Τσίπρας: Παντελής η αδιαφορία της κυβέρνησης για 680.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την απαξίωση που δείχνει η κυβέρνηση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για παντελή απουσία αναφοράς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ,

κάτι που απέδωσε στην αντίληψη της κυβέρνησης πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το μεγάλο “όπλο” που έχει η χώρα το επόμενο διάστημα, και δεν είναι άλλο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του πως οι πόροι αυτοί δεν θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα κατευθυνθούν στην στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

“Ένα θα σας πω μόνο. Στο κομμάτι που αφορά τον δανεισμό, ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκατομμύρια ευρώ για δανεισμό 13 μόνο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με επιτόκιο 0,7-08%. Ουσιαστικά δηλαδή 500 εκατομμύρια για να μπορέσουν αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αλλάξουν το δανεισμό τους από τις συστημικές τράπεζες, να πάρουν φθηνό δάνειο και να έχουν κέρδος” ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά αυτόν τον τρόπο όμως στερούνται πόροι από την πραγματική οικονομία και από δεκάδες άλλες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας για την έλλειψη αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε πως αυτό είχε διαπιστωθεί από τη φιλοσοφία του σχεδίου Πισσαρίδη αλλά και από μία σειρά δηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για τις επιχειρήσεις “ζόμπι” που δεν έχουν θέση στην ελληνική οικονομία και συμπυκνώθηκε στην αντίληψη του κ. Πέτσα πως “όποιος δεν προσαρμοστεί πεθαίνει”.

Κατά την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα τα προβλήματα στον κλάδο δεν πρόκειται να λυθούν μόνο με κάποιες εξαγγελίες επιδοματικού χαρακτήρα. “Ακούω κάποια αιτήματα που κατά την άποψή μου είναι χρόνια και είναι λογικά, γιατί υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και στο φορολογικό μας σύστημα. Αλλά αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε όλοι μαζί είναι δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τον κλάδο” ανέφερε. Σε σχέση με την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας διερωτήθηκε εάν τα χρήματα αυτά κάλυψαν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων ή οδήγησαν στο να δοθούν χρήματα σε επιχειρηματίες που δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ ανέφερε πως τον χειμώνα που έρχεται οι 680.000 επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολούν 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους θα πρέπει να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση: Υψηλά λειτουργικά κόστη με μειωμένο τζίρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Παντελής, 680 000,tsipras, pantelis, 680 000