Τέμπη: «Ηλεκτρικό τόξο» το «μανιτάρι φωτιάς» μετά τη σύγκρουση των τρένων που πυροδότησε φήμες για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου ακολούθησε μια μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο και… πέριξ αυτού για το τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Ειδικότερα, ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν το «μανιτάρι φωτιάς» που ξέσπασε μετά τη σφοδρή σύγκρουση.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Κώστας Ντελέζος, μίλησε για το θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, το βράδυ της Παρασκευής 10/03.

«Μιλώντας με τους ανθρώπους που γνωρίζουν

πως λειτουργούν τα συστήματα ηλεκτροκίνησης, μου είπαν πως πρόκειται για ‘’ηλεκτρικό φορτίο’’. 

Το “μανιτάρι”, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το περιβόητο ηλεκτρικό τόξο. Όταν τα δύο τρένα οδηγήθηκαν σε σύγκρουση, το δίκτυο αυτό βραχυκύκλωσε.

Εκεί υπήρξαν πολύ υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα τόξο φλόγας. Οι μηχανοδηγοί είχαν κλείσει τα φώτα, όπως και εκπαιδεύονται να κάνουν», είπε αρχικά ο ίδιος και συνέχισε:

«Στη συνέχεια, κάτω από τα βαγόνια υπάρχουν μετασχηματιστές, οι οποίοι έχουν από δυόμισι τόνους λάδι ο καθένας.

Αυτό το λάδι ψύχει το μετασχηματιστή την ώρα που δουλεύει με μεγάλα φορτία για να μην καίγεται.

Με την έκρηξη έσπασαν οι μετασχηματιστές και το λάδι πήρε φωτιά, αλλά αυτό είναι το επόμενο στάδιο μετά το ηλεκτρικό τόξο.

Όταν πήραν φωτιά τα λάδια των μηχανών, η φωτιά ανέβηκε προς το βαγόνι και γι’ αυτό έλιωσαν τα βαγόνια».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ντελέζο, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε φρούτα, σιτηρά και λαμαρίνες και όχι… πυρομαχικά ή βόμβες όπως γράφτηκε στο διαδίκτυο και… από δω και εκεί!



Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Ηλεκτρικό,tebi, ilektriko