Στον Έβρο σήμερα ο Μητσοτάκης – Πεδίο σύγκρουσης για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο φράχτης

Στον Έβρο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη κατά 80 ακόμα χιλιόμετρα ώστε να καλύψει περισσότερα από 120 από τα συνολικά 180 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι είναι αποφασισμένος να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας που συνιστούν και σύνορα της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας το φράχτη «με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα» όπως άλλωστε τόνισε και χθες από τον Γέρακα.

«Κάποιοι βρίσκονται απέναντι στη δύσκολη προσπάθεια της χώρας μας να ασφαλίσει

τα σύνορά της. Απαντώ ξεκάθαρα: Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει.

Κάποιοι βρίσκονται απέναντι στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να ασφαλίσει τα σύνορά της. Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου.

Σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν «η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα», απαντώ: Ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης, η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

Σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας κομματικό καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο της Κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι τόνοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέβηκαν κατακόρυφα μετά την κίνηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος εισηγήθηκε τροπολογία που προέρχεται από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και σύμφωνα με αυτήν προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη πρόταση αν εγκριθεί, αναμένεται να επηρεάσει και τον φράκτη του Έβρο.

«Εμείς θεωρούμε το φράχτη στον Έβρο αποτελεσματικό εργαλείο φύλαξης των χερσαίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και ασκούμε μία πολιτική αυστηρή αλλά δίκαιη και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πρέπει να γκρεμιστεί και επιδιώκουν την επιστροφή στις ημέρες χάους, όταν ο κοινωνικός ιστός των τοπικών κοινωνιών διαλυόταν από τις χιλιάδες καθημερινές ροές και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Η Ελλάδα της Μόριας, που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θαλάσσια σύνορα και είχε ανοιχτά σύνορα στη στεριά, σήμερα σώζει ζωές στο Αιγαίο και επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.



Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα : 12 Μήνες

Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)

Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη

● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και  βάθους 6 μέτρων
● κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων
● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
● την κατασκευή θυροφραγμάτων
● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου

Keywords
Τυχαία Θέματα