Νύχτες Πρεμιέρας: 19 χρόνια κινηματογραφικά ραντεβού

13:21 10/9/2013 - Πηγή: Mixtape

Πείτε με ρομαντική, πείτε με βαθιά συναισθηματική, πείτε με cheesy, πείτε με ό,τι θέλετε αλλά εγώ θα σας το πω.

Μόλις συνειδητοποίησα πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ενηλικιώθηκε ένιωσα κάπως σαν περήφανη θεία.

Από τότε που στηνόμουν στις ουρές του Απόλλωνα και του Αττικού (που, δυστυχώς, τώρα κρύβονται καρβουνιασμένοι, μαύροι και άραχνοι πίσω από ελενίτ και κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν μετά την φωτιά που τους έθεσε εκτός λειτουργίας, σε μία από τις βίαιες εκδηλώσεις οργής στην ταραγμένη Αθήνα

της οικονομικής -και ηθικής- κρίσης) μέχρι να βρεθώ να γράφω για το Φεστιβάλ, ως διαπιστευμένη δημοσιογράφος και από τα πάρτι στο Toy μέχρι ο κόσμος του Φεστιβάλ να πλημμυρίζει όλο το κέντρο της πόλης, παρακολούθησα ταινίες, γέλασα, έκλαψα, μέθυσα, θύμωσα, ξανασυνάντησα οικεία πρόσωπα, έκανα καινούργιους φίλους. Δεκαεννιά χρόνια, μια ζωή. Με πολλά στιγμιότυπα που, εύκολα, θα έφτιαχναν το σενάριο μιας ταινίας (το λιγότερο μεσαίου μήκους).

Φέτος η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με την πιο ευφορική ταινία της χρονιάς, Frances Ha του Νόα Μπάουμπαχ ο οποίος διεκδίκησε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου πριν από 7 χρόνια με την ταινία Δεσμοί Διαζυγίου, και συνεχίζει την παράδοση του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά, με πολύ κέφι.

Το Frances Ha είναι ένα γλυκύτατο και ακαταμάχητο φιλμ πάνω στις ελπίδες και τις διαψεύσεις μιας ονειροπαρμένης 27χρονης που προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη.

Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα εκτός συναγωνισμού στην φετινή 63η Μπερλινάλε, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τις εταιρείες Seven Films και Spentzos Film στις 26 Σεπτεμβρίου 2013.

Χρόνια πολλά Νύχτες Πρεμιέρας, καλή συνέχεια και c u at a theatre near us, πολύ πολύ σύντομα.

18-29 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2
ΟΠΕΡΑ 1 & 2
ΙΝΤΕΑΛ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΛΛΑΣ

www.aiff.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα