Zinovia – The Gift Of Affliction

10:53 13/2/2014 - Πηγή: Mixtape

Η Ζηνοβία Αρβανιτίδη αναπτύσσει συναρπαστικά τη δυναμική της ως δημιουργός στο δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ.

Συνήθως απαιτείται σεβαστό πλήθος ακροάσεων για να αντιληφθείς ένα μουσικό όραμα και εν συνεχεία να δεθείς με αυτό, φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα σε έχει συναρπάσει κατάλληλα στο διάστημα που το προσεγγίζεις. Εντούτοις, στην περίπτωση της Ζηνοβίας Αρβανιτίδη και πιο συγκεκριμένα σε εκείνη που αφορά το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ, τούτη η αναμονή δεν διαφαίνεται στιγμή. Υφίστανται αρκετοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα προσπαθήσω εν συνεχεία

να τους αποσαφηνίσω.

Η Ζηνοβία Αρβανιτίδη -ή απλώς Ζηνοβία και αγγλιστί Zinovia- που λέτε, βρίσκεται στο μουσικό χώρο της ημεδαπής από τη δεκαετία του ’90. Πολλοί και πολλές ενδέχεται να την ταυτίζουν με εκείνο το κορίτσι που τραγουδούσε δίπλα στον πατέρα της Πασχάλη εκείνο το «αγαπησιάρικο» (sic) άσμα, ή με τη session μουσικό σε στουντιακά και συναυλιακά πρότζεκτ άλλων καλλιτεχνών (του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Πάνου Κατσιμίχα,…) . Παρόλα αυτά, η ίδια έχει επιδείξει με τα χρόνια ένα πολύπλευρο έργο που σχετίζεται τόσο με την ηχητική πλαισίωση κινηματογραφικών και θεατρικών παραγωγών, όσο και με την εκτός “συγκεκριμένων” συνθηκών δραστηριοποίησή της. Στην οποία, συγκαταλέγεται το σόλο ντεμπούτο της Λυκαυγές πίσω στο 1996, καθώς και η σύμπραξή της με τον Hior Chronik στο ambient προσανατολισμών ντουέτο Pill-Oh. Μάλιστα, πέρυσι είχαμε αναφερθεί εκτενώς (δες εδώ) στο αξιοπρόσεκτο LP Vanishing Mirror (του 2012) που προέκυψε από την προηγηθείσα σύμπραξη.

Φτάνοντας σε αυτό το δεύτερο της σόλο άλμπουμ, που τιτλοφορείται ως The Gift Of Affliction και το οποίο εκδόθηκε πέρυσι, η Ζηνοβία εξακολουθεί να αναπτύσσει αποτελεσματικά τη δυναμική της ως δημιουργός, όχι απλώς επιβεβαιώνοντας τις έως τώρα προσδοκίες γύρω από το όνομά της, αλλά υπερπηδώντας αυτές με τις πρώτες ακροάσεις του δίσκου. Εκείνο που κυρίως συνηγορεί σε αυτή την εξέλιξη, είναι ο αισθαντικός συγκερασμός της μοντέρνας κλασικής μουσικής δωματίου και της μετά-Warp ηλεκτρονικής πραγματικότητας που επιχειρεί και εν τέλει κατορθώνει να υλοποιήσει με έξοχο τρόπο. Νιώθω ότι το μεγάλο θέλγητρο του συνολικού εγχειρήματος εδράζεται στην πηγαία εκφραστικότητα με την οποία γεφυρώνει την ευγένεια, την κομψότητα και το ρομαντισμό της κλασικής μουσικής και της τζαζ αντίληψης, με τις νευρώσεις, το άγχος και την δυσφορία που εξωτερικεύει η electronica των μεγαλουπόλεων. Από το εναρκτήριο κιόλας κομμάτι, το υποβλητικό “The Βlue Shade of Dawn Covered your Skin”, με τις μελαγχολικές αντηχήσεις των πλήκτρων του πιάνου και του ακορντεόν να συμπλέουν με τις απόκοσμες «σταλαγματιές» του συνθεσάιζερ, των λοιπών ψηφιακών συσκευών (pc κλπ) και των επεξεργασμένων (house) φωνητικών.

Καθηλωτικοί τριγμοί σαν αυτούς των “Communicating Vessels” και “Sucking The Smoke From Your Lips”, δύνανται να προσελκύσουν τόσο τους ακροατές που αδημονούν για κάθε τι που κυκλοφορούν οι Autechre και οι Plaid (ακόμη κι ο Burial), όσο και κοινό που αναζητεί είτε το λιτό λυρισμό νέο-κλασικών συνθετών τύπου Ryuichi Sakamoto (με ή δίχως τη βοήθεια του Fennesz), είτε ευρωπαϊκές φολκ θύμησες. Όσο για τα “Chimera” και “Entalged”, θα έλεγα ότι αποτυπώνουν με σαγηνευτικά νουάρ ηχοχρώματα μια αίσθηση νοσταλγίας, εφάμιλλη με εκείνη που εισπράττει κανείς βλέποντας παλιές κιτρινισμένες φωτογραφίες. Από την άλλη, σμίγεις με το “Emerge to Breathe”, το οποίο διαδραματίζεται σε υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με εκείνες (του downtempo υποβάθρου) που διέπουν τα υπόλοιπα οκτώ κομμάτια, εκπέμποντας αύρα μεγαλοπρέπειας και μυσταγωγίας εν μέσω επίμονων βιομηχανικών beats, choir εφέ από synths/pc, δραματικών κλιμακώσεων πιάνου. Συνυπολόγισε και το “Beneath a Stellar Sky” που φωνάζει υπέρ του leftfield hip-hop των Boards Of Canada σε κλασικίζον φόντο, κι έχεις ένα ακόμη όμορφο μέρος του κάδρου.

Δίνω ένα τέλος στο ξεδίπλωμα του tracklist, σημειώνοντας πως οτιδήποτε συνάντησα εδώ δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσδιοριστεί γενικόλογα με ταμπέλες όπως αυτές της ambient, της IDM, της neo-classical… Η πρόσληψη του The Gift Of Affliction χρήζει περισσότερης προσήλωσης και… έμπνευσης από μεριάς δέκτη. Διαπιστώστε το.

Label: Tympanik Audio (ΗΠΑ)
Track(s) For Your Mixtape: “Communicating Vessels”, “Chimera”, “Sucking The Smoke From Your Lips”

Keywords
Τυχαία Θέματα