10 χρόνια Καλτ και συνεχίζουμε

01:23 16/2/2012 - Πηγή: Mixtape

Είναι τόσο ατελείωτος ο «θησαυρός» αυτού που αποκαλούμε καλτ ελληνικός κινηματογράφος που κατάφερε το Φεστιβάλ να φτάσει 10 ετών πλέον;

Τα προγράμματα από το αρχείο μας – από τις 9 προηγούμενες διοργανώσεις – μαζί με το φετινή, του φεστιβάλ που διοργανώνει ο Νίκος Τριανταφυλλίδης το αποδεικνύουν. Δεν θα αναλωθούμε πάλι στις θεωρίες περί του τι είναι cult και πως ορίζεται κάποια ταινία ή μουσική ως cult, οι πολλοί θιασώτες του είδους που γεμίζουν την αίθουσα του Gagarin 205

κάθε χρόνο το γνωρίζουν. Ή και όχι… ίσως απλά απολαμβάνουν την διοργάνωση χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι όποιες ταμπέλες.

Το φετινό 10ο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου θα ανοίξει τις πόρτες του σήμερα Πέμπτη  φυσικά και πάλι στο Gagarin 205 και έως την Κυριακή, θα προβληθούν συνολικά 18 ταινίες, ενώ θα τιμηθούν εξέχοντα μέλη του ελληνικού κινηματογράφου και βιντεοκασέτας, και φυσικά θα υπάρξουν και τα ανάλογα πάρτυ, και όλα αυτά με ένα ημερήσιο ενιαίο εισιτήριο αξίας 10 ευρώ.

Το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε στο πολύ καλό και κατατοπιστικό site του φεστιβάλ.

Από την πλευρά μου κάποια μικρά – εντελώς προσωπικά ας μην επιτρέψετε – σχόλια…

Πεμπτη 16 Φεβρουαρίου

16.00 – ΑΘΗΝΑ Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ (1968)
Δεν την έχω δει, ούτε τώρα θα την δω, δουλεύουμε κύριοι (ακόμα…)

18.00 - ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ  (1984)
Δεν είναι και από τις αγαπημένες μου ταινίες του «Προέδρου», αλλά θα έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως ήταν η σάτιρα, τότε στην 1η 4ετία του παλιού ΠΑΣΟΚ και πως σχετίζεται με την σημερινή κατάσταση (spoiler: δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα)

20.00 - ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (1988)
Εδώ έχουμε για ένα πραγματικό αριστούργημα του Ελληνικού Κινηματογράφου – και πάλι προσωπικά μιλώντας. Και δεν αστειεύομαι. Όποιος δεν έχει παρακολουθήσει την ταινία του Σταύρου Τσιώλη, να μην την χάσει. Και αμέσως μετά ΠΑΟΚ.

22.00 - LOST BODIES (2011)
Μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ για την ομώνυμη μπάντα. Το έχω παρακολουθήσει στην πρεμιέρα του, είναι διαμαντάκι – αστείο αλλά και συγκινητικό – που ακόμα και αν δεν είσαι (δεν είσαι;;;) fan του συγκροτήματος θα το εκτιμήσεις.

LOST BODIES LIVE
Είδες το ντοκιμαντέρ. Θα τους δεις και live. Τον Θάνο Κόη με τους υπόλοιπους. Όχι τον Αντώνη Παπασπύρου βέβαια.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου

13.00 - ΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ  (1987)
Το ελληνικό Matrix μέσα σε ένα Commodore64, με επικό 8-bit soundtrack τώρα που ξαναγύρισε στη μόδα  (ή μήπως έφυγε ήδη; Δεν τα προλαβαίνω πια αυτά τα trends…) Το έχω δει. Αν δεν το έχεις δει και είσαι φοιτητής, αργόσχολος, ή ένας από τους 1.000.000 ανέργους αυτής της χώρας μην το χάσεις.

15.00 - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ   (1975)
Δεν την έχω δει. Αλλά σκέφτομαι να φάω μία μέρα από την Άδεια μου για να την δω. Φαντάσου.

17.00 - ΣΑΠΙΛΑ, ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΤΕΚΙΛΑ  (2011)
Η περσινή ταινία του Νίκου Ζερβού. Βασικά πρέπει να λέγεται “Σαπίλα, Ξεφτίλα, Τεκίλα και Καφρίλα”. Την παρακολουθείτε με δική σας ευθύνη αν θέλετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα