Οι πολλαπλοί «Εαυτοί» του Γιάννη Απέργη

20:04 23/1/2012 - Πηγή: Mixtape

40 ζωγραφικά έργα με λάδι μεγάλων, μεσαίων και μικρών διαστάσεων σε καμβά, ξύλο και άλλες κατασκευές, παρουσιάζει αυτή την Τρίτη και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ο Γιάννης Απέργης και αγγίζει το θέμα των ‘ΕΑΥΤΩΝ’, των πολλαπλών, δηλαδή, χαρακτήρων που φοράμε.

«Μέσα σε διπλά πορτραίτα κομμένα στη μέση μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τη δική του μάχη, ή τη δική του συμβιωτική σχέση με τον εαυτό του. Και μέσα στους “ολόκληρους” χαρακτήρες να δει κανείς τον καθρέφτη του και να θυμηθεί πώς είναι να είσαι ολόκληρος. Ακόμα και μέρη του εαυτού που συχνά αποφασίζουν να ‘αυτονομηθούν’ και να ζήσουν

με ‘θράσος’ μόνα τους σε έναν ολόκληρο πίνακα.»

Με κοντινά στα πρόσωπα, σαν ένας άλλος Carl Drayer, ο Γιάννης Απέργης δεν δυσκολεύεται να σκιαγραφήσει τα σκοτεινά και μυστηριώδη μιας φιγούρας ή μιας “κίνησης”, αναδεικνύοντας πολλαπλούς ψυχισμούς μέσα από ένα ή και δύο, κάθε φορά, θέματα. Απαλλαγμένα από φανφάρες και ελιτίστικες φλυαρίες, ελλείψει κομψευόμενων γραμμών και κλασσικής πόζας, ο Απέργης καταφέρνει να αποδώσει το επιθυμητό με μια πολύ ιδιαίτερη καλλιτεχνική δεξιότητα και προσεγγίζει το μοντέρνο, διατηρώντας μια μοναδική αισθητική θεώρηση αναφορικά με τη χρήση του χρώματος.

Ποιος;

Ο Γιάννης Απέργης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και έχει καταγωγή από την Τήνο. Σπούδασε χρώμα και οπτική επικοινωνία στη Σχολή Βακαλό. Μετά από μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στη διαφήμιση, αποφάσισε να επιστρέψει ΚΑΙ σε αυτό που τον συγκρότησε. Στη ζωγραφική.

Είναι μέλος της διαδικτυακής γκαλερί Saatchionline, όπου με την πρώτη του συμμετοχή διακρίθηκε αμέσως και κατέλαβε τη θέση 120 στο top 300 ανάμεσα σε 2.500 διαγωνιζόμενα έργα απ’ όλο τον κόσμο.

Που;

Εκεί που χτυπάει η πολιτιστική καρδιά της πόλης μας, στεγάζεται το Αγγέλων Βήμα, στην Οδό Σατωβριάνδου 36, πίσω ακριβώς από το Εθνικό Θέατρο, σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα. Ο εκθεσιακός χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 18.00 μέχρι τις 22.00. Είσοδος ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα