Depeche Mode + F.O.X. + Space Blanket @ Terravibe Park

17:28 11/5/2013 - Πηγή: Mixtape

Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνο να ξεπληρώσουν οι αγαπητοί Depeche Mode το γραμμάτιο που είχαν αφήσει απλήρωτο από το 2009, σε μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κοινό σε μεγάλη συναυλία. Και το έκαναν, παίζοντας ένα φουλ δίωρο σετ γεμάτο με τα μεγάλα τραγούδια του ένδοξου παρελθόντος τους και με ενδιάμεσες παρεμβολές από νεότερα, καλά μεν, αδύναμα

ως επί το πλείστον δε τραγούδια.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στο κάλεσμα των Άγγλων και γέμισε το TerraVibe -προσωπικά δεν έχω ξαναδεί τέτοια κοσμοσυρροή στη Μαλακάσα- αλλά παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι που πραγματικά απόλαυσαν τη συναυλία. Τους λόγους θα τους διαβάσετε στις τελευταίες παραγράφους αυτού του κειμένου.

Η παρέα από το Essex λοιπόν, με μπροστάρη τον ξανανιωμένο Dave Gahan, που φαίνεται να έχει βρει πλέον τον εαυτό του, μετά τα απανωτά ups and downs στην ψυχική και σωματική του υγεία, και με άξιους συμπαραστάτες την cult φιγούρα του Martin Gore και την σταθερή αξία Andy Fletcher απέδωσαν πολύ καλά μερικά από τα κορυφαία κομμάτια της 30χρονης+ πορείας τους. Το “Walking In My Shoes”, τρίτο κομμάτι στο setlist και personal favorite, ζέστανε τον κόσμο που ακόμα κατέφτανε στο χώρο, το “Personal Jesus”, με την κιθάρα του Gore να θυμίζει τις late-80s καθοριστικές εμμονές τους στον αμερικάνικο ήχο, το “Enjoy The Silence” να δημιουργεί το καλύτερο ίσως singalong της βραδιάς, ακόμα και τα πιο πρόσφατα “Precious” και “A Pain That I Am Used To” -προσαρμοσμένο στο καταπληκτικό remix του Jacques Lu Cont- αποδόθηκαν πολύ καλά ζωντανά.

Το encore περιελάμβανε επίσης μερικά από τα καλύτερα κομμάτια τους, με αποκορύφωμα το κλείσιμο με το “Never Let Me Down”. Τα κομμάτια του Delta Machine προφανώς και δεν ενθουσίασαν κανένα, με εξαίρεση ίσως το “Heaven” το οποίο έχει τη στόφα να γίνει ένα future classic.

Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τους Depeche Mode, δεν περιμέναμε όμως και κάποια έκπληξη. Είναι μια μπάντα που έχει βρει τη φόρμουλα να δουλεύει στον αυτόματο, έχει βρει τρόπο να συνδυάζει άψογα τον ήχο με την εικόνα, είτε αυτή αφορά το στήσιμο και τα κουνήματα του Gahan, είτε τα visuals και τα φώτα που συνοδεύουν το show.

Το συναίσθημα που κουβαλάς στο σπίτι φεύγοντας από ένα live των Depeche Mode προφανώς έχει να κάνει με το πόσο δεμένος είσαι με το συγκρότημα, πόσο σε έχουν επηρεάσει, τι ρόλο έχουν παίξει στη ζωή σου κτλ. Για τους ορκισμένους DM fans, ίσως ήταν μια διαφορετική εμπειρία, για εμάς τους υπόλοιπους, ήταν ένα live σαν τόσα και τόσα, ένα ακόμα “tick” στη λίστα με τα συγκροτήματα που πρέπει (;) κάποια στιγμή να δούμε ζωντανά.

Πάμε τώρα στα της διοργάνωσης. Τα ελάχιστα εκδοτήρια για το μέγεθος του πλήθους, ο ανύπαρκτος συντονισμός του προσωπικού ασφαλείας, η έλλειψη της επί τόπου ενημέρωσης για την ύπαρξη και δεύτερης -ανατολικής- εισόδου και η μεγάλη καθυστέρηση στο άνοιγμα της δυτικής πύλης ήταν λίγα μόνο από τα αρνητικά που επισκίασαν τη συναυλία. Είναι απαράδεκτο να έχει φτάσει κόσμος από πολύ νωρίς και να περιμένει σχεδόν μια ώρα για να μπει στο χώρο. Οι ηλεκτρονικές πόρτες σαφώς και επιβάλλονται σε ένα χώρο όπως το TerraVibe, αλλά θα έπρεπε ήδη να έχουν τεσταριστεί σε ένα μικρότερο και ευκολότερα διαχειρίσιμο event προτού χρησιμοποιηθούν στη χθεσινή λαοθάλασσα.

Είναι επίσης άδικο για το πρώτο συγκρότημα που άνοιξε το χτεσινό event, τους Space Blanket, να παίζει μπροστά σε ελάχιστο κόσμο, ενώ έξω από τις πόρτες υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που στριμώχνονται, βρίζουν, φωνάζουν, τσακώνονται για να καταφέρουν να κάνουν έστω και ένα βήμα προς την είσοδο. Όπως επίσης είναι άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πλήρωσαν εισιτήριο και μεταφορά στη Μαλακάσα να υποστούν όλη αυτή την ταλαιπωρία και τελικά η ροή του κόσμου προς το κεντρικό stage να αρχίσει να διευκολύνεται αφού οι Depeche Mode είχαν ήδη ξεκινήσει να παίξουν.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, κόσμος να μπαίνει στο χώρο βρίζοντας όποιον έβρισκε μπροστά του, κλωτσώντας και φωνάζοντας, με το όλο σκηνικό να θυμίζει περισσότερο ποδοσφαιρικό αγώνα παρά συναυλία, και στο τέλος να φεύγει τρέχοντας -στην κυριολεξία- για να προλάβει εγκαίρως τα χιλιάδες των αυτοκινήτων που θα μπουκώσουν τους παράδρομους της Εθνικής Οδού για τις επόμενες ώρες.

Το TerraVibe εξακολουθεί να είναι ένας καταπληκτικός χώρος για live, αλλά θα πρέπει να γίνουν άλματα σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού για να μπορέσει να υποστηρίξει μελλοντικά events τέτοιου μεγέθους.

Για την ιστορία, των Depeche Mode προηγήθηκαν οι F.O.X., οι οποίοι “χάθηκαν” μέσα στο γενικότερο πανζουρλισμό, αλλά και πάλι θα έπειθαν ελάχιστους, καθώς δεν έδειξαν κάτι αξιόλογο μουσικά.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός

Keywords
Τυχαία Θέματα