Πάνος Χαλβατσιώτης: Συμβουλές για τον καύσωνα και το καλοκαίρι

Οι βασικές συμβουλές που δίνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, κ. Πάνος Χαλβατσιώτης, για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ενυδάτωση, προσοχή στη χρήση αλκοόλ και καφέ που προκαλούν διούρηση, επιλογή ουδέτερων σε αλκοόλ και υδατάνθρακες ποτών, ιδιαίτερη προσοχή από τα άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα

φάρμακα, όπως διουρητικά, φάρμακα για νευρολογικά προβλήματα και ψυχιατρικά φάρμακα, ενδυμασία με άνετα, ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, μικρά γεύματα πλούσια σε λαχανικά.

Συμπτώματα θερμοπληξίας

“Όταν χάνουμε τη δυνατότητα του να ιδρώνουμε, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνει πολύ και εμφανίζουμε ζαλάδα ή έμετο, πονοκέφαλο και κόπωση, πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια ή κάποιος άλλος να την αναζητήσει για εμάς. Το άτομο με θερμοπληξία χρειάζεται άμεση ιατρική υποστήριξη. Μέχρι αυτή να φτάσει, το άτομο πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό μέρος και αν δυνατό να λουστεί με κρύο νερό για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος”, εξηγεί ο κ. Χαλβατσιώτης.

Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές

Αντηλιακό, καλή ενυδάτωση, χρήση εντομοαπωθητικών, προμήθεια των κατάλληλων αντιαλλεργικών σκευασμάτων, χρήση κρανών ποδηλάτου και σωσιβίων από τα παιδιά, διατροφή χωρίς υπερβολές, χρήση ζώνης αυτοκινήτου και ειδικών καθισμάτων στα παιδιά, αποφυγή των περιοχών όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς και η ύπαρξη ενός κουτιού πρώτων βοηθειών είναι οι βασικές συμβουλές που δίνει για ασφαλείς διακοπές ο Καθηγητής.

Περισσότερες συμβουλές στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάνος Χαλβατσιώτης, Συμβουλές,panos chalvatsiotis, symvoules