Watch This: All-Star Tribute to UGK (Mini Documentary)

Με αφορμή της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την κυκλοφορία του ντεμπούτου Too Hard To Swallow (1992, Jive) των UGK (aka Underground Kingz), ένα από τα πιο επιδραστικά σχήματα στην δημιουργία και εξέλξη του Southern Hip-Hop, έγινε διαθέσιμο ένα μίνι – ντοκυμαντέρ στο youtube όπου παλιές και νέες καραβάνες -ενδεικτικά: Big Boi (Outkast), Killer Mike,

A$AP Rocky, Lupe Fiasco, Talib Kweli, Yasiin Bey (aka Mos Def), κλπ- μιλάνε για την μπάντα και την επιρροή της σε δύο γενιές (κ βάλε) MCs και παραγωγών εντός και εκτός του αμερικάνικου Νότου.

Οι UGK (Bun B και Pimp C) ξεπήδησαν από το Port Arthur του Texas στα τέλη των 80s και για σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν οι σημαιοφόροι του Dirty South ήχου με μια σειρά από άλμπουμ που σήμερα θεωρούνται κλασικά (Too Hard To Swallow – 1992, Super Tight – 1994, Ridin’ Dirty – 1996, Underground Kingz – 2007 κλπ) ενώ συνεργάστηκαν και με άλλους καλλιτέχνες και σχήματα σε μια σειρά από θρυλικά πλέον singles όπως τα ‘Sippin’ On Some Syrup‘ (Three 6 Mafia), ‘International Players Anthem (I Choose You)‘(με τους Outkast) και το mega-hit ‘Big Pimpin’‘ του Jay-Z. Η καριέρα τους ανακόπηκε βίαια στα τέλη του 2007 όταν ο Pimp C (Chad Lamont Butler, 1973 – 2007) απεβίωσε λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας από υπερβολική κατανάλωση κωδεϊνουχου σιροπιού αλλά η επιρροή τους παραμένει ανέπαφη (βλ. π.χ. Big K.R.I.T., κλπ).

Δείτε το ντοκυμαντέρ παρακάτω.

All-Star Tribute to UGK (Mini Documentary):

Keywords
Τυχαία Θέματα