Mogwai & Kwoon @ Fuzz Club

23:33 22/1/2012 - Πηγή: Mixtape

Οι Mogwai, που επισκέφτηκαν το Fuzz, αυτό το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία, ένα από το πιο ολοκληρωμένα διεθνή post rock συγκρότημα ανάμεσα σε όλα εκείνα τα γκρούπς που έχουν να επιδείξουν μια σχετικά σεβαστή δισκογραφική δραστηριότητα. Αν δεν υπήρχαν φυσικά οι Godspeed You! Black Emperor

και οι Explosions in the Sky θα μιλάγαμε με βεβαιότητα για τον πιο πλήρη ήχο της παγκόσμιας “art rock” σκηνής.

Με ένα κλασσικό lineup 2 ταχυτήτων – άλλοτε 2 και άλλοτε 3 κιθάρες on stage – οι “επαγγελματίες” από τη Σκωτία κατάφεραν μέσα σε 2 παρά κάτι, ώρες να καθηλώσουν ένα κατάμεστο – sold out - Fuzz και να αποδείξουν πως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις λοιπές σνόμπ-ροκ κλίκες. Η πρώτη ταχύτητα, με την οποία έγινε και η εισαγωγή τους, χαρακτηριστική του ύφους της τελευταίας δισκογραφικής απόπειρας των Σκοτσέζων και αρκετά μακριά σε ύφος από το αριστουργηματικό άλμπουμ τους, Come On Die Young, επικεντρώνει σε πιο ήπια παιξίματα βασισμένα σε προσεκτικά sound layers τα οποία προσθέτουν στο συγκρότημα μια ηχητική ωριμότητα με αμφισβητήσιμα – κατά την ταπεινή μου γνώμη – αποτελέσματα.

Η δεύτερη ταχύτητα είναι αυτή που ξέρουμε και αγαπάμε. Αυτή με την οποία  γνωριστήκαμε και συνηθίσαμε – σε επίπεδα πάθους – να χτυπάμε το κεφάλι μας σ’εκείνο του διπλανού μας, με φόρα και μανία και χωρίς να μας απασχολεί το μετά, μιας και μας είχε συστηθεί ως το ροκ κομμάτι της ασύμμετρης αλητείας των Mogwai. Τη ζήσαμε κι αυτή την ταχύτητα στο Fuzz, για λίγο όμως, όχι όσο θα θέλαμε, γιατί παρότι ακούστηκε το θεικότατο κλείσιμο του Glasgow Mega Snake (στο support) και χτυπηθήκαμε σαν να μην υπάρχει αύριο, δυστυχώς μείναμε για άλλο ένα set τους μακριά από έντονες συγκινήσεις τύπου Christmas Steps ή Like Herod. Και δεν λέω, καλό το πιανάκι, τα αναλογικά και η βαρύτητα στον προγραμματισμό, με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά ας μην ξεχνάμε το λόγο για τον οποίον τους αγαπήσαμε συμπεριλαμβανομένης και της ανατριχίλας την οποία μας πρόσφεραν με τους 2 πρώτους δίσκους και το Happy Songs for Happy People.

Ένα κλίκ πριν την ενοχλητική βαβούρα των Isis και των Russian Sircles, λίγο λιγότερο επιτηδευμένα φλώροι από τους Explosions In The Sky, αισθητά λιγότερο κλαψιάρηδες και χίπιζ από τους GYBE και εκατομμύρια κλικ πιο “Σκωτσέζοι” απ’όλους τους υπόλοιπους, οι Mogwai κατάφεραν μέσα στο περίεργο 2011 να παρουσιάσουν έναν δίσκο, κοντά στις πιο εμπορικές προοπτικές της “post rock για μεγάλους”, διαγράφοντας κάθε υποψία για ελλειπτική τροχιά και μουσική απόσυρση.

Καλύτερα σημεία της βραδιάς, με βάση την ανταπόκριση του κοινού, τα Fear Satan, Haunted by a freak και Glasgow Mega Snake. Χειρότερο, μακράν το ύφος και οι φάτσες τους, οι οποίες έδιναν αίσθηση αγγαρείας.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Γάλλοι Kwoon τους οποίους βέβαια το mixtape σας έχει συστήσει στο παρελθόν.

(Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός)

Keywords
Τυχαία Θέματα