτηριστικό του υποθαλασσίου κόσμου και μοιάζει με εξελιγμένη περιοχή του Final Fantasy XII. Τα γραφικά, για ακόμα μια φορά, είναι εξαιρετικά, όπως και το frame rate, που παραμένει ξεκλείδωτο. Εκτός αυτού δεν απουσιάζουν οι εναλλαγές μέρας-νύχτας αλλά και καιρικών συνθηκών, ενώ σε όλο το παιχνίδι ακούγεται ένα πάρα πολύ καλό OST.

Στην κάθε περιοχή θα συναντήσετε γνώριμους εχθρούς από το franchise, ενώ πάλι δεν απουσιάζει η εξερεύνηση, μέσω της οποίας θα βρείτε τα γνώριμα aether currents που διέθετε και το προηγούμενο expansion, ώστε να μπορείτε να πετάξετε. Επίσης δεν λείπουν και οι κρύσταλλοι στις καινούργιες περιοχές, ώστε να μπορείτε να τηλεμεταφέρεστε μεταξύ της κάθε περιοχής. Και επειδή μιλάμε για ανατολική περιοχή στο χάρτη, λογικό είναι το μυαλό να πηγαίνει σε άλλη αρχιτεκτονική δομή. Στην πόλη του Kugane θα έχετε αυτή την ευκαιρία να περιπλανηθείτε, μιας και είναι η μεγαλύτερη πόλη του καινούργιου expansion, η οποία έχει αυτή την εμπνευσμένη από Ιαπωνία-Άπω Ανατολή αρχιτεκτονική και δομή.

Το καινούργιο χαρακτηριστικό της κολύμβησης αλλά και της κατάδυσης είναι κάτι το οποίο επιθυμούσε το κοινό του τίτλου, ωστόσο εμείς θεωρούμε πως δεν παρέχει κάτι το ουσιώδες. Αν και προβάλλει κάποιους πολιτισμούς που κατοικούν στον υδάτινο κόσμο, μάχες εντός του νερού δεν πραγματοποιούνται, ενώ και η ίδια η περιπλάνηση θυμίζει το σύστημα πτήσης που υπάρχει ήδη στον κανονικό κόσμο εφόσον υπάρχει άφθονος αέρας για αναπνοή του χαρακτήρα μας. Αν και υπάρχουν κάποιες μικρές ειδικές λειτουργίες, όπως το ότι ο χαρακτήρας μπορεί να ψαρέψει με χρήση ψαροντούφεκου, δεν αλλάζει κάτι δραματικά στη φύση του τίτλου που θα εκπλήξει τον παίκτη και θα του προκαλέσει κάποια εντύπωση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Stormblood υλοποιήθηκε και η αύξηση ταχύτητας του Mount, ώστε να μπορείτε να ταξιδεύετε με μεγαλύτερες ταχύτητες στην κάθε περιοχή.

Παραμένοντας στα καινούργια χαρακτηριστικά, δεν γίνεται να παραλείψουμε τα δύο νέα jobs. Αυτά είναι τα jobs του Samurai και του Red Mage, που ταυτίζονται με dps ρόλους. Ο ρόλος του Samurai είναι να δουλεύει κυρίως με melee επιθέσεις (weapon skill), ενώ ο ρόλος του Red Mage είναι ο γνωστός υβριδικός που γνωρίζουμε από παλαιότερους τίτλους, μιας και χρησιμοποίει και ξόρκια αλλά και επιθέσεις με το όπλο. Τα δύο νέα jobs σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον εφόσον έρχονται με το δικό τους οπλοστάσιο κινήσεων. Όμως αυτό το οποίο αποτελεί ένα ενδιαφέρον καινούργιο χαρακτηριστικό για όλους τους ρόλους, είναι η προσωπική μπάρα ενέργειας του κάθε ρόλου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως limit break. Και αυτό το λέμε διότι όταν πραγματοποιούμε σωστά τις διαδοχικές επιθέσεις μας (dps rotation), αυτή η μπάρα γεμίζει σταδιακά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί μια καινούργια ικανότητα που πραγματοποιεί μεγαλύτερη ζημιά.

Για παράδειγμα, αν γεμίσει αυτός ο μετρητής ενέργειας στον Summoner, μπορούμε να επικαλεστούμε τον Bahamut ώστε να πολεμήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο πλευρό μας. Ο Red Mage λειτουργεί διαφορετικά, αφού έχει δύο μπάρες οι οποίες διαχωρίζονται μεταξύ τους ως Black και White Mana. Αυτές γεμίζουν με τη χρήση του αντιστοίχου ξορκιού και αναλόγως του ποια θα γεμίσει πρώτη, εξαπολύεται ένα ισχυρό ξόρκι. Αν και είναι αυτονόητο, καλό είναι να ειπωθεί πως με την εισαγωγή στο νέο expansion το level cap από το 60 πάει στο 70. Αυτή η αύξηση ταυτίζεται με νέες ικανότητες για τον κάθε ρόλο, ενώ βεβαίως γίνονται διαθέσιμα και νέα quests για το κάθε job, ώστε να αποκτήσετε και από εκεί νέες ικανότητες. Παρομοίως και τα classes (Blacksmith, Alchemist, Botanist, Fisher και όλα τα υπόλοιπα) απόκτησαν καινούργια quests, ώστε να φτάσουν το καινούργιο lvl cap αλλά και για να συλλέγετε νέα υλικά από τις καινούργιες περιοχές.

Μετέπειτα πάμε στα dungeons και στο σύστημα μάχης. Η δομή των dungeons είναι η γνωστή, δηλαδή πάλι υπάρχει η λίστα με στόχους που πρέπει να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Στα dungeons πάλι συμμετέχουν τέσσερα άτομα (Light Party 1 tank, 1 healer και 2 dps) και η αντιμετώπιση των boss είναι γνωστή σε αυτά του είδους παιχνίδια: Αποφυγή των επιθέσεων που πραγματοποιείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή (area of effect) και συνεννόηση μεταξύ των μελών της ομάδας, διότι ο καθένας έχει το ρόλο του. Για παράδειγμα, αυτός που έχει το ρόλο του Tank θα πρέπει να κρατάει τους εχθρούς επάνω του, ενώ τα dps θα πρέπει αναλόγως με την περίσταση να επιλέγουν συγκεκριμένους εχθρούς, ενώ ο healer έχει το έργο να διατηρεί την ομάδα υγιή και με τα σωστά αμυντικά ισχύος (buffs). Βέβαια, υφίσταται ξανά και η μπάρα του limit break για την ομάδα, την οποία χρησιμοποιεί κάποιος από τους παίκτες αναλόγως με την περίσταση.

Το Duty Finder προβάλει όλα τα dungeons, trials και raids όπως γινόταν και στο προηγούμενο expansion, με τη διαφορά πως τις μέγιστες δυσκολίες Extremes και Savage τις προβάλει σε επιπρόσθετη καρτέλα. Στα trials συμμετέχουν οκτώ άτομα (Full Party 2 tanks, 2 healers και 4 dps) όπου αντιμετωπίζουν ένα μόνο boss ή κάποιο γνώριμο summon από τους τίτλους των Final Fantasy, το οποίο έχει μεγαλύτερη υγεία αλλά χρειάζεται και συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης. Τα Dungeons και Trials που συμμετείχαμε στο καινούργιο περιεχόμενο έχουν πάλι όμορφη δομή, ωραίο εικαστικό και σκηνικό το καθένα, ενώ βέβαια προβάλλουν οικεία boss αλλά και θεματικές ενότητες από διαφόρους τίτλους της σειράς.

Η δυσκολία αυτών των trials κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα και αναλόγως τον εξοπλισμό και τη συνεννόηση που γίνεται μεταξύ της ομάδας τα περισσότερα ολοκληρώνονται εύκολα. Με εξαίρεση βέβαια τα Extreme Trials, τα οποία απαιτούν συγκεκριμένο επίπεδο εξοπλισμού για την είσοδο σας σε αυτά, ενώ σίγουρο είναι πως είναι πιο εύκολα με τη βοήθεια από το Free company- guild στο οποίο ανήκετε, παρά με το τυχαίο match making που κάνει η ρουλέτα του Duty Finder. Όσο για τα raids που συμμετέχουν είκοσι πέντε άτομα, δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε, μιας και θα γίνουν διαθέσιμα στην επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση του τίτλου.

Μιας και αναφερθήκαμε στη ρουλέτα, δίνεται και πάλι η ευκαιρία να βρεθείτε σε παλαιότερο περιεχόμενο, με το επίπεδο του χαρακτήρα σας να συγχρονίζεται και να γίνεται χαμηλότερο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα ψάχνετε ανάμεσα σε παλιές και καινούργιες κινήσεις, ανάμεσα στις διάφορες παλέτες ικανοτήτων επειδή πολλές ικανότητες συγχωνευτήκαν ή διαγράφτηκαν, με αποτέλεσμα το gameplay στη μάχη να είναι πιο εύχρηστο και ευχάριστο. Αν και επίσης είναι αυτονόητο, πρέπει να τονίσουμε ότι ο τίτλος παραμένει αρκετά ικανοποιητικός στο gameplay του στην κονσόλα. Όμως, μοναδικό μας παράπονο στον τομέα της μάχης, για τον οποίο περιμέναμε βελτίωση, ήταν το κλείδωμα στόχου το οποίο δυστυχώς ακόμη παραμένει αναξιόπιστο. Ειδικά στις περιπτώσεις που συμμετέχουν npcs, εξακολουθεί να έχει την τάση να "κλειδώνει" συμμάχους με αποτέλεσμα να χάνουμε χρόνο.

Από εκεί και περά συναντάμε γνώριμα χαρακτηριστικά που έχουν δεχτεί βελτίωση και αναβάθμιση. Για παράδειγμα, ο χάρτης απεικονίζει πλέον με σαφήνεια πού είναι το κάθε objective, τα Fates που εμφανίζονται τυχαία στην κάθε περιοχή και αντιμετωπίζουμε κάποιο τέρας έχουν ανανεωθεί και ορισμένες φόρες είναι απαραίτητη η σύνταξη ομάδας. Παρομοίως, προσθήκες έγιναν στα κυνήγια (Hunts) και guildleves, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε καλύτερο εξοπλισμό του χαρακτήρα. Ένας σημαντικός τομέας που έπασχε το FFXIV ήταν το PvP, το οποίο είναι εμφανές πως δέχτηκε αρκετή βελτίωση μιας και έχει ξεχωριστές δίκες του παλέτες για να τοποθετήσετε τις ικανότητές σας, πράγμα που σημαίνει πως εξαλείφθηκε το πρόβλημα αναζήτησης μεταξύ PvP και PvE ικανοτήτων.

Μετά το τέλος της κεντρικής ιστορίας καταλήγουμε στο γνώριμο grinding, ουτώς ώστε να αποκτήσουμε καλύτερο επίπεδο εξοπλισμού για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα Extreme Trials αλλά και στα επερχόμενα raids. Το grinding πραγματοποιείται είτε μέσω των καινούργιων τόμων (Allagan Tomestone of Verity) που συλλέγονται μέσω των ρουλετών που εμπεριέχει το Duty Finder, είτε από το γνώριμο palace of the dead, που έχετε να περιπλανηθείτε προς αναζήτηση αντικείμενου μέσα από τους 200 ορόφους του, είτε από τα κυνήγια των elite marks, ώστε να σας ανταμείψουν με συνάλλαγμα το οποίο μπορείτε να ανταλλάξετε στο Grand Company όπου ανήκετε.

Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η νέα υπηρεσία της Square Enix, η οποία είναι η προσπέραση του παλιού περιεχόμενου (Tales of Adventure: A Realm Reborn ή Tales of Adventure: Heavensward) με χρηματικό αντίτιμο. Επειδή μιλάμε για περιεχόμενο σεναρίου που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2,5 μήνες, η δική μας εκτίμηση είναι ότι αν κάποιος νεοεισερχόμενος στο παιχνίδι χρησιμοποιήσει αυτή την υπηρεσία, θα χάσει αμέτρητα πράγματα που πρόσφεραν τα A Realm Reborn και Heavensward. Σκοπίμως δεν θα σταθούμε να αναλύσουμε περαιτέρω αυτή την υπηρεσία, αφενός επειδή η φύση των περισσότερων MMO παιχνιδιών έχει in-game εφαρμογές για αγορά διαφόρων πραγμάτων και αφετέρου επειδή ο Οδυσσέας Γιαννιώτης αποτύπωσε τις τάσεις της βιομηχανίας με το πρόσφατο άρθρο του, το οποίο μας γλιτώνει αρκετό χρόνο.

Το Stormblood, από ό,τι καταλαβαίνετε, βάδισε στα χνάρια του Heavensward χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δημιουργοί έπραξαν κακώς, μιας και προσφέρει σίγουρη ευχαρίστηση, πολλές βελτιώσεις και ογκώδες περιεχόμενο προς όσους ασχολήθηκαν ήδη με τα Α Realm Reborn και Heavensward. Όσο για τους διστακτικούς, υπάρχει η επιλογή της free trial έκδοσης, η οποία πλέον δεν έχει χρονικό όριο και είναι διαθέσιμη στις πλατφόρμες PC και PS4, ώστε να δοκιμάσουν και να κρίνουν αν το παιχνίδι κινείται στο ύφος των προτιμήσεών τους.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4
Keywords
εν λόγω, square enix, mmo, franchise, end, game, σημαίνει, συγκεκριμένο, quest, voice, επηρεάζει, screen, ruby, sea, frame, προβάλλει, νέα, jobs, red, black, white, job, fisher, light, party, tank, boss, effect, υγιή, υφίσταται, full, tanks, extreme, free, ffxiv, pvp, elite, square, adventure, ps4, ιαπωνια, steve jobs, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, γραμματοσειρες, δυνατα, συναλλαγμα, ξορκια, παιχνιδια, υβριδικος, υγεια, boss, game, mmo, ps4, pvp, quest, square enix, square, αγορα, αυξηση, αρθρο, αξιζει, αρχιτεκτονικη, αφορμη, βοηθεια, βουνα, βρειτε, γεγονοτα, γινεται, γινονται, διαστημα, δυστυχως, δικη, δομη, ευχαριστο, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ειπωθει, εκτιμηση, ενημερωση, εν λόγω, εξι, επηρεάζει, ερχονται, εφαρμογες, εχθροι, ζημια, υγιή, ιδια, η δικη, εικοσι, υπηρεσια, υφίσταται, υφος, θυμιζει, λειτουργια, λογο, μηνες, μπορειτε, μυαλο, προβάλλει, ομαδα, οδυσσεας, οκτω, ομορφη, παμε, πλατφορμες, πρασινη, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σιγουρη, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνταξη, σειρα, ταση, τιτλος, φυση, φορα, βηματα, black, white, free, tank, adventure, extreme, elite, ffxiv, fisher, franchise, frame, job, jobs, ξορκι, μια φορα, μοιαζει, παιχνιδι, party, red, ruby, σημαίνει, screen, ταξιδι, tanks, υλικα, βεβαιως, ωραιο, ξεκινησε, voice, sea
Τυχαία Θέματα