Angry Video Game Nerd I & II Deluxe – Review

“He’s gonna take you back to the past…”

Ας γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, στο μακρινό 2004. Τα πράγματα στον Παγκόσμιο Ιστό ήταν πολύ διαφορετικά από σήμερα, καθώς το Youtube και τα social media δεν υπήρχαν ακόμα. Ένας νεαρός Αμερικάνος από το New Jersey, o James Rolfe, γύρισε ένα χιουμοριστικό βίντεο review για το Castlevania 2: Simon’s Quest και το έδειξε στους φίλους

του. Δεν το ήξερε, αλλά ένα παγκόσμιο ιντερνετικό φαινόμενο είχε γεννηθεί: ο Angry Nintendo Nerd. 16 χρόνια μετά, ο πλέον, Angry Video Game Nerd είναι από τους γνωστότερους Youtubers, τα βίντεό του σημειώνουν εκατομμύρια views και η αποστολή του Nerd παραμένει η ίδια: να παίζει και να παρουσιάζει τα χειρότερα παιχνίδια όλων των εποχών, ώστε οι παίκτες να τα αποφεύγουν.

Αν και το χιούμορ του είναι πολύ συχνά ακραίο και σίγουρα δεν είναι για όλους, η επιτυχία του Nerd και η διασκέδαση που προσφέρει στους φανς είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτή η λατρεία του κοινού και η επιτυχία του show είχαν ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία πολλών fan made video games που αντλούν έμπνευση από τις περιπέτειες του Nerd.

Υπάρχουν όμως και τα δύο επίσημα licensed παιχνίδια, τα Angry Video Game Nerd Adventures και Angry Video Game Nerd ΙΙ: ASSimilation, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2013 και 2016 αντίστοιχα. Φέτος, η developer Freakzone Games κυκλοφορεί μια συλλογή των δύο τίτλων υπό το όνομα “Deluxe Edition”, αρχικά στο Nintendo Switch στις 30 Οκτωβρίου και αργότερα στις υπόλοιπες πλατφόρμες, με την προσθήκη βελτιώσεων και νέου υλικού.

Τα δύο παιχνίδια ανήκουν στο είδος των 2D side scroller platformers και παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τη σειρά Mega Man. Ο Nerd, οπλισμένος με το πιστό του NES Zapper, θα επισκεφθεί στο πρώτο παιχνίδι 9 πίστες εμπνευσμένες από διάφορα επεισόδια της καριέρας του. Αυτές περιλαμβάνουν μια εμπνευσμένη από τα Castlevania games, μια στην οποία ο Nerd επισκέπτεται την Κόλαση αλλά και μια εμπνευσμένη από τα “ροζ” Atari Games. Στο τέλος κάθε πίστας θα αναμετρηθούμε με ένα boss, προερχόμενο κι αυτό από το show.

Εκτός από το NES Zapper, θα βρούμε και one-use secondary weapons όπως οι πέτρες από το Friday the 13th , ο Glitch Gremlin που παγώνει τα πάντα αλλά και ο SMDC2K (Super Mecha Death Christ 2000) που διαλύει όλους τους αντιπάλους. H health bar μας αποτελείται από μπουκάλια μπύρας, ενώ βρίσκοντας beer kegs μπορούμε με το πάτημα ενός κουμπιού να γεμίσουμε ολόκληρο το health μας. Υπάρχουν τέσσερα κρυμμένα γράμματα σε κάθε πίστα που σχηματίζουν τη λέξη NERD και τα οποία αυξάνουν το βαθμό πρόκλησης προκειμένου να συλλεχθούν, δεν χρησιμεύουν όμως κάπου εκτός από το να ανεβάζουν το ποσοστό ολοκλήρωσης του παιχνιδιού. Το gameplay είναι απλό αλλά λειτουργικό και ο χειρισμός είναι ακριβής.

Τέλος, μπορούμε να βρούμε τρεις κρυμμένους μυστικούς playable χαρακτήρες, τον κιθαρίστα Kyle που μένει πίσω από τον καναπέ του Nerd (οι βολές του οποίου περνούν μέσα από τους τοίχους), τον φίλο του Nerd, Mike Matei (o οποίος μπορεί να βλέπει τα μυστικά περάσματα) και τον Bullshit Man, ο οποίος διαθέτει double jump. Στο δεύτερο παιχνίδι τα πράγματα παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδια, με την προσθήκη του wall jump στο ρεπερτόριο των κινήσεών μας και ενός world map παρόμοιου με του Mario Bros 3. Δεν υπάρχουν μυστικοί χαρακτήρες, αλλά μπορούμε να βρούμε τον κρυμμένο εξοπλισμό του Nerd και να αποκτήσουμε κάποιες έξτρα ικανότητες.

Όπως είπαμε, το gameplay είναι μεν λειτουργικό και η δράση σε μεγάλο βαθμό συναρπαστική, αλλά δεν θα λέγαμε ότι τα παιχνίδια διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, καθώς οι πίστες διαφέρουν μεταξύ τους μόνο ως προς το εικαστικό κομμάτι. To level design πάντως είναι μελετημένο, εύστοχο και εξυπηρετεί την πρόκληση του τίτλου.

Από την άλλη, αν κάτι κρατάει σίγουρα το ενδιαφέρον του παίκτη και ειδικά του φαν του Nerd, είναι το θέμα του παιχνιδιού. Για τους φίλους του show, το παιχνίδι είναι γεμάτο αναφορές και easter eggs. Σχεδόν ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη, από τα backgrounds μέχρι τους εχθρούς, είναι αναφορά σε κάποιο επεισόδιο της σειράς. Τα δε bosses είναι και αυτά αναφορές σε σημαντικά επεισόδια, και πραγματικά ο φαν αδημονεί για το τι θα αντιμετωπίσει έπειτα. Το σήμα κατατεθέν του Nerd, ο θυμός και οι βρισιές, είναι φυσικά παρόντα και σκορπούν άφθονο γέλιο σε πολλά σημεία και κάνουν τη συλλογή ακατάλληλη για ανηλίκους. Τα δύο παιχνίδια υπηρετούν λοιπόν το θέμα τους πιστότατα και οι φανς θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την υλοποίησή του.

Οπτικοακουστικά τα παιχνίδια έχουν σαφείς 8 bit καταβολές. Αν σκεφτεί κανείς τη λατρεία του Nerd στο NES και γενικά την 8 bit γενιά, αυτό είναι αναμενόμενο. Τα γραφικά, όμως, παρ’όλα αυτά είναι όμορφα, καλοσχεδιασμένα και δεν ενοχλούν, ενώ η έντονη δράση, τα εφέ και οι εκρήξεις γεμίζουν σε σημεία την οθόνη και προσφέρουν ένα πλούσιο αποτέλεσμα. Το εικαστικό φέρνει ευχάριστα retro vibes από αγαπημένες σειρές του NES και τελικά ταιριάζει στο είδος του παιχνιδιού. Η μουσική είναι και αυτή εμπνευσμένη από τις 8 bit εποχές του gaming, αλλά είναι πραγματικά καλογραμμένη και σε σημεία κλέβει τις εντυπώσεις.

Τέλος, δυο λόγια για τις διαφορές της Deluxe edition. Δυστυχώς, δεν είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τα original παιχνίδια. Οι developers αναφέρουν επανασχεδιασμένες πίστες και checkpoints, διάφορες quality of life βελτιώσεις, γρηγορότερο respawning, πολλαπλά save slots και επίπεδα δυσκολίας. Η δυσκολία των δύο τίτλων είναι αρκετά μεγάλη, αλλά τα difficulty settings είναι εκεί για να ρυθμίσουμε τη δυσκολία στο επίπεδο της αρεσκείας μας.

Εμείς τελειώσαμε τα παιχνίδια στο normal, όπου είχαμε τρία χτυπήματα στο health bar και άπειρες ζωές. Υπάρχει και το easy, όπου έχουμε 6 hit points και οι εχθροί είναι πιο αδύναμοι, ενώ στα τρία επόμενα difficulties έχουμε περιορισμένες ζωές σε κάθε level και τα περιβαλλοντικά hazards είναι αυξημένα. Το τελικό επίπεδο δυσκολίας είναι απλά 1 hit kill και game over χωρίς save points. Τέλος, η deluxe συλλογή ξεκλειδώνει και ένα μικρό αποκλειστικό final chapter μόλις τελειώσουμε και τα δύο παιχνίδια, που ολοκληρώνει όλη την ιστορία. Η όλη εμπειρία μάς πήρε γύρω στις 7 ώρες.

Ανακεφαλαιώνοντας, έχουμε ένα old-school, 2D side scroller, που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους και ταυτόχρονα υπηρετεί με σεβασμό και ευλάβεια το θέμα του. Nerd, σε ευχαριστούμε για τις εκατοντάδες ώρες διασκέδασης που μας έχεις προσφέρει και σου υποσχόμαστε να σε παρακολουθούμε όσο συνεχίζεις. Αυτή η συλλογή είναι για σένα!

To Angry Video Game Nerd I & II Deluxe κυκλοφορεί από τις 30/10/20 για PS4, PC, Xbox One και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch με review code που λάβαμε από τον publisher.

The post Angry Video Game Nerd I & II Deluxe – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα