Erol Alkan

11:07 29/1/2014 - Πηγή: Mixtape

Ο Erol Alkan έρχεται ως headliner στο πρώτο“The Kids Are Alright“ το ερχόμενο Σάββατο στο Ρομάντσο, και εμείς συνδεθήκαμε με το στούντιό του στο Λονδίνο για μία ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Ενάμιση χρόνο μετά την προηγούμενη εμφάνισή του στα μέρη μας – σε εκείνο που χαρακτηρίστηκε και ως “πάρτυ της χρονιάς” η σπουδαία προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Erol Alkan επιστρέφει ως headliner της βραδιάς, στη κεντρική σκηνή του Ρομάντσο, η οποία θα μετονομαστεί σε “Phantasy Stage” προς τιμήν της δισκογραφικής του εταιρίας του “Phantasy Records“.

Με

αφετηρία εκείνη τη βραδιά του Μαϊου του 2012, ξεκινησε η τηλεφωνική μας κουβέντα με τον φιλικότατο και ευγενικό Erol Alkan.

Σε λίγες μέρες επιστρέφεις στην Αθήνα..

Ναι, πράγματι, είμαι ενθουσιασμένος που γυρνάω. Το προηγούμενο ταξίδι μου στην Αθήνα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης βασικά για μένα.

Για ποιο λόγο;

Διότι o χώρος και η ατμόσφαιρά του event ήταν πολύ διαφορετικός από ότι συνηθίζω τα τελευταία χρόνια, αρκετά underground, και κυρίως όλα τα υπόλοιπα πράγματα γύρω από το event: τα παιδιά που το διοργάνωναν, οι υπόλοιποι djs του line up, το εκπληκτικό artwork στις αφίσες… Και ταυτόχρονα ήταν και η ατμόσφαιρα της πόλης, οι διαδηλώσεις που είδα στην κεντρική πλατεία της πόλης καθώς περπατούσα. Ένιωθα την ένταση. Και να πρέπει να παίξεις μουσική σε μία πόλη που είναι τόσο ζωντανή και έντονη, ήταν μία πρόσκληση εκείνο το βράδυ. Ένιωθα πραγματικά ενθουσιασμένος, κάτι που είχε καιρό να μου συμβεί σε αυτό το σημείο.

Από ότι θυμάμαι, είχες κάνει μία βόλτα και από τα δισκοπωλεία της πόλης. Θυμάσαι τι είχες αγοράσει;

Ναι βέβαια. Αγόρασα αρκετούς δίσκους, και βασικά πολλούς που δεν είχα δει πουθενά αλλού. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης ενός δισκοπωλείου μου πρότεινε να αγοράσω τον δίσκο ενός συγκροτήματος που δεν γνώριζα, τους «Heroine In Tahiti», ο οποίος είναι εκπληκτικός και δεν είχα ακούσει πουθενά οτιδήποτε γι’αυτούς. Εκπληκτικό album. Το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον ότι ανακαλύπτω με αυτό τον τρόπο δίσκους που δεν θα μπορούσα να είχα ακούσει διαφορετικά.

Να υποθέσω ότι αγοράζεις συνέχεια δίσκους;

Φυσικά, αγοράζω κάθε εβδομάδα. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου.

Κυρίως ηλεκτρονική μουσική;

Όχι βέβαια. Αγοράζω οτιδήποτε μου φαίνεται ενδιαφέρον από όλα τα είδη.

Τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξεκίνησες την Phantasy Records και κυκλοφορείς δουλειές και άλλων καλλιτεχνών, αισθάνεσαι περισσότερο ιδιοκτήτης label, παραγωγός ή dj;

Δεν ξέρω… Δεν το έχω σκεφτεί. Απλά προσπαθώ να είμαι συνέχεια απασχολημένος και ενθουσιασμένος με ότι κάνω.

Από την μια, το να είμαι μέσα στο studio και να δουλεύω είναι σαν ευλογία. Το να είμαι σε θέση να είμαι δημιουργικός, να συνεργάζομαι να βοηθάω νέους παραγωγούς και μουσικούς είναι πολύ σημαντικό για μένα.

Από την άλλη, λατρεύω και να είμαι DJ, μην παρεξηγηθώ. Απλά, τα ταξίδια με έχουν κουράσει, τα αεροδρόμια. Προφανώς και όταν φτάνω στον προορισμό μου, είμαι μια χαρά, αλλά όλη η διαδικασία των αεροδρομίων, μου είναι ανυπόφορη πια. Δεν έχω δικαίωμα να γκρινιάζω βέβαια, αλλά αυτό είναι ένα αρνητικό.

Πέρασες σε κάποιο ταξίδι σου ως dj πραγματικά ευχάριστα τελευταία;

Πάντα περνάω καλά. Είναι μέρος της δουλειάς μου να περνάω εγώ αλλά και όσοι έρχονται να διασκεδάσουν καλά. Δεν έχω απογοητευθεί ποτέ.

Έχοντας τόσα χρόνια εμπειρίας και ζώντας την κατάσταση από «τα μέσα» σε όλα τα σημεία του πλανήτη, ποια είναι η γνώμη σου για την σημερινή club σκηνή;

Δεν μπορώ να μιλήσω γενικά, αλλά από την δική μου προσωπική εμπειρία, τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι και τα μέρη που έχω επισκεφθεί, η κατάσταση είναι πολύ υγιής τα τελευταία χρόνια, και υπάρχει ένας ειλικρινής ενθουσιασμός. Η club κουλτούρα αυτή τη στιγμή για μένα είναι στην πιο καλή μορφή της, χωρίς προβλήματα και άσχημες καταστάσεις.

Στην ερχόμενη εμφάνισή σου στην Αθήνα, θα σε συνοδεύει ο Ghost Culture, ένας από τους παραγωγούς που υπέγραψες τελευταία στην Phantasy Records. Μπορείς να μας τον συστήσεις;

Είναι ένας πάρα πολύ ταλαντούχος νεαρός μουσικός και παραγωγός με φρέσκιες συναρπαστικές ιδέες και έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον της μουσικής που δημιουργεί. Πιστεύω ότι το επερχόμενο ντεμπούτο album του – χωρίς να μπορώ να επιβεβαιώσω ακόμα πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει - θα είναι πάρα πολύ καλό, ακολουθώντας τα βήματα που έχει κάνει έως τώρα, και σίγουρα θα είναι το πιο «διαφορετικό» album του label.

Παρεμπίπτοντος, ένα από τα νέα ονόματα του label σου που δεν γνώριζα έως τώρα, και έμαθα λόγω της ανακοίνωσης της στο line up ενός αθηναϊκού φεστιβάλ, του Plissken, είναι η Nadia Ksaiba. Θα ήθελες να μας την συστήσεις επίσης;

Βέβαια. Την γνωρίζω προσωπικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι οικογενειακή μας φίλη. Πριν από λίγο καιρό, μπήκα στη κουζίνα του σπιτιού μου, και είχε έρθει η Nadia και έπαιζε στη γυναίκα μου ένα κομμάτι που είχε μόλις ηχογραφήσει, το “Virtual Lover”.. Και έμεινα άφωνος! Από την πρώτη ακρόαση καταλαβαίνεις ότι είναι ένα πολύ καλό pop τραγούδι. Της είπα λοιπόν εκείνη τη στιγμή ότι θέλω να το κυκλοφορήσει στο label μου.

Εσύ όμως, παρά το γεγονός ότι είσαι δραστήριος πάρα πολλά χρόνια, και έχεις κυκλοφορήσει πολλές δουλειές σε συνεργασία με πάρα πολλούς άλλους παραγωγούς, μόλις πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησες το ντεμπούτο σου solo EP ‘Illumination’ . Για ποιο λόγο καθυστέρησες τόσο πολύ;

Βασικά μόλις πρόσφατα κατάφερα να συγκεντρωθώ και να αποφασίσω τι ακριβώς θα ήθελα να κυκλοφορήσει κάτω από το δικό μου όνομα. Πάντα δημιουργούσα μουσική, αλλά μόλις τώρα με αυτά τα τραγούδια ένιωσα ότι έχουν τα στοιχεία εκείνα που θα με χαρακτήριζαν όχι μόνο για το παρών αλλά και για το παρελθόν μου στη μουσική.

Έχεις καθόλου πλάνα για κυκλοφορία ενός ολοκληρωμένου album;

Αυτή την περίοδο είμαι στο στούντιο και δουλεύω σε ένα δεύτερο EP και από εκεί και πέρα βλέπουμε..

Και μια τελευταία ερώτηση… Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το τέλος του “Trash”, του θρυλικού πια club σου. Τι αναπολείς περισσότερο από εκείνη τη δεκαετία που σίγουρα σε στιγμάτισε;

Κρατάω τις αναμνήσεις από τις δεκάδες σπουδαίες μπάντες που έπαιξαν στο Trash. Συγκροτήματα όπως οι Suicide, οι LCD Soundsystem, ο Gonzalez… Αυτές ήταν σημαντικές στιγμές για μένα. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει… Κυρίως η αίσθηση να είμαι υπεύθυνος και resident ενός εβδομαδιαίου club, να είμαι εκεί κάθε εβδομάδα, και να ασχολούμαι καθημερινά και σταθερά με κάτι συγκεκριμένο. Μου λείπουν οι άνθρωποι που ερχόντουσαν στο Trash, και αν και ήταν σχεδόν πάντα οι ίδιοι κάθε νύχτα, έκαναν κάθε βραδιά ξεχωριστή. Ήταν μια συναρπαστική περίοδος για μένα και ελπίζω τις ίδιες αναμνήσεις να έχουν και όσοι βρέθηκαν και διασκέδασαν μαζί μας.

The Kids Are Alright vol.1 @ Ρομάντσο
Σάββατο 1η Φεβρουαρίου

Phantasy Stage:
EROL ALKAN
GHOST CULTURE
FEVER KIDS live (Inner Ear)
BLUE LAGOON (Kormoranos)
ΝTEIBINT (Kitsune, Eskimo)

Echovolt & Into The Light Records Stage:
Tako (Redlight Records, NL)
Dynamons, Jimmy Jib, Tilt

Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00

Εισιτήρια προπωλούνται προς 10 ευρώ στα Viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και από όλα τα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου και Seven Spots καθώς και στο Spiti Cocktail Bar

Keywords
lcd soundsystem, seven spots, kids, ξεκινησε, αθηνα, underground, djs, διαδηλωσεις, ηλεκτρονική, studio, club, ghost, culture, νέα, pop, trash, lcd, συγκεκριμένο, stage, live, light, viva, public, cocktail, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2016, ηλεκτρονική, γνωμη, γυναικα, λονδινο, μουσικη, ονοματα, παπασωτηριου, περιοδος, σημερινη, τα νεα, τραγουδια, ghost, lcd, lcd soundsystem, public, αναμνησεις, απλα, ατμοσφαιρα, βραδια, βραδυ, γεγονος, δευτερο, δικη, δισκοπωλεια, ευλογια, ευρω, ειλικρινης, υπαρχει, εβδομαδα, ενθουσιασμος, εμφάνιση, ερχεται, ερχονται, ζωης, υγιης, ιδεες, θυμασαι, κουζινα, λογο, μορφη, μπορεις, νυχτα, παντα, ονομα, παιδια, πηγη, πορτες, προβληματα, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, ταξιδια, φεστιβαλ, χαρα, βηματα, club, cocktail, culture, δικαιωμα, djs, δουλειες, ειδη, kids, κομματι, light, pop, studio, seven spots, σκηνη, stage, ταξιδι, trash, underground, θελω να, viva, viva.gr, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixtape