Athena Rosas Amat*

14:27 26/2/2012 - Πηγή: Mixtape

Αθήνα αγαπάει τους Rosas.

Οι Rosas, η ομάδα της Anne Teresa De Keersmaeker επιστρέφει στην Αθήνα, μετά την παρουσίαση του εμβληματικού Rosas danst Rosas στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2009, με δύο παραστάσεις.

Η πρώτη παράσταση είναι το Fase, στο οποίο αρχικά χόρεψε η ίδια και η Michel Anne De Mey είναι το έργο για το οποίο η Keersmaeker 29

χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση στο έργο θα ανέβει και πάλι πάνω στη σκηνή και η δεύτερη το En atendant (με ένα t γιατί έτσι γραφόταν παλιά), η νέα δουλειά της βελγικής ομάδας χορού που έκανε πρεμιέρα στην Αβινιόν το 2010 στην αυλή του μοναστηριού Cloître des Célestins, με φυσικό φωτισμό.

Παράλληλα με τις δύο παραστάσεις την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, μετά την παράσταση του Fase, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Anne Teresa De Keersmaeker με συντονίστρια τη Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικό του χορού ενώ το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο χορού για φοιτητές σχολών χορού και επαγγελματίες χορευτές από τις 11 π.μ. έως 2 μ.μ από τη Femke Gyselinck και τη Sandy Williams της χορευτικής ομάδας Rosas. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το τελευταίο έργο της βελγικής ομάδας En attendant και με τη διαδικασία δημιουργίας του. Κόστος συμμετοχής: 20€, Κρατήσεις: [email protected] ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

Fase | 28-29 Φεβρουαρίου 2012 στις 20.30
Στο Fase, στο οποίο αρχικά χόρεψε η ίδια και η Michel Anne De Mey, η εγκεφαλική χορογράφος νιώθει απόλυτα άνετα με την αυστηρά δομημένη μινιμαλιστική μουσική του Ράιχ. Η μαθηματική ακρίβεια της χορογραφικής σύνθεσης, που βασίζεται σε μικρές  μετακινήσεις και σε ένα παιχνίδι των σωμάτων με τις σκιές τους, απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και αντοχή. Ωστόσο, η ρευστότητα και καθαρότητα της αέναης κίνησης δημιουργούν ένα τοπίο υπνωτικής ομορφιάς. Εντυπωσιασμένος από τη χορογραφία (την οποία είδε πολύ αργότερα, το 1999), ο Στηβ Ράιχ δήλωσε ότι, μέσω αυτής, έμαθε κάτι για τον ίδιο τον εαυτό του και τη δουλειά του. Η Κερσμάκερ, η οποία δηλώνει  ότι εξακολουθεί να εμπνέεται και να δημιουργεί πάνω στη μουσική του, θα  βρεθεί και πάλι στη σκηνή, 29 χρόνια  μετά την πρώτη της εμφάνιση στο έργο.

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Ερμηνεύουν: Anne Teresa De Keersmaeker, Tale Dolven
Μουσική: Steve Reich (Piano Phase, Come Out, Violin Phase, Clapping Music)
Σχεδιασμός φωτισμών: Mark Schwentner (Violin Phase & Come Out), Remon Fromont (Piano Phase & Clapping Music)
Κοστούμια: Martine André & Anne Teresa De Keersmaeker

En atendant | 2-4 Μαρτίου 2012
Στο En atendant εμπνέεται από την Ars Subtilior, μια γαλλο-φλαμανδική μουσική φόρμα που γεννήθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα, μια μουσική εγκεφαλική και ποιητική, μυστικιστική και αισθησιακή, προϊόν του τέλους μιας εποχής. Είμαστε άραγε τώρα σε μια ανάλογη περίοδο κατάρρευσης του κοινωνικού, θρησκευτικού και πολιτικού ιστού που χαρακτήριζε την εποχή της πανώλης; Ή μήπως η Κερσμάκερ τονίζει για άλλη μία φορά την αξία της οικονομίας των εκφραστικών μέσων;

Στο έργ

Keywords
Τυχαία Θέματα