Swans

15:15 13/5/2013 - Πηγή: Mixtape

Μία συζήτηση με έναν ευδιάθετο Michael Gira, λίγο πριν ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή περιοδεία των Swans, που θα τους φέρει αυτή την εβδομάδα και στην χώρα μας.

Οι Swans, το περίφημο συγκρότημα του Michael Gira, το οποίο με την κυκλοφορία του The Seer, κέρδισαν μεταξύ άλλων τιμών και την πρώτη θέση ανάμεσα στα αγαπημένα μας album για το 2012 για εμάς εδώ στο mixtape.gr, θα εμφανιστούν στις 16 Μαΐου στο Μύλο στη Θεσσαλονίκη,

και στις 17 Μαΐου στο Fuzz Club στην Αθήνα.

Από το σπίτι του, 100 μίλια βόρεια της νέας Υόρκης, ο Michael Gira ετοιμάζεται για τη νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια , η οποία θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη και μας μίλησε για τους Swans, την μουσική βιομηχανία, την pop μουσική και τον Justin Bieber!

Η μουσική των Swans και το ακροατήριο

Καταλαβαίνω προφανώς ότι η μουσική των Swans δεν είναι ακριβώς Lady Gaga. Και δεν το εννοώ υποτιμητικά, μου αρέσει η Lady Gaga. Απλά εννοώ ότι η μουσική μας δεν είναι κατάλληλη για μεγάλο αριθμό ακροατών.

Δεν δημιουργούμε μουσική για συγκεκριμένο ακροατήριο, ούτε δουλεύουμε με σκοπό να αρέσει η μουσική μας. Απλά δουλεύουμε, και η δημιουργία είναι αυτή που έχει σημασία. Προφανώς αν κάποιοι άνθρωποι εκτιμήσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας , με ικανοποιεί πάρα πολύ. Αλλά και να μας αγνοήσουν, δεν με απασχολεί, το έχω συνηθίσει άλλωστε τόσα χρόνια. Άλλωστε σπάνια με απασχολεί η αποδοχή μιας δουλειάς που έχει κυκλοφορήσει, αφού ήδη το μυαλό μου είναι στο επόμενο βήμα, το οποίο έχει και σημασία στην τελική. Το “The Seer” για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή για μένα ανήκει στο πολύ μακρινό παρελθόν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το τι κάνουμε ως μπάντα πλέον στις ζωντανές μας εμφανίσεις, οι οποίες κυρίως πια αποτελούνται από νέο υλικό που δοκιμάζουμε και δεν έχουμε ηχογραφήσει ακόμα.

Δεν είμαστε ένα pop συγκρότημα. Απευθυνόμαστε σε ένα ακροατήριο που θα προσπαθήσει να καταλάβει την μουσική μας και να την αντιμετωπίσει ως μία εμπειρία στην οποία θα πρέπει να παραδοθεί για να την απολαύσει. Είναι κάπως σαν να πηγαίνεις στο κινηματογράφο για να δεις μία σπουδαία και απαιτητική ταινία, όπως ας πούμε το «Ραν» του Κουροσάβα. Όσοι ακροατές ψάχνουν μία τέτοια μουσική εμπειρία θα ακούσουν τους Swans, οι υπόλοιποι – οι πλειοψηφία – μπορούν να ακούσουν σκόρπια mp3s από άλλα πιο εύκολα pop σχήματα. Δεν τους κατακρίνουν, καλά κάνουν και οι ακροατές και οι δημιουργοί των «εύκολων» τραγουδιών, αλλά προσωπικά δεν δημιουργώ μουσική για αυτούς.

To νέο υλικό των Swans

Το νέο υλικό προφανώς και έχει ως αφετηρία τα τραγούδια του The Seer. Αλλά έχουμε ήδη οδηγηθεί αρκετά βήματα παραπέρα, αφού αλλάζουμε και μεταλλασσόμαστε και οι νέες μας συνθέσεις διαμορφώνονται μαζί μας. Αλήθεια είναι ότι καμία σύνθεση δεν παραμένει ίδια μετά από κάθε live, αφού η ενέργεια της κάθε συναυλίας είναι αυτή που καθοδηγεί την εξέλιξη μας ως συγκρότημα και φυσικά των συνθέσεών μας. Μία μικρή έμπνευση της στιγμής από ένα μέλος της μπάντας κατά τη διάρκεια μίας ζωντανή εμφάνισης, είναι ικανή να μεταλλάξει την ενορχήστρωση μίας σύνθεσης. Συνήθως μετά από κάθε live καθόμαστε και συζητάμε και τα συμπεράσματα που βγάζουμε μας οδηγούν στην εξέλιξη ενός τραγουδιού αρχικά στο soundcheck της επόμενης μέρας και προφανώς στην συναυλία που ακολουθεί. Κάποια στιγμή θα θεωρήσω ότι η μορφή που έχουν πάρει οι νέες συνθέσεις είναι αρκετά ικανοποιητική οπότε θα βρούμε χρόνο να μπούμε σε ένα στούντιο για να ηχογραφήσουμε ένα νέο album. Πιστεύω ότι μετά το τέλος αυτού του κύκλου συναυλιών, κατά τον Σεπτέμβρη, θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε.

Click here to view the embedded video.

Η ανταπόκριση και αποδοχή

Δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο εάν οι ίδιοι που αποθέωσαν μέσα στο 2012 το “The Seer”, απογοητευθούν ή αδιαφορήσουν όταν κυκλοφορήσει το επόμενο album. Θα το θεωρήσω και φυσιολογικό άλλωστε, αφού η αποδοχή και τα καλά λόγια που άκουσα και διάβασα για το “The Seer” ήταν παντελώς απροσδόκητα και έχουν και ιδιαίτερη λογική για να είμαι και ειλικρινής. Η μουσική των The Swans ήταν πάντα για περιορισμένο ακροατήριο, και ποτέ αυτό καθ’αυτό το ακροατήριο και ικανοποίησή του, δεν αποτελούσε το κριτήριο για την δουλειά μου. Σημασία έχει εγώ να είμαι ικανοποιημένος και να κοιμάμαι κάθε βράδυ ξέροντας ότι το αποτέλεσμα των κόπων μας είναι αυθεντικό, καλλιτεχνικά ικανοποιητικό και ότι θα μας προσδώσει την ώθηση και την αυτοπεποίθηση για το επόμενο βήμα.

Swans on tour

Περιοδεύουμε σχεδόν ακατάπαυστα από το 2010. Την προηγούμενη φορά που ήρθαμε στην Αθήνα, στην αρχή της επαναδραστηριοποίησης των Swans, ήμασταν σε μία νέα αφετηρία. Από τότε συνεχίζουμε καθημερινά να εξερευνούμε ο ένας τον άλλον και να ψάχνουμε νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σε αυτό το συγκρότημα για μένα. Παράλληλα είναι τόσο οριακές οι σχέσεις μας και ο καθένας έχει τους δικούς του εγωισμούς, που οδηγούν το συγκρότημα να είναι σε ένα μόνιμο δραματικό σημείο που όλα μπορούν να διαλυθούν σε ένα βράδυ. Επιθυμώ να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και με τεντωμένα νεύρα. Σαμποτάρω τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, για να μην επαναπαυόμαστε και να σπρώχνουμε ο ένας τον άλλον στα όρια του. Είναι μία κόντρα με ένταση που μόνο σε καλό βγαίνει στις ζωντανές μας εμφανίσεις αφού ο καθένας μας προσπαθεί να είναι καλύτερος από τον άλλο, να ανακαλύψει καλύτερες ιδέες και μουσικούς δρόμους, να εντυπωσιάσει, οπότε έτσι εξελισσόμαστε και εμείς ως μουσικοί αλλά και οι συνθέσεις. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τους μουσικούς που σαν jukebox αναπαράγουν κάθε βράδυ πιστά τα ίδια τραγούδια για μήνες…

H ένταση

Παίζουμε δυνατά, όχι απλά για να παίξουμε δυνατά. Η ένταση του ήχου αποτελεί απλά το μέσον για να μεταφέρουμε την μουσική μας στον χώρο και να περικυκλώσει και το κοινό και εμάς. Προσπαθούμε έστω για την λίγη ώρα που διαρκεί η συναυλιακή εμπειρία των Swans να προστατέψουμε το κοινό από οτιδήποτε συμβαίνει εκεί έξω, να μην το αφήσουμε ν α παρασυρθεί από άλλες σκέψεις, αλλά να μπει σε έναν κόσμο ευχαρίστησης και απόλυτης ικανοποίησης.

To highlight της επανένωσης

Σχετικά πρόσφατα παίξαμε σε ένα φεστιβάλ στην Ολλανδία και εκεί ήταν πιστεύω που ένοιωσα ότι επιτέλους όλα τα κομμάτια των Swans ενώθηκαν με έναν μαγικό τρόπο. Πρέπει να είχε γύρω στα 25.000 άτομα και πρέπει να ήταν ο συνδυασμός του εκπληκτικού ήχου που είχε η διοργάνωση και η ανταπόκριση ενός κοινού χωρίς προκαταλήψεις και κυνισμό που ενώθηκε με την μουσική μας, που δημιούργησαν και μας χάρισαν μία οριακή στιγμή θετικής ενέργειας που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε και να ζούμε μαζί με το κοινό σε κάθε συναυλία μία τέτοια εμπειρία, αλλά φυσικά είναι ανέφικτο.

Η ιδανική συναυλία

Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να παίξουν οι Swans σε μία συναυλία του Justin Bieber. Για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί πραγματικά θέλω να δω ένα show του, αλλά κυρίως για να βλέπω τις αντιδράσεις του κοινού του στην μουσική μας! Αλλά θα πρέπει να είναι το support μας!

Click here to view the embedded video.

Κεφάλαιο Young God Records

Δεν νομίζω να υπάρξει ποτέ άλλη κυκλοφορία για το label, εκτός βέβαια από τους δίσκους των Swans. Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος που δραστηριοποιήθηκα ως label manager ήταν από τις πιο δύσκολες της ζωής μου. Και οι Swans αυτή την στιγμή μου ρουφούν όλη μου την ζωή και την ενέργεια, αλλά και όλα μου τα χρήματα. Οπότε το να ασχοληθώ με οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη πέρα από το συγκρότημά μου είναι απλά αδιανόητο.

Ομολογώ βέβαια ότι μία δύσκολη μεν, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος, κατά την οποία έμαθα πάρα πολλά. Ήταν συναρπαστικό να γνωρίσω και να δουλέψω για άλλους μουσικούς – κυρίως νέους και ταλαντούχους – και να τους βοηθήσω όσο μπορούσα να βρουν μία θέση στον βασανιστικό κόσμο της μουσικής βιομηχανίας. Ήταν ικανοποιητικό έως ένα σημείο, αλλά μετά από κάποια χρόνια δεν πήγαινε άλλο… Έπρεπε να προχωρήσω.

Η θέση των Swans στην μουσική βιομηχανία

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσεις στην μουσική βιομηχανία. Ήταν πάντα αιματηρό για μένα… Αλλά μετά από τόσα χρόνια συνήθισα. Μου αρέσει να λέω, ότι το να προσπαθείς να ζεις ως μουσικός είναι το ίδιο με το να είσαι τσαγκάρης ή ξυλουργός. Όπως ο τσαγκάρης προσπαθεί να είναι ο καλύτερος τσαγκάρης έτσι ώστε ο κόσμος να αγοράζει τα παπούτσια του, όπως ο ξυλουργός προσπαθεί να είναι καλύτερος ξυλουργός ώστε ο κόσμος να αγοράζει τα έπιπλά του, έτσι και ο μουσικός πρέπει να προσπαθεί να είναι ο καλύτερος μουσικός, ώστε να βρει ακροατήριο που θα έρθει στις συναυλίες του και θα αγοράσει τα album του. Δεν υπάρχει διαφορά. Είναι μια καλή δουλειά βέβαια το να είσαι μουσικός, αν και πλέον τα τελευταία χρόνια πρέπει να είμαι πολύ εφευρετικός και δημιουργικός για να καταφέρω να βγάλω κάποια χρήματα, αλλά προς το παρόν όλα πάνε καλά. Συνηθίζω να φτιάχνω μόνος μου χειροποίητες συσκευασίες για «ανεπίσημες» κυκλοφορίες, να ζωγραφίζω όλο το artwork, και να τις πουλάω υπογεγραμμένες και αριθμημένες σε περιορισμένα αντίτυπα , απευθείας μέσω του website μας και σε συναυλίες. Είναι ένας πολύ προσωπικός τρόπος για μένα για να έρθω σε επαφή με τον κόσμο που εκτιμούν αυτό που κάνω ενώ παράλληλα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να καταφέρω να χρηματοδοτήσω την ηχογράφηση, παραγωγή και κυκλοφορία της επόμενης επίσημης δισκογραφικής δουλειάς μας. Οπότε ακόμα και αν οι πωλήσεις του album δεν πάνε καλά και τα έσοδα να είναι ελάχιστα, τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο μέρους του κόστους θα έχει ήδη καλυφθεί από πριν.

Info

Swans + Πλειάδες
Πέμπτη 16/5/13 στο Club του Μύλου (Θεσσαλονίκη)
Τιμή Εισιτηρίου: 22 ευρώ (προπώληση) / 26 ευρώ (ταμείο) – Διάθεση: Καταστήματα Public, Ticket House, Lotus Record Shop και Online στο www.viva.gr (τηλ. 13855).

Swans + Moa Bones
Παρασκευή 17/5/13 στο Fuzz Live Music Club (Αθήνα)
Τιμή Εισιτηρίου: 25 ευρώ (προπώληση) / 30 ευρώ (ταμείο) – Διάθεση: Καταστήματα Public, Ticket House και Online στο www.viva.gr (τηλ. 13855).

Δείτε το επίσημο trailer της συναυλίας:

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixtape