Detective Pikachu Returns | Review

Τα Pokèmon είναι ασφαλώς ένα από τα δημοφιλεστέρα αποκλειστικά franchises των συστημάτων της Nintendo. Εκτός από τις πολλές κυκλοφορίες της βασικής σειράς, έχουν κυκλοφορήσει και πολλά spin-off παιχνίδια, ένα εκ των οποίων ήταν το Detective Pikachu για το 3DS το 2016. Το παιχνίδι μάλιστα μεταφέρθηκε με σχετική επιτυχία μέχρι και στη μεγάλη οθόνη. Φέτος, η developer Creatures αποφάσισε να κυκλοφορήσει το sequel, ονόματι Detective Pikachu Returns, φυσικά στο Nintendo

Switch.

H ιστορία του παιχνιδιού αρχίζει από εκεί που μας άφησε το πρώτο Detective Pikachu. Αν όμως δεν είχατε παίξει την πρώτη κυκλοφορία, μη φόβου, καθώς με μια αναλυτική και λεπτομερή αναδρομή το παιχνίδι μάς γνωστοποιεί τι προηγήθηκε. Μάλιστα, με έναν όμορφο τρόπο εισάγει και την κυκλοφορία της ομώνυμης ταινίας στην ιστορία, με τη δικαιολογία ότι οι πρωταγωνιστές Pikachu και Tim έγιναν τόσο διάσημοι μετά την πρώτη τους υπόθεση που μια ταινία φτιάχτηκε για αυτούς.

Γενικά η ιστορία πίσω από τα παιχνίδια είναι έξυπνη, καθώς ασχολείται με τον Pikachu, το δημοφιλέστερο ίσως Pokèmon, σε ρόλο ντετέκτιβ. Μάλιστα για έναν μυστηριώδη λόγο ο ιδιοκτήτης του, Tim και έτερος ντετέκτιβ, μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα του Pikachu. Έτσι, κατά τη διάρκεια των ερευνών τους ο Pikachu αναλαμβάνει το ρόλο του διερμηνέα, όταν το ντουέτο πρέπει να μιλήσει με κάποιο Pokèmon.

Γυρνώντας πίσω στην ιστορία, οι Pikachu και Tim έχουν μόλις σώσει τη Ryme City, ένα ιδιαίτερο μέρος όπου άνθρωποι και Pokèmon ζουν αρμονικά, και όπως είπαμε έχουν γίνει αρκετά διάσημοι. Ο πατέρας όμως του Tim παραμένει εξαφανισμένος και ο Tim τον αναζητά. Η πρώτη υπόθεση που θα αναλάβουν οι δύο ντετέκτιβ αφορά την κλοπή ενός πολύτιμου λίθου από μια έπαυλη. Φυσικά, αυτό θα οδηγήσει σιγά σιγά σε μια μεγαλύτερη συνομωσία…

Γενικά η εξέλιξη της ιστορίας κρατάει το ενδιαφέρον και θα λέγαμε ότι είναι από τα βασικά θετικά του τίτλου. Αν μη τι άλλο, η περιέργεια του παίκτη εξάπτεται όσον αφορά την κατάληξή της και το πώς δένουν οι διαφορετικές υποθέσεις που θα αναλάβουμε μεταξύ τους, αν και για τους μεγαλύτερης ηλικίας οι αποκαλύψεις μάλλον είναι ηλίου φαεινότερες.

Είπαμε για παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας και εδώ θα πρέπει να σταθούμε, καθώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα οι πολύ μικρές ηλικίες. Όπως προαναφέραμε ο πυρήνας του gameplay έγκειται στην επίλυση 5 συνολικά υποθέσεων. Θα μιλήσουμε με μάρτυρες, θα συλλέξουμε στοιχεία από τόπους εγκλήματος και όταν μαζέψουμε αρκετά, θα μπούμε σε διαδικασία ανάλυσής τους για να απαντήσουμε στα εκάστοτε ερωτήματα που έχουμε (με άλλα λόγια θα κάνουμε deduction των στοιχείων).

Η δυσκολία όμως είναι πραγματικά μηδαμινή και είναι αδύνατον να κολλήσουμε κάπου. Η συλλογή των στοιχείων είναι πανεύκολη μιας και τα σημεία ενδιαφέροντος στο περιβάλλον ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα, ενώ όταν κληθούμε να κάνουμε deduction, τίποτα δεν θα συμβεί αν διαλέξουμε το λάθος συμπέρασμα, καθώς το παιχνίδι δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε αν δεν κάνουμε τη σωστή επιλογή. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας θα το αναλώσουμε παρακολουθώντας εκτενή cutscenes ή μακροσκελείς διαλόγους παρά παίζοντας.

Ώρες ώρες είχαμε σχεδόν την εντύπωση ότι παρακολουθούσαμε μια animation ταινία, με μικρά τμήματα gameplay ανάμεσα στις σκηνές. Μάλιστα, το gameplay είναι τόσο χαμηλής δυσκολίας όπως είπαμε, που με νύχια και με δόντια μπορεί να υπερασπιστεί το όνομά του. Τα μεγάλα cutscenes έχουν βαρύ αντίκτυπο στο ρυθμό, ο οποίος είναι απελπιστικά αργός. Επιπρόσθετα, το backtracking είναι έντονο και θα πρέπει κατά τη διάρκεια κάθε υπόθεσης να πάμε πέρα δώθε πολλές φορές στις ίδιες περιοχές.

Από την άλλη, το target audience και οι προθέσεις των δημιουργών είναι τόσο φανερές, που δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη φύση του παιχνιδιού. Απλώς πρέπει όσοι σκέφτονται να το αγοράσουν να γνωρίζουν ότι δεν έχει κάτι να προσφέρει σε εμπειρότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. Με άλλα λόγια, αν έχετε παίξει έστω τα βασικά (ξέρετε τώρα, Pacman, Space Invaders, τέτοια πράγματα) διαλέξτε κάτι άλλο για να επενδύσετε τον οβολό σας.

Βέβαια, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το Detective Pikachu Returns ίσως είναι ιδανική αγορά για την εισαγωγή κάποιου μικρού παιδιού στα videogames. Τα πολύχρωμα γραφικά, τα γλυκούλικα Pokèmon και η επίλυση των μυστηριωδών υποθέσεων είναι σε θέση να τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών και μπορούμε να φανταστούμε έναν γονιό να παίζει το παιχνίδι παρέα με τα παιδιά του και να περνάνε καλά οικογενειακώς. Υπό αυτές τις συνθήκες το παιχνίδι μπορεί σίγουρα να προσφέρει στο κοινό του ποιοτική διασκέδαση.

Μιλώντας για τα γραφικά, ας αναλύσουμε λίγο περαιτέρω τον τεχνικό τομέα. Τα γραφικά είναι αρκετά όμορφα, με το σχεδιασμό των Pokèmon και ειδικά τα έντονα χρώματα να ξεχωρίζουν. Φυσικά, αν τυχόν είστε κάτοχοι του OLED μοντέλου, τα χρώματα ξεχωρίζουν ακόμα περισσότερο. Εννοείται ότι με τη μετάβαση από το 3DS στο Switch έχουμε πλέον και υψηλής ανάλυσης εικόνα. Δυστυχώς, ένεκα της παιδικής φύσης του παιχνιδιού, τα περιβάλλοντα δεν έχουν γίνει δέκτες ιδιαίτερης προσοχής και είναι αρκετά απλά και με λίγες λεπτομέρειες. Γενικά το παιχνίδι εκμεταλλεύεται το θέμα του και δεν ενοχλεί οπτικά, ιδιαίτερα αν το παίκτης δεν έχει υψηλές απαιτήσεις (όπως φανταζόμαστε ισχύει για το παιδικό κοινό στο οποίο απευθύνεται).

Όσον αφορά τον ήχο, η μουσική δυστυχώς μας άφησε παγερά αδιάφορους και τη λησμονήσαμε αμέσως. Τα voice overs από την άλλη είναι αρκετά δουλεμένα, με αποκορύφωμα τη βαθειά φωνή του Pikachu που έρχεται σε ωραία αντίθεση με το γλυκό παρουσιαστικό του. Από την άλλη, η εναλλαγή full voice στα cutscenes με γραπτό κείμενο άνευ φωνών στην ίδια σκηνή κάπως ενοχλεί.

Ανακεφαλαιώνοντας, το Detective Pikachu Returns είναι ένα πολύ απλοϊκό παιχνίδι με καλή ιστορία που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ή σε μεγάλους που θέλουν να παίξουν κάτι κατάλληλο μαζί με τα παιδιά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, προτείνουμε να ψάξετε για κάποιο άλλο παιχνίδι. Εκτός κι αν ανήκετε στο μάλλον πολυπληθές hardcore φανατικό Pokèmon κοινό που θέλει να έχει παίξει όλα τα παιχνίδια στα οποία πρωταγωνιστούν τα γλυκύτατα αυτά πλάσματα…

To Detective Pikachu Returns κυκλοφορεί από τις 6/10/23 για το Nintendo Switch. Το review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Detective Pikachu Returns | Review first appeared on GameOver.

The post Detective Pikachu Returns | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα