Νταβός: Τα πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο

Μηνύματά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός όπου βρίσκεται, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

«Η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

Στις επερχόμενες εκλογές,

οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία ήταν μια λαϊκιστική Κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας Κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε -όπως πιστεύω ότι θα συμβεί- το αποτέλεσμα θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης.

Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές δεξιάς – αριστεράς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές, όσο η διάκριση μεταξύ πιο αυταρχικών λαϊκιστών και πιο προοδευτικών Δημοκρατών που υιοθετούν ρεαλιστικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα σε πολλές δυτικές δημοκρατίες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης με φόντο τις επικείμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκίας ξεκαθαρίζοντας ότι:

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία, και την Αίγυπτο, ενώ με την Αλβανία εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο  ώστε  να αποφασίσει για λογαριασμό μας από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των κανόνων. Και το πλαίσιο   είναι το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια έστειλε πολλαπλά μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο την ώρα που και οι δυο χώρες διανύουν προεκλογική περίοδο.

«Δεν είναι χρήσιμο σε καμία περίπτωση να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους. Συνήθως δεν είναι καλή προσέγγιση, διότι καταλήγεις να δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη.

Πιστεύει κανείς λογικά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η τουρκική ενδοχώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου καθώς το 1974 είχαμε μια εισβολή και περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα χώρα επισημαίνοντας ότι: «Υπάρχουν θέματα που απλά δεν είναι καν προς συζήτηση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Τουρκία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, με το οποίο αρνείται στην Κρήτη κάθε δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες θέσεις. Αν λοιπόν περιορίσουμε τη συζήτηση στα πραγματικά ζητήματα, ναι, μπορούμε να βρούμε λύση. Αν όμως διευρύνουμε τη συζήτηση σε θέματα -που δεν είμαι διατεθειμένος καν να συζητήσω- τότε δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση»

Keywords
Τυχαία Θέματα