R.I.P. Malik Bendjelloul

22:30 14/5/2014 - Πηγή: Mixtape

Το 2014 δυστυχώς αποδεικνύεται ένα έτος με πολλές απώλειες για τον κόσμο του κινηματογράφου, είτε μπροστά είτε πίσω από τις κάμερες και πριν από λίγο ήρθε δυστυχώς να προστεθεί αυτή του Σουηδού σκηνοθέτη Malik Bendjelloul σε ηλικία μόλις 36 ετών και από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες στο σπίτι του στη Στοκχόλμη.

Σε περίπτωση που το όνομα δε σας θυμίζει κάτι, αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Bendjelloul Searching for Sugarman που τιμήθηκε μεταξύ πολλών άλλων βραβείων και με το Όσκαρ

Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2013. Ο σκηνοθέτης είχε αρχίσει την καριέρα του ως ηθοποιός στη σουηδική τηλεόραση για να περάσει έπειτα στη σκηνοθεσία, κυρίως και πάλι για τη μικρή οθόνη.

Η καριέρα του πήρε μια τελείως διαφορετική πορεία όταν σε ένα από τα πολλά ταξίδια του ανά την υφήλιο έπεσε πάνω στην ιστορία του Sixto Rodriguez, ενός ιδιότυπου ροκ folk τραγουδοποιού από το Detroit που ενώ στις Η.Π.Α. έπεσε πολύ σύντομα στη λήθη, η μουσική του έγινε δημοφιλής (και για κάποιους σύμβολο ενάντια στο καθεστώς του apartheid) στη Νότια Αφρική και αυτός είδωλο εκεί και μάλιστα εν αγνοία του (ή τουλάχιστον μερικώς).

Η ιστορία του Rodriguez δεν είναι μόνο το ιδανικό σενάριο για ένα φιλμ (και ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχει πει ότι είναι το καλύτερο στόρι που έπεσε ποτέ στα χέρια του) αλλά μια ιστορία που απογειώθηκε αφηγηματικά από τον Malik Bendjelloul, του οποίου οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μαεστρική σκηνοθεσία που σταδιακά ξεφλουδίζει όλη την ιστορία πίσω από το μυστήριο του Rodriguez κρατώντας το θεατή σε απορία και αγωνία για το τι έχει συμβεί τελικά.

Εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας του ντοκιμαντέρ η καριέρα του Rodriguez ξαναγεννήθηκε και περιοδεύει ανά τον κόσμο, ξεσηκώνοντας ένα τεράστιο κύμα ενδιαφέροντος. Μόνο τυχαίο δεν είναι για την αξία του δημιουργού του ότι το Searching for Sugarman κέρδισε εκτός από τα Όσκαρ και τα περισσότερα βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ για φιλμ που βρήκε διανομή το 2012 (το BAFTA, τα βραβεία των ενώσεων σεναριογράφων, σκηνοθετών, μοντέρ, παραγωγών αλλά και το Ειδικό Βραβείο και το Βραβείο Κοινού στο Sundance του 2012, όπου και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του).

Μέχρι να φτάσει εκεί ο Bendjelloul βέβαια αντιμετώπισε ουκ ολίγες δυσκολίες αφού οι παραγωγοί του έκοψαν τη χρηματοδότηση πριν ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ και γύρισε κάποιες σκηνές με το κινητό του τηλέφωνο. Σίγουρα πρόκειται για μια ξαφνική και τραγική απώλεια ενός ντοκιμαντερίστα που έιχε ακόμη πολλά να προσφέρει.

Links:
Searching for Sugar Man director Malik Bendjelloul dies aged 36 (Guardian)
Malik Bendjelloul Συνέντευξη (Ιndiewire)

Keywords
Τυχαία Θέματα