Agatha Christie: Murder On The Orient Express | Review

Έναν και πλέον μήνα μετά την κυκλοφορία του ενδιαφέροντος Agatha Christie – Hercule Poirot: The London Case, η Microids επιστρέφει στον κόσμο του μυστηρίου του διάσημου ντεντέκτιβ Hercule Poirot που δόμησε η Agatha Christie με το Agatha Christie: Murder On The Orient Express. Αυτή τη φορά και δια χειρός Microids Lyon,

σειρά είχε η αναβίωση ενός εκ των διασημότερων ιστοριών του Poirot, αυτή του Εγκλήματος στο Orient Express, του οποίου η νέα εκδοχή από το γαλλικό στούντιο έρχεται να προστεθεί στις ήδη αρκετές μεταφορές τόσο στη μικρή και μεγάλη οθόνη, όσο και στον κόσμο των video games.

Αυτή τη φορά βέβαια, η Microids αποφάσισε να προσθέσει μερικές έξτρα πινελιές στη γνωστή κλασική ιστορία, αλλάζοντας τη χρονολογία κατά την οποία λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του τίτλου, με την αλλαγή και εκμοντερνισμό κάποιων χαρακτήρων, καθώς και με τη προσθήκη νέων κομματιών και ανατροπών στην κεντρική -και όχι μόνο- ιστορία.

Στο ακινητοποιημένο Orient Express, ο θρυλικός ντετέκτιβ Hercule Poirot αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια δολοφονία ενός επιβάτη, ενώ περιβάλλεται από μια σειρά από ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καθένας με τα δικά του μυστικά και κίνητρα. Η επίλυση του μυστηρίου δεν θα είναι εύκολη, και μέσα από πολυάριθμες ανατροπές, οι παίκτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μικρά φαιά τους κύτταρα καθώς καλούνται να διαλευκάνουν την υπόθεση και να επιλύσουν το μυστήριο.

Σε αυτή τη νέα εκδοχή της πιο εμβληματικής αστυνομικής ιστορίας της Agatha Christie, η κεντρική ιστορία διαδραματίζεται το 2023, ακολουθώντας μια αλληλουχία από -νέες- ανατροπές, χαρακτήρες και γεγονότα, που έχουν προστεθεί στην αρχική ιστορία, πάντα με σεβασμό στο αρχικό, κλασικό λογοτεχνικό έργο της συγγραφέως, έχοντας ως βασικό σκοπό να το επαναφέρει στο προσκήνιο με έναν τρόπο που θα εκπλήξει ακόμα και τους παλιούς λάτρεις του.

Το Murder on the Orient Express αναπτύχθηκε από το σχετικά νεοσύστατο -με έτος ίδρυσης το 2021- Microids Studio Lyon και φέρει την σφραγίδα του Γάλλου καλλιτεχνικού διευθυντή Cédric Peyravernay, γνωστού σχεδιαστή χαρακτήρων σε παιχνίδια όπως τα Diablo IV, Prey, Dishonored 2, Dishonored καθώς και επεισόδια της σειράς του Netflix Love, Death + Robots. Η ενασχόληση του Peyravernay με τα παραπάνω, «μεταφέρει» μια ενδιαφέρουσα πινελιά σε όλο το art style του παιχνιδιού, με σαφής επιρροές κυρίως στον σχεδιασμό των χαρακτήρων.

Οι παίκτες, όπως αναμενόταν, καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο του διάσημου Hercule Poirot και όχι μόνο, μιας και σε μεγάλα κομμάτια της ιστορίας θα αναλάβουν και τον ρόλο της νεαρής αμερικανίδας ντεντέκτιβ, ονόματι Joanna Locke, με τους δύο χαρακτήρες να προσπαθούν να βρουν την αλήθεια πίσω από το μυστήριο του φόνου στο Orient Express, τόσο εντός του εμβληματικού τρένου όσο και σε περιοχές εκτός αυτού.

Στο κομμάτι της ιστορίας, η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε να κρατήσει μια ισορροπία τόσο στην αρχική γνωστή υπόθεση, όσο και να προσθέσει κάποια νέα κομμάτια και ανατροπές, φρεσκάροντάς την όσο θα έπρεπε, χωρίς να παρεκκλίνει πλήρως από το κεντρικό όραμα της Christie. Η ιστορία και οι χαρακτήρες -κεντρικοί και δευτερεύοντες- είναι και το δυνατότερο κομμάτι του τίτλου. Ο παίκτης -έχοντας τον χειρισμό του Poirot- θα βρεθεί και θα κινηθεί στο Orient Express, στα βαγόνια και τους χώρους του, ενώ παράλληλα η ιστορία -με την προσθήκη της Joanna Locke- θα μεταφέρει τον παίκτη και εκτός του τρένου και θα τους καλέσει να εξερευνήσουν ένα άλλο παρακλάδι της ιστορίας, σε διάφορες περιοχές.

Το Agatha Christie: Murder On The Orient Express, ένα καθαρόαιμο detective παιχνίδι τρίτου προσώπου, στο κομμάτι του gameplay δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα και δεν διαφοροποιείται αρκετά από άλλους τίτλους του είδους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα -και με τους δύο χαρακτήρες- να κάνουμε διάφορες ερωτήσεις, να εξερευνήσουμε τον χώρο και να ανακαλύψουμε μυστικά και αντικείμενα.

Αρκετές είναι οι φορές που θα πρέπει να «βρούμε» την ηλικία, την εθνικότητα και το επάγγελμα του κάθε χαρακτήρα που θα ανακρίνουμε, αλλά και να ενώσουμε μέσω των στοιχείων που έχουμε συλλέξει τόσο μια αλληλουχία γεγονότων, όσο και χαρακτήρες με κίνητρα ή καταστάσεις. Μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού αποτελεί η επίλυση διάφορων γρίφων ή mini puzzles, τα οποία αν και ενδιαφέροντα, μερικές φορές είναι τοποθετημένα στην ιστορία σε λάθος σημεία ή είναι παράταιρα με ό,τι εξερευνεί ο παίκτης εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν ίσως το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό, ίσως, είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στον νέο τίτλο της Microids: η έλλειψη ρυθμού και συνοχής ανάμεσα στην κεντρική ιστορία και την απότομη εμφάνιση των διάφορων γρίφων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη λύση του μυστηρίου, ο Poirot θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα έλλειψης χώρου σε μια αποθήκη, να διορθώσει έναν αποχυμωτή ή να φτιάξει ένα φάρμακο, κάτι το οποίο βγάζει λίγο ή πολύ τον παίκτη από τη ροή της έρευνας, με τον ίδιο τον Poirot προς το τέλος της ιστορίας να παρατηρεί ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που καλέστηκε να εκτελέσει αυτά τα δευτερεύουσας σημασίας προβλήματα προκειμένου να λύσει το μυστήριο.

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα του τίτλου, το οποίο δημιουργείται κυρίως λόγω της φύσης της ιστορίας, είναι και αυτό του «εγκλωβισμού» του παίκτη στα στενά όρια μερικών βαγονιών του εμβληματικού τρένου. Ο Poirot αναγκάζεται αρκετές φορές να μεταφέρεται από τη μια άκρη του τρένου στην άλλη, απλά για να κάνει μια συζήτηση μερικών δευτερολέπτων με κάποιον χαρακτήρα και μετά να πρέπει να διασχίσει ξανά όλα τα βαγόνια, για να διασταυρώσει τα λεγόμενα κάποιου άλλου χαρακτήρα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα η ομάδα ανάπτυξης προσπάθησε να το εξισορροπήσει με την προσθήκη κάποιων εμβόλιμων κεφαλαίων, στα οποία χειριζόμαστε την ντεντέκτιβ Joanna Locke σε χώρους εκτός του Orient Express και ακολουθώντας ένα παρακλάδι της βασικής ιστορίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επίλυσης του κεντρικού μυστηρίου.

Στα θετικά κομμάτια του παιχνιδιού, εκτός από την αξιέπαινη γραφή, με προσθήκες με σεβασμό στο αρχικό έργο της Christie, θα πρέπει να τονίσουμε την εν γένει σωστή ισορροπία μυστηρίου και αποκαλύψεων, η οποία μέχρι το πραγματικό τέλος θα κρατήσει σε αγωνία τον παίκτη ως προς την τελική έκβασή της. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στο κομμάτι των voice overs, τόσο στους κεντρικούς όσο και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες, αλλά και με τη χρήση μιας ambient μουσικής επένδυσης όσο ο Poirot μετακινείται στους χώρους του τρένου.

Εξίσου θετική είναι και η διάρκεια του τίτλου, με ένα πλήρες και εξονυχιστικό playthrough να αγγίζει τις δέκα ώρες. Άξια λόγου, επίσης, είναι και η αισθητική και ο σχεδιασμός όλων των χαρακτήρων, με τον τεχνικό τομέα όμως, το animation του παιχνιδιού και τον σχεδιασμό των περιβαλλόντων χώρων, να κρατάνε πίσω το τελικό αποτέλεσμα του τίτλου και να περιορίζει την οπτική αρτιότητά του.

Εν τέλει, το Agatha Christie: Murder on the Orient Express, αν και σε σημεία πάσχει από έλλειψη ρυθμού και ροής ανάμεσα στην εξιστόρηση της κεντρικής ιστορίας και την ενσωμάτωση των διαφόρων puzzles, δεν παύει να είναι ελκυστικό. Συνδυάζει τους καλογραμμένους χαρακτήρες, τη συναρπαστική γραφή και τη γεμάτη μυστήριο ιστορία, με τα άρτια voice overs και τους καλοσχεδιασμένους κεντρικούς χαρακτήρες και μεταφέρει τη γνωστή ιστορία στο σήμερα.

Μια μοντέρνα εκδοχή του γνωστού έργου της Christie, το οποίο θα εκτιμηθεί τόσο από τους φίλους του μυστηρίου και του Hercule Poirot, όσο και από τους λάτρεις των adventure παιχνιδιών. Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, μυστήριο, σκοτεινές ιστορίες και ένοχα μυστικά. Το αδύνατο δεν μπορεί να έχει συμβεί, επομένως το αδύνατο πρέπει να είναι δυνατό παρά τα φαινόμενα.

Το Agatha Christie: Murder On The Orient Express κυκλοφορεί από τις 19/10/23 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post Agatha Christie: Murder On The Orient Express | Review first appeared on GameOver.

The post Agatha Christie: Murder On The Orient Express | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα