Destiny 2: Beyond Light – Review

Πέρα από το φως, μαύρα σκοτάδια…

Είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολο ένα παιχνίδι ή μια σειρά να παραμείνει σε θετική τροχιά για χρόνια ολόκληρα. Η Bungie και οι παίκτες του Destiny είναι συνηθισμένοι στα σκαμπανεβάσματα αφού το franchise ξεκίνησε με λάθος τρόπο και τις δυο φορές που διατέθηκε στην αγορά. Ωστόσο, μετά από χρόνια εμπειρίας στο τιμόνι του Destiny, η εταιρεία

όφειλε να γνωρίζει ποιες αλλαγές αντιστρέφουν το θετικό κλίμα του παιχνιδιού. Το μεγαλύτερο στραβοπάτημα του Destiny 2 (αλλά και του franchise γενικότερα) αποτελεί το Curse Of Osiris DLC που κυκλοφόρησε το 2017. Όμως η Bungie φαίνεται να μην πήρε το μάθημά της όσο υποσχόμενη και αν ήταν η πορεία της από τότε μέχρι σήμερα.

Με το Beyond Light η εταιρία πήρε τολμηρές αποφάσεις, οι οποίες αν υλοποιούνταν σωστά, είχαν τις βλέψεις να εξελίξουν το παιχνίδι ακόμα περισσότερο. Όμως τα παιδικά προβλήματα για ένα στούντιο που έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να ευχαριστεί το κοινό του, αλλά και η περίοδος χάριτος από τους παίκτες για το διαζύγιο μεταξύ Bungie και Activision, συνετέλεσαν στην κυκλοφορία ενός expansion που δεν δικαιολογεί την τιμή του, το hype που έχτισε η αναμονή του, τις έξτρα μέρες της καθυστέρησής του, τις ώρες που έχουν επενδύσει οι παίκτες στο franchise ούτε το σύμπαν για το οποίο φτιάχτηκε.

Το τετράωρο campaign με το αδιάφορο lore είναι το μικρότερο από τα λάθη που έκανε η Bungie με αυτήν την κυκλοφορία. Φυσικά, όταν η ιστορία αποτελεί το 80% του περιεχομένου του Beyond Light, οι απαιτήσεις από τους παίκτες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η επανάληψη της ιστορίας του Forsaken -και του vanilla D2 αλλά και του Shadowkeep- με τον ισχυρό εχθρό που κρύβεται πίσω από τους στρατηγούς του και αποτελεί σημαντική απειλή, μόνο και μόνο για να ισοπεδωθεί όπως τόσοι άλλοι πίσω του, είναι μια χιλιοειπωμένη ιστορία στον κόσμο του Destiny η οποία όφειλε να αλλαχθεί, ειδικά όταν το boss fight καταλήγει supers spam, πράγμα που ενόχλησε στο boss fight του vanilla D2. Ο ερχομός του Darkness, που για ένα χρόνο έπαιρνε υπόσταση και αύξανε τις απαιτήσεις για το campaign, απέχει παρασάγγας από αυτό που παρέδωσε η εταιρεία.

Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα του Beyond Light, ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι απατήσεις των παικτών και χτίστηκε η ατμόσφαιρα γύρω από την κυκλοφορία του. Η αφαίρεση περισσοτέρων από 60 όπλων, τεσσάρων πλανητών, τεσσάρων raids, ενός dungeon (και άλλων) δημιούργησε απαιτήσεις που έπρεπε να καλυφθούν από το Beyond Light.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο που θα απολαύσουν όλοι οι παίκτες, είναι ο καλά σχεδιασμένος -από άποψη ατμόσφαιρας και περιοχών- νέος πλανήτης (Europa), ο οποίος όμως ωχριά σε περιεχόμενο απέναντι ακόμα και στους μικρότερους από τους πλανήτες που αφαιρέθηκαν ενώ η αδυναμία κάλυψης στο ίδιο επίπεδο έστω και μίας από τις παραπάνω αφαιρέσεις συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας αρνητικής ατμόσφαιρας γύρω από το expansion.

Για ακόμα μια χρονιά οι vendors δεν προσφέρουν ανανεωμένο loot, η εξιστόρηση του παιχνιδιού γίνεται έξω από τη βασική ιστορία (seasons, collectibles, bungie site κ.λπ.) ενώ τα pinnacle weapons, που αποτελούσαν πρόκληση για τους παίκτες, επέστρεψαν αποστειρωμένα χωρίς πρόκληση για την απόκτησή τους. Ακόμα και το καινούριο περιεχόμενο, που έρχεται υπό τη μορφή νέου element και subclass, δεν προσθέτει πολύ στον τίτλο, αφού τα όπλα που χρησιμοποιούν το καινούριο element “Stasis” είναι μόλις ένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εταιρία δεν ήταν έτοιμη να αναδιαμορφώσει όλα τα σημεία στα οποία το παιχνίδι κάνει χρήση του αυτού του μηχανισμού (enemy shields, mods, modifiers σε strikes, damage απλών όπλων κ.α.).

Η προσθήκη νέου super ability με επίκεντρο το stasis φαίνεται να δουλεύει υπέρ των παικτών αφού δημιούργησε ένα βαθύτερο και με μεγαλύτερο βαθμό παραμετροποίησης σύστημα ελέγχου της νέας δύναμης των guardians, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μοναδικών builds ακόμα και ανάμεσα σε παίκτες που χρησιμοποιούν τον ίδιο χαρακτήρα και super. Δυστυχώς, όμως, τα διάφορα mods για το καινούριο super, σε συνδυασμό με τα καινούρια exotic armors, που είναι κρυμμένα σε lost sectors, φανερώνουν την αδιαφορία της εταιρίας για το PvP κομμάτι αφού από τη πρώτη μέρα το crucible κατέστη unplayable και unbalanced ενώ νέα maps δεν προστέθηκαν καθόλου.

Ο εμπλουτισμός των lost sector με exotic loot είναι μια βιαστική λύση αφού αναγκάζει τους παίκτες να παίξουν χωρίς ομάδα, οδηγώντας τους σε συνεχόμενα playthroughs χωρίς το design να έχει αλλάξει καθόλου. Με πλήρη απουσία μηχανισμών platforming η οποιουδήποτε challenge που θα αιτιολογούσε το reward, οι lost sectors δίνουν την εντύπωση πως χρησιμοποιήθηκαν σαν λύση τελευταίας στιγμής, ως αποστολή που μπορεί ο παίκτης να κυνηγήσει για να ανεβεί το περιεχόμενο του πακέτου.

Δυστυχώς, από όποια πλευρά και αν το δούμε, το νέο expansion του Destiny 2 αφαιρεί περιεχόμενο, δημιουργεί προβλήματα και δεν προσφέρει τίποτα που να δικαιολογεί τη τιμή των 40 ευρώ που ζητά για την απόκτησή του. Συγκριτικά με το Forsaken, που είχε την ίδια τιμή, το περιεχόμενο του Beyond Light είναι πιο κοντά σε αυτό του Curse of Osiris που κόστιζε 15 ευρώ. Η επιστροφή του cosmodrome στη Γη ευνοεί μόνο τους new light (free to play) παίκτες ενώ για όλους τους υπόλοιπους είναι ένας ακόμα άδειος προορισμός.

Το raid θα μπορούσε να είναι η εξιλέωσης του Beyond Light μιας και για ακόμα μια φορά αποτελείται από δύσκολες προκλήσεις και εχθρούς, σε συνδυασμό με πολύπλοκους μηχανισμούς, που όμως δουλεύουν πολύ καλύτερα από τη τελευταία προσπάθεια της εταιρίας με τους μηχανισμούς του Garden of Salvation. Το level design και τα διάφορα encounters προφέρουν μερικές ώρες συνεργασίας και challenge που το υπόλοιπο παιχνίδι δεν κατάφερε να κάνει. Η προσθήκη ενός ακόμα encounter στο raid θα το κατέτασσε στα καλύτερα του παιχνιδιού, όμως ακόμα και ως έχει αποτελεί μια καλή εμπειρία. Δυστυχώς, θα παιχτεί μόνο από όσους διαθέτουν έξι άτομα στην ομάδα τους και βρίσκονται στο μέγιστο δυνατό power.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, αφήσαμε εσκεμμένα έξω από το review μας το κομμάτι του season που ασχολείται περισσότερο με το darkness και τον Uldren. Ο λόγος που αποφασίσαμε να διαχωρίσουμε expansion και season, είναι επειδή η εταιρία αποφάσισε να τα χρεώσει ως διαφορετικά κομμάτια, και για την τιμή των 40 ευρω η εταιρεία δεν παρέδωσε ούτε στο ελάχιστο αυτά που έπρεπε, όπως έκανε πριν από δύο χρόνια με το Forsaken.

Η αρνητική ατμόσφαιρα γύρω από το Beyond Light δεν έχει να κάνει τόσο με λανθασμένες επιλογές (αν και σίγουρα υπάρχουν αυτές στο campaign και στα lost sectors) όσο με την έλλειψη γενικού περιεχομένου οποιασδήποτε μορφής. Η Europa, με τον υπέροχο σχεδιασμό της τα χιονισμένα τοπία και τα έξι σχεδιαστικά νέα όπλα, δεν αρκεί για να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει μετά το τέλος του campaign. Ευτυχώς υπάρχει το καινούριο raid να γεμίσει αυτό το κενό με ορισμένες ώρες παιχνιδιού… για τους λίγους μόνο.

Το πακέτο επέκτασης Beyond Light για το Destiny 2 κυκλοφορεί από τις 10/11/20 για PS4, PC και Xbox One. To review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.

The post Destiny 2: Beyond Light – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα