Tabac Rouge @ Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Ο Κόκκινος Καπνός του James Thiérrée ή πώς βυθίζεσαι σε ένα μαγικό όνειρο.

Όταν ο James Thiérrée υποδύθηκε τον Raoul πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η έκπληξή μας ήταν τέτοια που δύσκολα χωρούσε σε λέξεις. Αυτή τη φορά, υποψιασμένοι πλέον για το ονειρικό σύμπαν το οποίο με δεξιοτεχνία συνθέτει επί σκηνής, οι προσδοκίες μας ήταν

πελώριες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η φιλοξενία της παράστασής του Tabac Rouge στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και ο James Thiérrée τις ξεπέρασε, και αυτή τη φορά.

Ο James Thiérrée, που λέτε, είναι ένας τύπος στου οποίου το πλήρες όνομα (James Spencer Henry Edmond Marcel Thiérrée) αντικατοπτρίζει την πολυσχιδή προσωπικότητά του και θα γινόταν ένα δυσνόητο μακρινάρι αν πλάι του προσπαθούσε κανείς να προσθέσει κάποιον επιθετικό προσδιορισμό. Δυσνόητα δεν είναι, όμως, τα θεάματα που δημιουργεί συνδυάζοντας με δεξιοτεχνία τα ακροβατικά, το τσίρκο, το χορό και το θέατρο σε μία παράσταση, κάθε φορά.

Ο χορογράφος, ακροβάτης, σκηνοθέτης, μίμος, ποιητής, βιολιστής, μουσικός, performer και πολλά ακόμα γεννήθηκε μέσα στο τσίρκο και τα γονίδιά του δύσκολα θα τον οδηγούσαν σε καριέρα χρηματιστή, ας πούμε. Ο γιος της Victoria Chaplin και του Jean Baptiste Thiérrée, εγγονός του Charlie Chaplin και τρισέγγονος του πολύ σημαντικού Αμερικανού συγγραφέα O’ Neal δημιουργεί θεάματα που σε βυθίζουν στην σαν βγαλμένη από όνειρο αισθητική τους, σε εμπνέουν και, παρεμπιπτόντως, σε κάνουν να αναρωτιέσαι ποια είναι τα όρια του ανθρώπινου σώματος παρακολουθώντας τον ίδιο και τους performers του να “υποδύονται” τους ρόλους τους.

Στην πέμπτη του παράσταση, Tabac Rouge, ο Thiérrée είναι σε επαφή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με την οικογενειακή κληρονομιά του καθώς η παράσταση ξεκινάει με τον πιο Chaplin τρόπο που μπορείς να φανταστείς, τόσο από την κίνηση του σώματος του χορευτή όσο και από τον υπόλοιπο θίασο που εμφανίζεται σαν μια ομάδα εργατών που φέρνει στο μυαλό τους εργάτες της ταινίας Modern Times του παππού Chaplin.

Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας σνομπ και κάπως ημίτρελος βασιλιάς, τον οποίο στην παράσταση στην Αθήνα υποδύθηκε ο ίδιος ο Thiérrée, ο οποίος δείχνει να αδιαφορεί για την αυλή του και ταλαιπωρεί τους υπηκόους του με την παραξενιά του. Ένας κόσμος χαοτικός είναι το βασίλειό του στον οποίο τόσο τα παράξενα props και τα ιδιόρρυθμα αισθητικά σκηνικά όσο και τα ρούχα αλλά και η κινησιολογία των χορευτών τον κάνουν να μοιάζει με όνειρο στο οποίο βυθίζονται οι θεατές. Η φαντασία του Thiérrée μεταφράζεται σε μια ιστορία προσεγμένη στην κάθε λεπτομέρεια.

Και, καθώς η ιστορία εξελίσσεται, νιώθουμε σαν να μπαίνουμε στο μυαλό του βασιλιά, από τη φαντασία του οποίου ενδεχομένως να ξεπηδούν, στην πραγματικότητα, όλοι του οι αυλικοί και να μην είναι διόλου αληθινοί. Inception, είπατε; Παράλληλα, βέβαια, η ιστορία είναι ένα σαφές σχόλιο στην εξουσία και στη φθορά που προξενεί η δύναμη στην ανθρώπινη φύση.

Δεν θα πρέπει, φυσικά, να παραλείψουμε να αναφέρουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο της μουσικής αλλά και των “ηχητικών εκρήξεων” που συμπρωταγωνιστούν με τους performers στο Tabac Rouge.

Η συνολική ιδέα, μαζί με την υλοποίησή της, είναι αυτό που μας κάνει να αναγνωρίζουμε τον Thiérrée ως μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες στον χώρο των παραστατικών τεχνών.

Σκηνοθεσία, Σκηνικά και Χορογραφία: James Thiérrée
Κοστούμια: Victoria Thiérrée
Βοηθός σκηνοθεσίας: Sidonie Pigeon
Βοηθοί χορογραφίας: Kaori Ito, Marion Lévy
Ηχητικές εκρήξεις: Matthieu Chédid
Κατασκευές: Anthony Nicolas, Fabrice Henches, Gerd Walter, Thomas Delot και τα Ateliers de Construction de Vidy Lausanne
Ήχος: Thomas Delot
Φωτισμοί: Bastien Courthieu
Διεύθυνση σκηνής: Anthony Nicolas, Fabrice Henches, Gerd Walter
Επιμέλεια κοστουμιών: Sabine Schlemmer
Παραγωγή & Διαχείριση περιοδείας: Emmanuelle Taccard
Γλυκίσματα και αντικείμενα: Monika Schwarzl, Victoria Thiérrée, Marie Rossetti, Laura Léonard, Sabine Schlemmer
Ερμηνεύουν οι: James Thiérrée, Anna Calsina Forrellad, Noémie Ettlin, Namkyung Kim, Ματίνα Κοκολάκη, Valérie Doucet, Piergiorgio Milano, Thi Mai Nguyen, Ioulia Plotnikova, Manuel Rodriguez

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
www.sgt.gr
www.compagnieduhanneton.com

Keywords
Τυχαία Θέματα