Ο Μαουρίτσιο Σάρι είπε τη μεγαλύτερη αλήθεια κάνοντας πλάκα

16:24 27/7/2020 - Πηγή: Contra

Ο Μαουρίτσιο Σάρι κάθεται σε πάγκους τρεις δεκαετίες. Από την αρχή μέχρι σήμερα, η προτεραιότητα είναι μια: “Να περνάμε καλά και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το ποδόσφαιρο δεν είναι σπορ, αλλά παιχνίδι. Όσοι παίζουν το όποιο παιχνίδι το κάνουν για ένα λόγο: τη διασκέδαση. Οφείλουμε να φροντίζουμε το παιδί που 'χουμε μέσα μας, γιατί αυτό μας κάνει συχνά καλύτερους. Αν η ομάδα διασκεδάζει, διασκεδάζουν και οι φίλαθλοι. Όταν υπάρχουν υψηλοί στόχοι, όλα ξεκινούν από το να περνάμε καλά. Εμείς και οι φίλαθλοι μας”.

H Γιουβέντους που λες, δεν πέρασε πολύ καλά φέτος,

κυρίως γιατί ο Σάρι αντιμετώπισε δυσκολίες ως προς το να πείσει τους παίκτες να συνταχθούν με την τεχνογνωσία του. Τα media ή/και ο κόσμος δεν πείστηκαν ποτέ πως έχει περάσει τα 'θέλω' του στους παίκτες. Για παράδειγμα, η κυκλοφορία της μπάλας ουδεμία σχέση είχε με εκείνη των ομάδων του 61χρονου. Ο τελευταίος θύμιζε πως γενικά ένας προπονητής είναι χρήσιμο να προσαρμόζεται στους παίκτες που 'χει στη διάθεση του -και όχι το αντίθετο. Από ένα σημείο κι έπειτα, το θέμα ήταν αν η 'Γιούβε' παίζει αποτελεσματικά -και όχι αν παίζει στο στιλ του Σάρι-, με τα 38 γκολ που δέχθηκε να είναι τα περισσότερα που 'χει 'φάει' πρωταθλήτρια της γείτονας, από το 1961. H δεύτερη Ίντερ δέχθηκε 36 και η τρίτη Αταλάντα (του 1/3 για μπάτζετ από την πρωταθλήτρια) 45.

Η 'γηραιά κυρία' έκανε δικό της το Scudetto για 9η διαδοχική σεζόν την Κυριακή 26/7. Η ιστορία αυτή θα μπορούσε να 'χει λήξει από την Πέμπτη 23/7, όταν αντιμετώπισε την Ουντινέζε -που απειλούνταν με υποβιβασμό. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να χάσει. Προ αυτού, στα τέσσερα ματς που 'χαν προηγηθεί, είχε νικήσει μια φορά. Η Λάτσιο όμως, που ήταν στο -1 από τη Γιουβέντους στο restart, είχε τεθεί νοκ ντάουν, με πέντε ήττες στα οκτώ πρώτα ματς και ουκ ολίγους τραυματισμούς και η Ίντερ πέταξε στα σκουπίδια το προβάδισμα που 'χε στα ματς με την Μπολόνια, τη Βερόνα και τη Σασουόλο. Ως εκ τούτου, η 'Γιούβε' βρέθηκε να 'παίζει' μόνη της. Όπως βέβαια, έγραψε η Guardian “το γκολ που ουσιαστικά 'τελείωσε' το παιχνίδι, αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο (το 31ο στην Serie A, με το οποίο ισοφάρισε το ιστορικό ρεκόρ του οργανισμού, το οποίο κρατούσε ο Φελίτσε Μπορέλ από το 1934) ήταν δείγμα της δουλειάς που έκανε ο Σάρι στην ομάδα”. Να πέσει το video.

O Nαπολιτάνος χρησιμοποιεί τον κωδικό 'προπονητής ποδοσφαίρου' στην εφορία από το 1990, όταν -στα 31- ανέλαβε την USD Stia 1925, στη Seconda Categoria -8η τη τάξει λίγκα της Ιταλίας. Από τότε έως το σωτήριον έτος 2019, που αντικατέστησε τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στη Γιουβέντους δούλεψε σε 20 ομάδες. Το μεγαλύτερο διάστημα που δεν είχε δουλειά ήταν από όταν απολύθηκε από την Περούτζια (15/2 2009) και έως ότου πάει στην Γκροσέτο (24/3 2010).

Συνολικά, απολύθηκε έξι φορές (από την Ετσελέντζα το Γενάρη του 1999, από την Αρέτσο το Μάρτιο του 2007, από την Αβελίνο το Φλεβάρη του 2008, από την Περούτζια το Φλεβάρη του 2009, από την Σορέντο στις 13/12 του 2011, από τη Νάπολι το Μάιο του 2018) και παραιτήθηκε 4 (από τη Σανιοβανέζε τον Ιούνιο του 2005, από την Αβελίνο τον Αύγουστο του 2007, από την Αλεσάντρια τον Ιούνιο του 2011 και από την Τσέλσι για να πάει στη Γιουβέντους, τον Ιούνιο του 2019).

Μολονότι λοιπόν, κοουτσάρει από τα 31 έως σήμερα που 61, ένα κομοδίνο αρκεί για τροπαιοθήκη. Είχε επάνω ένα Coppa Italia Serie D (με την Σανσοβίνο, το 2003) και ένα UEFA Europa League (το 2019, με την Τσέλσι). Άντε να είχε βάλει δίπλα και το βραβείο του καλύτερου προπονητή της Serie A για το 2017. Τώρα, πρέπει να πάρει τουλάχιστον μια ροτόντα, για να χωρέσει και το τρόπαιο του πρωταθλητή Ιταλίας.

Την Κυριακή 26/7 έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία, προπονητής που 'χει κερδίσει ποτέ το πρωτάθλημα της SerieA. 'Πήρε' την κορυφή της λίστας, μετά το 2-0 επί της Σαμπντόρια, στο Allianz Stadium. Για τη Γιουβέντους αυτό ήταν το ένατο διαδοχικό Scudetto. Για τον Σάρι ήταν το πρώτο πρωτάθλημα κορυφαίας λίγκας, σε 30 χρόνια δουλειάς.

“Είπα στους παίκτες πως αν κερδίζετε με εμένα, που δεν έχω κατακτήσει τίποτα, πρέπει να είστε πραγματικά καλοί”.

Αυτή ήταν πρώτη ατάκα που είπε, αφότου έγινε πρωταθλητής, στην videoconference, δίκην press conference -με τον Στσέζνι να κάνει videobombing για να του δώσει το πούρο του. Συνέχισε με το “την πρώτη μέρα που πας σε έναν νέο σύλλογο, βλέπεις ανθρώπους. Όχι παγκοσμίου κλάσης παίκτες. Όπως περνάει ο καιρός, τους συμπαθείς, η σχέση σας παύει να είναι μόνο επαγγελματική και γίνεται και προσωπική. Την πρώτη μέρα που μπήκα στα αποδυτήρια ήξερα πως υπάρχουν κορυφαίοι παίκτες στην ομάδα. Έπειτα από λίγο καιρό, όταν έμπαινα εκεί ήξερα πως θα συναντήσω κάποιους εκπληκτικούς τύπους, τους οποίους μπορώ να εμπιστευτώ. Είναι δύσκολο να νικάς και η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη, όταν συνεχίζεις να μετράς θετικά αποτελέσματα. Το να θεωρείς κάτι ως δεδομένο στα σπορ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα του κόσμου. Δεν ήταν βόλτα στο πάρκο. Ήταν μια διαδρομή μεγάλη, δύσκολη, γεμάτη άγχος. Η ομάδα αξίζει πολλά συγχαρητήρια που έβρισκε διαρκώς την 'πείνα' και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει, έπειτα και οκτώ σερί νίκες”. Δεν πρόλαβε να τελειώσει το ματς και εκείνος έκανε σπριντ προς τα αποδυτήρια “για να γλιτώσω το μπουγέλο που ήξερα πως με περιμένει. Προφανώς δεν τα κατάφερα”, γιατί τον γέμισαν τελικά, με αφρό ξυρίσματος, ενώ είχε ανάψει το αγαπημένο του πούρο.

Σημείωσε πως όταν ήταν στην Τσέλσι, είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε ουκ ολίγα μέσα, γιατί είχε 'χάσει' τα αποδυτήρια. Δηλαδή, τους παίκτες. Δηλαδή, τον τρόπο να βρίσκει και να τους δίνει διαρκώς κίνητρα, για παίζουν πάντα στο πικ. Όπως αποδείχθηκε, το πάθημα έγινε μάθημα.

Ευφυής, λεπτολόγος, τελειομανής

Δίπλωμα προπονητή πήρε από το Centro Tecnico Federale di Coverciano (τα αρχηγεία της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου) το 2006. Η πτυχιακή του είχε ως θέμα 'η εβδομαδιαία προετοιμασία ενός αγώνα'. Τον Οκτώβρη του 2014 είχε πει -στη Repubblica- πως θα δούλευε ως κόουτς και τζάμπα. Άλλωστε το έκανε έως το 2012, όταν άρχισε να πληρώνεται και από το πάθος του. Δεν ήταν γόνος δισεκατομμυριούχων. Ζούσε από τη δουλειά που έκανε σε τράπεζα. Ήταν υπεύθυνος της Montepaschi και μετά της Banca Toscana για τις μεταφορές χρημάτων, μεταξύ μεγάλων ιδρυμάτων. Και ήταν τόσο καλός που δούλεψε στο Λονδίνο, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Η εμπειρία αυτή 'με βοήθησε να μάθω την αξία του οργανισμού και την ικανότητα του decision-making'. Παρεμπιπτόντως, παραιτήθηκε από την τράπεζα όταν είχε 'κλείσει' τα 40 'γιατί είχα βαρεθεί'.

Στην ίδια συνέντευξη είχε πει για τα συστήματα που έγιναν παγκοσμίως γνωστά ως Sarrismo, με το σχετικό λήμμα να υπάρχει πια στην Treccani, δηλαδή στο Istituto della Enciclopedia Italiana (βλ. ιταλική εγκυκλοπαίδεια), στο κεφάλαιο των νεολογισμών. Nα πέσει το video.

Οι δυο βασικές αρχές του Sarrismo είναι το possession (κατοχή) και progression (μετάβαση). Γενικά, το σύστημα αφορά την ατελείωτη πίεση, τα πολύ επιθετικά φουλ μπακ, την κυρίαρχη κατοχή και την προτίμηση στη μια επαφή με την μπάλα -με έμφαση στο μεγάλο αριθμό πασών. Η Equipe το χαρακτήρισε ως 'κάθετο tiki taka', διευκρινίζοντας πως ήταν εξέλιξη της προσέγγισης του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Σάρι παρουσίασε την ιδέα του στη Νάπολι, όπου όπως έχει γράψει η Sportskeeda οι ομάδες ξεκινούσαν με 4-3-3 και γίνονταν 4-5-1 στην άμυνα, ενώ στην άλλη άκρη εξελίσσονταν σε 2-1-4-3.

“Βλέπω μια ομάδα και σκέφτομαι πού πρέπει να τη 'χτυπήσουμε'. Έτσι 'βγάζω' τα συστήματα. Αν ο αντίπαλος μάθει το όνομα που 'χω δώσει, το αλλάζω. Αλλάζω το όνομα και όχι το σύστημα. Αν κουράζονται οι παίκτες; Κουραστικό είναι να ξυπνάς στις 6 και να πηγαίνεις για δουλειά σε εργοστάσιο. Οι ποδοσφαιριστές καλούνται να μάθουν μόνο την αρμονία των κινήσεων και τους χρόνους”. Σε κάθε σύστημα εν τω μεταξύ, έδινε το όνομα κάποιου εκ των συνεργατών του. Και θεωρούσε ως βασικές ποιότητες ενός προπονητή την προσωπικότητα και την άνεση του λόγο “μαζί με τη γνώση που κάνει αξιόπιστα τα δυο πρώτα”.

Ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός

Στην 'πολυπαιγμένη' συνέντευξη στη Repubblica τον είχαν ρωτήσει αν είχε κοουτσάρει ποτέ ομοφυλόφιλο παίκτη. Είπε πως αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και πως ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, όπως και να έχει το σεβασμό όλων για την όποια επιλογή του. Όταν του είπαν πως ο Γιούργκεν Κλοπ είχε παραδεχθεί πως παρακολουθεί πορνό ταινίες, σχολίασε 'αν του αρέσουν, τότε καλά κάνει'. Αυτή η συνέντευξη δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2014.

Το 2015, όταν ήταν στην Έμπολι ακόμα, είχε δηλώσει μετά ένα ματς με τη Βαρέζε “το ποδόσφαιρο έχει γίνει άθλημα για 'αδελφές'. Μας έκαναν τα διπλάσια φάουλ και εμείς είδαμε περισσότερες κίτρινες κάρτες. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα επαφών, αλλά η σφυρίχτρα ακούγεται πιο πολύ από την Αγγλία, εξαιτίας της ερμηνείας που δίνουν οι ομοφυλόφιλοι”. Τιμωρήθηκε με 5000 ευρώ.

Στις 20/1 του 2016, μετά το ματς για τα προημιτελικά του ιταλικού κυπέλλου (και το 2-0 της Ίντερ) ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, τότε προπονητής των Μιλανέζων, κατηγόρησε τον Σάρι πως εξαπέλυσε ομοφοβικές προσβολές εναντίον του (τον αποκάλεσε 'αδελφή', με τον Μαντσίνι να σχολιάσει 'είμαι, αν λογαριάζεσαι εσύ ως άνδρας'). Ο Σάρι αρνήθηκε την κατηγορία και είπε 'ό,τι συμβαίνει στο γήπεδο, μένει σε αυτό'. Ακολούθως, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ και δυο αγώνες από το Copa Itallia 'γιατί απηύθυνε εξαιρετικά προσβλητικά επίθετα στον κόουτς της αντίπαλης ομάδας'. Ο Μαντσίνι 'χρεώθηκε' 5000 ευρώ, για προσβλητική συμπεριφορά εναντίον του Σάρι.

Το Μάρτιο του 2018 μετά το εκτός έδρας ματς με την Ίντερ, ο τότε προπονητής της Νάπολι κλήθηκε να απαντήσει αν το αποτέλεσμα ρίσκαρε τις πιθανότητες της ομάδας του να πάρει τον τίτλο. Την ερώτηση την έκανε γυναίκα δημοσιογράφος. Ο Σάρι έμεινε σιωπηλός για κάποια δευτερόλεπτα και μετά είπε 'είστε γυναίκα, είστε όμορφη και δεν σας στέλνω στο διάβολο για αυτούς τους δυο λόγους'. Αφότου γέλασε το ακροατήριο, απάντησε στην ερώτηση και μετά ζήτησε συγγνώμη από την κυρία Ιμπρότα. Αργότερα ομολόγησε πως ήταν λάθη και οι δυο αυτές αντιδράσεις. "Όσοι με ξέρουν καλά, ξέρουν πως δεν είμαι ρατσιστής, σεξιστής ή ομοφοβικός. Είμαι ένας ανοιχτός άνθρωπος και δεν έχω τέτοιου είδους προβλήματα”, είπε. Δεν ήξερε ότι θα αποκτούσε άλλα -που θα τον έκαναν να αλλάξει μενταλιτέ, για να δει σωτηρία στη Γιουβέντους.

Keywords
ειπε, πλακα, uefa europa league, serie a, έως ότου, europa league, media, γκολ, νοκ, guardian, video, usd, italia, uefa, europa, league, allianz, press, καιρος, σπριντ, τραπεζες, equipe, tiki, πεπ, πορνο, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , sex video, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, το θεμα, γερμανια, γνωση, γυναικα, δουλεια, εφορια, θεμα, λονδινο, πιεση, σωτηρια, ταινιες, ψεματα, equipe, guardian, italia, uefa, uefa europa league, αγχος, αγωνες, αξιζει, αμυνα, ανθρωπος, αρμονια, γκολ, γειτονας, γινει, γινεται, γηπεδο, δεδομενο, διαστημα, δωσει, δειγμα, εγινε, ευρω, ειπαν, υπαρχει, ελβετια, εξελιξη, εξι, ετος, ευφυης, έως ότου, ιδεα, ιδια, ηλικια, ιντερ, ιστορικο, κεφαλαιο, κυρια, λαθη, λουξεμβουργο, λογο, νοκ, ομαδα, παντα, οκτω, ομορφη, ονομα, ουντινεζε, ουσιαστικα, παιδι, παθος, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πεπ, πιθανοτητες, πιο πολυ, πτυχιακη, ρεκορ, ροναλντο, ροτοντα, σεζον, σερι, συγχαρητηρια, σπριντ, σφυριχτρα, τριτη, τσελσι, φαουλ, φορα, allianz, εμφαση, europa, κυριακη, league, media, μια φορα, ομαδες, παιχνιδι, press, serie a, tiki, τραπεζα, θετικα, usd, νικας κρεας αλογου, νικας σκανδαλο
Τυχαία Θέματα