O Di Caprio σε biopic για τον Alan Turing;

Mπορεί το J.Edgar να ετοιμάζεται για την πορεία του στις αίθουσες, φαίνεται όμως ότι η Warner Bros. έχει ήδη έτοιμο το επόμενο biopic για τον Leonardo Di Caprio, αφού απέκτησε τα δικαιώματα του σεναρίου The Imitation Game για τα έργα και τις ημέρες του ιδιοφυούς Alan Turing για εφταψήφιο νούμερο σύμφωνα

με τις πληροφορίες των αμερικανικών sites.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένα πιθανό όνομα για την καρέκλα του σκηνοθέτη είναι ο Ron Howard. Kαι πώς να μην είναι πιθανός υποψήφιος όταν το A Beautiful Mind για τη ζωή του ιδιοφυούς όσο και βασανισμένου John Nash του χάρισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας το 2001 (δεν ξέρω πόσοι θυμάστε ακόμη αυτή την αμερικανική κλισέ ταινία με τον Russell Crowe).

Όσοι έχουν φυσικά έστω και μια μικρή ιδέα από πληροφορική γνωρίζουν το έργο του Turing. Ο μαθηματικός και λογικός επιστήμονας θεωρείται ο πατέρας της πληροφορικής, έφτιαξε τη γνωστή μηχανή του Turing (πρόκειται για μια θεωρητική κατασκευή και όχι για κανονικό υπολογιστή), και τα CAPTCHΑ που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα είναι μια μορφή αντίστροφου Τuring test, ενός τεστ για την τεχνητή νοημοσύνη μια μηχανής. Ο τίτλος μάλιστα του σεναρίου The Imitation Game είναι μια παραλλαγή του αρχικού Τuring Test.

Φανταζόμαστε βέβαια ότι μια ταινία του Χόλιγουντ δε θα επικετρωθεί ακριβώς στα καθαρά επιστημονικά επιτεύγματα του Τuring αλλά σε δύο άλλες πτυχές της ζωής του που προσφέρονται για ένα ζουμερό σενάριο. Αυτές είναι ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και την αντικατασκοπία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και εργάστηκε για το Government Code and Cypher School για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων και το σπάσιμο των κωδικών κυρίως για αυτούς που χρησιμοποιούσε το γερμανικό ναυτικό, αλλά και η ομοφυλοφιλία του που όντας παράνομη στη Βρετανία τότε τον οδήγησε στο δικαστήριο το 1952. Η συνέχεια δυστυχώς στην υπερσυντηρητική οπισθοδρομική Μεγάλη Βρετανία της δεκαετίας του ’50 είναι ακόμα χειρότερη, αφού για να αποφύγει την φυλάκιση αναγκάστηκε να υποστεί θεραπεία με ορμόνες και τελικά αυτοκτόνησε δυο χρόνια αργότερα σε ηλικία μόλις 41 ετών με ένα μήλο ποτισμένο σε υδροκυάνιο (ο θρύλος της πληροφορικής λέει ότι για αυτό ο Jobs oνόμασε την εταιρεία του Apple).

Tέλος να σημειώσουμε ότι το σενάριο για το οποίο έχουν ακουστεί πολύ εγκωμιαστικά λόγια βασίζεται στο βιβλίου του συγγραφέα, μαθηματικου και γκέι ακτιβιστή Andrew Hodges με τίτλο Alan Turing: The Enigma.

Keywords
Τυχαία Θέματα