Barrage Fantasia – Review

Όταν ακούμε τον χαρακτηρισμό “shoot em up”, συνήθως σκεφτόμαστε διάστημα, διαστημόπλοια και τεράστια σκάφη. Άντε να σκεφτούμε και μπαντανοφόρους ήρωες που εκμηδενίζουν μόνοι τους ολόκληρες μεραρχίες εχθρών με χρήση άπειρων πυρομαχικών. Δίπλα όμως σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν και τα “γλυκούλικα” shoot em ups, στα οποία συνήθως κεντρικό ρόλο έχουν τα ζωντανά χρώματα και οι ιδιαίτεροι εχθροί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Barrage Fantasia.

Ο

χαρακτήρας που ελέγχουμε είναι μια μάγισσα ονόματι Herb, η οποία ζει στις παρυφές του Μεγάλου Βάλτου. Καθήκον της είναι να φυλάει ένα κόκκινο μαγικό πετράδι που βρίσκεται μέσα σε ένα κοντινό ιερό. Όταν μια μέρα ένας κλέφτης κλέβει το πετράδι, η Herb ορκίζεται να το ξαναβρεί… Αυτό θα γίνει πετώντας με την πιστή της σκούπα και καταστρέφοντας με ενεργειακές βολές ό,τι κινείται στην οθόνη. Μιλάμε λοιπόν για ένα κλασικό, vertical shoot em up.

Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Υ πυροβολούμε, ενώ αν πατήσουμε μαζί και το Β ενδυναμώνουμε τις βολές μας. Το μειονέκτημα είναι ότι έτσι η ταχύτητα της κίνησης του χαρακτήρα μας μειώνεται. Μια καλή οπότε τακτική είναι να αποφεύγουμε τα πυρά και όταν βρίσκουμε ένα καλό άνοιγμα, να πατάμε τα δύο πλήκτρα ταυτόχρονα. Επίσης, με το πάτημα των σκανδαλών εξαπολύουμε την ειδική επίθεση – βόμβα.

Στο Barrage Fantasia δεν υπάρχουν power ups, αλλά έχουμε δύο μπάρες στο κάτω αριστερά και δεξιά μέρος της οθόνης που γεμίζουν με το χρόνο. Όταν γεμίσει η αριστερή, παίρνουμε μια ακόμα βόμβα, ενώ στα δεξιά οι καρδιές μας δείχνουν τις ζωές μας. Όταν η δεξιά μπάρα γεμίσει, παίρνουμε ένα επιπλέον 1up και μπορούμε να κάνουμε αυτή τη μπάρα να γεμίσει ταχύτερα αν μαζέψουμε καρδιές που αιωρούνται στο χώρο.

Το Barrage Fantasia αναπληρώνει την έλλειψη power ups με την επιλογή των όπλων μας προτού αρχίσουμε να παίζουμε. Αρχικά επιλέγουμε το familiar ζώο που θα μας ακολουθήσει, το οποίο δρα ως δευτερεύον όπλο. Μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ άλλων ανάμεσα σε δεύτερο πυροβόλο, όπλο με μεγάλο εύρος ή με διατρητική ικανότητα, ενώ το καθένα από αυτά συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν χρησιμοποιήσουμε το strong shot του πλήκτρου Β.

Δεύτερη επιλογή είναι το είδος βόμβας που μας είναι διαθέσιμο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε -μεταξύ άλλων- βόμβες που εξαφανίζουν τα εχθρικά πυρά ή που προσθέτουν και area damage στην προηγούμενη ιδιότητα, φορτίζουν όμως πιο αργά.

Η τρίτη και τελευταία επιλογή μας είναι ουσιαστικά το επίπεδο δυσκολίας που επιθυμούμε, καθώς διαλέγουμε τον αριθμό των ζωών και των βομβών μας καθώς και την ταχύτητα με την οποία γεμίζουν οι μπάρες που προαναφέραμε. Σεβαστός ο αριθμός των επιλογών μας, και το gameplay επηρεάζεται άμεσα από το συνδυασμό όπλων που θα χρησιμοποιήσουμε. Να σημειωθεί πως όσο παίζουμε, νέες επιλογές ξεκλειδώνονται στις παραπάνω κατηγορίες.

Η διάρκεια του τίτλου δε θα λέγαμε ότι είναι μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει πέντε επίπεδα, τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά. Όπως όμως στα περισσότερα παιχνίδια του είδους, η δυσκολία είναι μεγάλη. Τα εχθρικά πυρά γεμίζουν την οθόνη και χρειάζεται στρατηγική χρήση των βομβών για να τα εξαφανίσουμε και να επιβιώσουμε.

Η ποικιλία των εχθρών είναι καλή και κάθε επίπεδο περιλαμβάνει 2-3 bosses. Ο σχεδιασμός των bosses δεν μας απογοήτευσε και σίγουρα αποτελούν το καλύτερο σημείο του παιχνιδιού. Από το κεντρικό μενού μπορούμε επίσης να διαλέξουμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και να εξασκηθούμε σε αυτό, ακόμα και σε συγκεκριμένα τμήματα όπως πχ το τελικό του boss. Τέλος, υπάρχει ένα έξτρα επίπεδο αυξημένης δυσκολίας και ένα boss rush mode.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι το Barrage Fantasia είναι φτιαγμένο για να μας απασχολεί για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο το arcade mode, στο οποίο θα παίξουμε όλα τα επίπεδα με τη σειρά, μπορεί να μας απασχολήσει για περίπου 25 με 30 λεπτά. Ο τεχνικός τομέας είναι συμπαθητικός, με τα γραφικά να ακολουθούν την pixel art, 8 bit λογική. Τα έντονα χρώματα μάς άρεσαν, ενώ όπως είπαμε στην αρχή του κειμένου πολλοί εχθροί έχουν έναν “φιλικό”, παιδικό σχεδιασμό καθώς πρόκειται για μεγάλα έντομα. Επίσης, τα bosses είναι μεγάλα και αρκετά εντυπωσιακά.

Αν κάτι δεν μας άρεσε καθόλου, είναι ότι όταν έχουμε το Switch docked, το παιχνίδι απεικονίζεται περίπου στο μισό της οθόνης, με μεγάλες μπάρες αριστερά και δεξιά. Γενικά το μέγεθος της οθόνης είναι πολύ μικρό και ο παίκτης σχεδόν πάντα νοιώθει “στριμωγμένος”.

Υπάρχει επιλογή για κάθετη απεικόνιση, αλλά φυσικά αυτό δουλεύει μόνο σε φορητή λειτουργία του Switch και θα πρέπει ο παίκτης να βρει κάποιο τρόπο να στηρίξει την κονσόλα ενώ παίζει. O ήχος πέρασε σε γενικές γραμμές απαρατήρητος, χωρίς να μας ενοχλεί αλλά και χωρίς να μας εντυπωσιάσει.

Για τους φίλους της κατηγορίας, το Barrage Fantasia προσφέρει μια σύντομη αλλά περιεκτική εμπειρία. Το gameplay σίγουρα δεν απογοητεύει, ενώ η ποικιλία εξοπλισμών και τα επίπεδα δυσκολίας επιτρέπουν τον πειραματισμό και ευνοούν το replayability των λίγων, μικρών επιπέδων. Αν δεν σας πειράζουν τα σύντομα gaming sessions και είστε φίλοι του είδους, ρίξτε του μια ματιά.

Το Barrage Fantasia κυκλοφορεί από τις 25/3 για PC και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch με review code που λάβαμε από τον developer.

The post Barrage Fantasia – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα