Ένα μαστίγωμα καθόλου κινηματογραφικό στο Ιράν

Στο Ιράν η ηθοποιός Marzieh Vafamehr καταδικάστηκε 90 χτυπήματα με μαστίγιο και ένα χρόνο φυλάκιση γιατί τόλμησε να υποδυθεί μια ηθοποιό στην αντικαθεστωτική ταινία «My Tehran for Sale» που παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί στην Τεχεράνη, που δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών, το 2009. Η ηθοποιός είχε συλληφθεί τον Ιούλιο για τον ίδιο λόγο και είχε απελευθερωθεί λίγες μέρες αργότερα. Το δικαστήριο αποφάσισε τώρα πως αυτή θα είναι η ποινή της για το «αμάρτημά» της και οι δικηγόροι της έχουν ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με το αντικαθεστωτικό

site Kalameh.com που δημοσίευσε την πληροφορία της σύλληψης της Vafamehr η οικογένειά της είχε ζητήσει να μη γίνει γνωστό το θέμα στα δυτικά media.

H Vafamehr δεν είναι η μόνη καλλιτέχνιδα που αντιμετωπίζει τους περιορισμούς έκφρασης και την έλλειψη ελευθερίας λόγου στη χώρα της. Η κυβέρνηση συνέλαβε έξι ακόμα ανεξάρτητους κινηματογραφιστές τον περασμένο μήνα με την κατηγορία πως συνεργάστηκαν με το Βρετανικό BBC για να παρουσιάσουν τη χώρα τους με τρόπο δυσμενή. Δύο από αυτούς, οι Naser Saffarian και Mohsen Shahrnazdar, που κατηγορήθηκαν πως παρείχαν στο BBC μεταφράσεις από τα Farsi, πληροφορίες, ταινίες και μυστικές έρευνες για να συνθέσει το βρετανικό κανάλι μια μαύρη εικόνα του Ιράν και των πολιτών του αφέθηκαν ελεύθεροι το περασμένο Σάββατο σύμφωνα με τον Iranian Documentary Filmmakers Association.

Η ταινία My Tehran for Sale είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2009.

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα