The man from Earth

… ή αλλιώς πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα έργο επιστημονικής φαντασίας χωρίς ειδικά εφέ.

Το “The man from earth” του Jerome Bixby είναι η θεατρική μεταφορά της ομότιτλης ταινίας που γυρίστηκε το 2007 στην Αμερική με σκηνοθέτη τον Richard Schenkman. Ο συγγραφέας του έργου έγραφε κατεξοχήν επιστημονική φαντασία , μάλιστα έχει γράψει και το σενάριο για κάποια επεισόδια της θρυλικής πια σειράς Star Trek –άρα καλός γνώστης των τρόπων με τους οποίους γίνεται συναρπαστική μία ιστορία φαντασίας .

Έχοντας

δει πριν χρόνια την κινηματογραφική ταινία , η οποία είναι αρκετά θεατρική , αφού όλα διαδραματίζονται σε ένα δωμάτιο αναρωτιόμουν πώς γίνεται να μεταφέρει κάποιος μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας σε ένα μόνο δωμάτιο , χωρίς ειδικά εφέ. Το μυστικό και το μυστήριο έγκειται στην ίδια την ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά μας .

Ο καθηγητής Oldman αφηγείται τη ζωή του στους φίλους και συναδέλφους του λίγο πριν μετακομίσει , για άγνωστο λόγο , σε άλλη πόλη . Η σύνθεση της παρέας εντυπωσιακή: ένας ανθρωπολόγος, ένας βιολόγος , ένας ψυχίατρος , μια ιστορικός , μία βαθιά θρησκευόμενη καθηγήτρια ιστορίας , μία αρχαιολόγος και μία φοιτήτρια. Καθένας αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό .Όλοι άνθρωποι του πνεύματος που κουβαλούν μαζί τους την καταγωγή τους, τις εμπειρίες τους, τα πιστεύω τους τα βιώματά τους .Πώς είναι δυνατόν να πιστέψουν την απίθανη ιστορία του Oldman που πάει ενάντια στην επιστημονική τους κρίση;

Μέσα σε αυτό το δωμάτιο ταξιδεύουμε στο χρόνο , τον πολιτισμό και όλες οι επιστήμες συγκρούονται προσπαθώντας να αποδείξουν την αλήθεια ή την ανακρίβεια των γεγονότων που αφηγείται ο καθηγητής. Στο τέλος της παράστασης έρχεται το μοιραίο της θνητής μας φύσης να εξισορροπήσει την αθανασία του ήρωα με τραγικό τρόπο. Μία προσθήκη των μεταφραστών ή του σκηνοθέτη , που δεν υπάρχει στην ταινία , κάνει το αναπόφευκτο να φαίνεται ακόμη πιο τραγικό. Όμως η ζωή, ο έρωτας και η ανάγκη της διαιώνισης του είδους είναι τόσο ισχυρή που γίνεται ες αεί .

Αρκετά πειστικός ο Δημήτρης Αλεξανδρής ως καθηγητής Oldman , πολύ καλή η Νίκη Παλικαράκη στο ρόλο της θρησκευόμενης ιστορικού , εξαιρετικός ο Ερρίκος Λιτσης ως ψυχίατρος , και οι υπόλοιποι συντελεστές πιστοί στο ρόλο τους. Μια αρκετά ενδιαφέρουσα παράσταση, με διάχυτη φιλοσοφική ατμόσφαιρα, μυστήριο, ανατροπές και εκπλήξεις. Ίσως να είχε περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελληνικό κοινό να γινόταν μία ελεύθερη διασκευή προσαρμοσμένη στην ελληνική ψυχοσύνθεση , για να μπορέσουν οι έλληνες θεατές να μυηθούν πιο εύκολα στα άδυτα του μυστηρίου της ύπαρξης. Σε αυτή την περίπτωση , ίσως ο Χριστός να ήταν ο φιλόσοφος Σωκράτης .

Μετάφραση Κειμένου: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, Γιώργος Κατινάς
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά – Κοστούμια – Φώτα: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Μουσική: Λίνα Ζηνά
Video art: Χρήστος Πυθαράς
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ζέππος
Μακιγιάζ: Τζίνα Κυριαζή

Ερμηνεύουν: Δ. Αλεξανδρής, Ν. Παλληκαράκη, Χρ. Στυλιανού, Ερρ. Λίτσης.

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12,Πετράλωνα
Τηλ : 2103428650
Παραστάσεις : Δευτέρα και Τρίτη 9.30 μ.μ. έως 9/1/2014
Τιμη : € 12, 8. Κρατήσεις: 6951001133

Keywords
Τυχαία Θέματα