Pump up the volume @ Νύχτες Πρεμιέρας

13:21 10/9/2013 - Πηγή: Mixtape

Μουσική & Φιλμ: εκεί που οι σινεφίλ συναντούν τους μουσικόφιλους και οι συζητήσεις παίρνουν φωτιά.Άμεσα συνυφασμένο με τις μουσικές ταινίες και ντοκιμαντέρ που πυροδοτούν μακροσκελείς συζητήσεις ανάμεσα στους μουσικόφιλους σινεφίλ της Αθήνας ήταν ανέκαθεν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (aka Νύχτες Πρεμιέρας). Μιλάμε για τις ταινίες που εδώ και δέκα χρόνια γεμίζουν ασφυκτικά τις αίθουσες

αγνοώντας torrents, downloads και οποιαδήποτε κρίση. Μιλάμε για το διαγωνιστικό αλλά και μη διαγωνιστικό μέρος στις Νύχτες Πρεμιέρας που φέτος είναι πλούσιο και διαθέτει μερικές ακόμα εκπλήξεις πέρα από τις ταινίες που είχαν ήδη ανακοινωθεί επισήμως και σας παρουσιάζουμε σήμερα.

The Stone Roses: Made of Stone (2013)
Σκηνοθεσία: Shane Meadows
Εμφανίζονται: Shane Meadows, Ian Brown, Gary Mounfield, John Squire Alan Wren

Υπήρξαν ένα από τα πιο επιδραστικά πανκ συγκροτήματα για το κίνημα Madchester, που καθόρισε την παγκόσμια μουσική σκηνή, και τεράστιοι ροκ σταρ στην εποχή τους. Το δισκογραφικό τους ντεμπούτο έχει ψηφιστεί ως ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά άλμπουμ στην Ιστορία. Κι όμως, οι Stone Roses εγκατέλειψαν νωρίς, αποσυρόμενοι ανάμεσα σε δικαστικές διαμάχες και δημιουργική απραξία.

Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή / Pussy Riot: A Punk Prayer (2013)
Σκηνοθεσία: Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin
Εμφανίζονται: Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina, Yekaterina Samutsevich, Natalia Alyokhina,Mark Feygin, Vladimir Putin

Κλείνοντας έναν χρόνο ακριβώς από την πολύκροτη φυλάκιση του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και το κύμα αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε παγκοσμίως, το ντοκιμαντέρ των Μάικ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόφκιν καταγράφει την ιστορία της Νάντια, της Μάσα και της Κάτια, των τριών νεαρών κοριτσιών που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για «βλασφημία», στη θρησκόληπτη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Γυρισμένο σε διάρκεια έξι μηνών, με αποκλειστικό υλικό από τις πρόβες και τις δράσεις του συγκροτήματος, αυτό το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ ακολουθεί κατά πόδας τα πραγματικά πρόσωπα και τις ιδιαιτερότητές τους, που κρύβονται πίσω από τις διάσημες, πια, πολύχρωμες μπαλακλάβες.

Mistaken for Strangers (2013)
Σκηνοθεσία: Tom Berninger
Εμφανίζονται: Matt Berninger, Aaron Dessner, Bryce Dessner, Bryan Devendorf, Scott Devendorf, Brandon Reid

Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η ζωή σου αν ο αδερφός σου ήταν ροκ σταρ; Θα άντεχες να τον βλέπεις περικυκλωμένο από αμέτρητους αμετανόητους θαυμαστές, ενώ εσύ είσαι απλώς ο roadie στην περιοδεία του; Θα είχες την υπομονή να περάσεις μήνες ολόκληρους στον δρόμο, συνοδεύοντας τις εξαντλητικές περιοδείες και τις παρασκηνιακές εντάσεις του συγκροτήματός του; Σε όλα τα παραπάνω, και σε πολλά άλλα, αναλαμβάνει να ρίξει φως το «Mistaken for Strangers», το συναρπαστικό μουσικό ντοκιμαντέρ για τους ακαταμάχητους δανδήδες της indie rock που κρύβονται πίσω από το όνομα Τhe National, σκηνοθετημένο από τον Τομ Μπέρνινγκερ, μικρότερο αδερφό του τραγουδιστή της μπάντας, Ματ.

Ηλεκτρικά Κύματα/ Le chant des ondes (2013)
Σκηνοθεσία: Caroline Martel
Εμφανίζονται: Suzanne Binet-Audet, Jeanloup Dierstein,Jonny Greenwood, Jean Laurendeau,Jean-Louis Martenot, Michel Risse

Μέσα στο χάος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο νεαρός ασυρματιστής Μορίς Μαρτενό οραματιζόταν μία συσκευή που θα μετασχημάτιζε τον ακατέργαστο ηλεκτρικό ήχο σε μελωδία. Εκείνο που τελικά δημιούργησε θα έμενε γνωστό ως τα «Μουσικά Κύματα του Μορτενό», μία εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύπλοκη στην κατασκευή της συσκευή, η οποία συνδύαζε αρμονικά τις ντελικάτες κινήσεις του χειριστή της με μία ευρύτατη ηχητική παλέτα, τέτοια που όμοιά της δεν συναντάμε σε κανένα μεταγενέστερο ηλεκτρονικό όργανο.

Θηλυκά Γκάζια / Oh Yeah, She Performs! (2012)
Σκηνοθεσία: Mirjam Unger
Εμφανίζονται: Eva Jantschitsch, Vera Kropf, Clara Luzia, Teresa Rotschopf

Το ντοκιμαντέρ της Μίριαμ Ούνγκερ ακολουθεί κατά πόδας την Γκουστάβ, την Κλάρα Λουθία, την Τερέσα Ρότσχοπφ και την Βέρα Κροπφ, τέσσερις νεαρές γυναίκες που, με την μουσική τους, έχουν καταφέρει να συντονίσουν πολλά αυτιά προς το μέρος τους. Ο φακός καταγράφει σε vintage καρέ την καθημερινή διαδικασία αναζήτησης και υλοποίησης του καλλιτεχνικού τους οράματος, τις κοινωνικές ευαισθησίες και την φεμινιστική διάσταση των τραγουδιών τους.

Εκτός, όμως, από τον ουτοπικό κόσμο της τέχνης, η κάμερα είναι επίσης εκεί για να καταγράψει τις ανησυχίες, τα προβλήματα που υψώνονται μπροστά τους και εν τέλει τις μικρές αληθινές στιγμές τεσσάρων κοριτσιών που ολοκληρώνονται μονάχα μέσα απ’ τη δημιουργία και την έκφραση.

SOUND CITY
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκρολ

Θέλετε να μάθετε σε ποιο θρυλικό στούντιο, και κάτω από ποιες παροιμιώδεις συνθήκες, ηχογραφήθηκαν μερικά από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ της ροκ; Τις απαντήσεις έχει ο Ντέιβ Γκρολ των Nirvana, που αναλαμβάνει καθήκοντα σκηνοθέτη και ξεναγού σε μια από τις λιγότερο γνωστές σελίδες της μουσικής, παρέα με τον Νιλ Γιάνγκ, τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ, τον Τρεντ Ρέζνορ των Nine Inch Nails και μια πλειάδα κιθαριστικών ειδώλων.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο website του φεστιβάλ www.aiff.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα