Η Bienalle λογοκρίνεται

Τις προάλλες μια φίλη μου καθηγήτρια μου έλεγε, με φοβερή θλίψη, πως κανένας μαθητής σε μια τάξη 30 παιδιών της Β’ Γυμνασίου δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη λογοκρισία. Όχι την ανάλυση, τη ρίζα της, την ιστορία της, ούτε καν τη σημασία της.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν οποιοδήποτε από αυτά τα παιδιά θα ένιωθε έστω και λίγη στενοχώρια στο άκουσμα του νέου πως η τέχνη λογοκρίνεται ακόμα και σήμερα. Ίσως όχι. Και ίσως τα προβλήματα της καθημερινότητάς

μας να είναι πολύ πιο βαριά και σημαντικά από αυτό το γεγονός που, φαινομενικά, δεν επηρεάζει τη ζωή καθενός ξεχωριστά. Κατά τη γνώμη μας, όμως, είναι σοκαριστική η απόφαση της δημόσιας τηλεόρασης -και μεγάλου χορηγού επικοινωνίας της 3ης Bienalle της Αθήνας- να αρνηθεί την προβολή του σποτ της έκθεσης με το φόβο παρέμβασης του ΕΣΡ.

Το πολυβραβευμένο Casus Belli του Γιώργου Ζώη έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και σε αμέτρητα Φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία και το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το spot για την Bienalle έχει τίτλο Pressure και είναι κινηματογραφημένο με weiss cam η οποία μπορεί να κινηματογραφήσει εκατοντάδες καρέ το δευτερόλεπτο, από τα οποία επιλέχθηκαν έξι τελικά κάδρα που προβάλλονται σε αργή κίνηση.

Click here to view the embedded video.

www.athensbiennial.org

Keywords
Τυχαία Θέματα