Νηστίσιμα φαγητά και γλυκά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τί καλό θα φάμε και πώς θα γλυκαθούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Φάβα με καλαμαράκια ψητά (Ιωάννα Σταμούλου)Υλικά

2 φλιτζάνια φάβα
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
8 καλαμαράκια μέτρια, καθαρισμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
2-3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
λίγα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια
αλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΒήμα 1

Ξεπλένετε τη φάβα σε σουρωτήρι και την

αφήνετε να στραγγίξει.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνετε τη φάβα και την ανακατεύετε καλά να πάει το λάδι παντού.

Βήμα 3

Προσθέτετε στην κατσαρόλα όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να καλύπτεται κατά 4εκ. περίπου και τη σκεπάζετε με καπάκι όταν πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη φάβα για 1 ώρα περίπου μέχρι να λιώσει εντελώς.

Βήμα 4

Όταν χυλώσει την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ξίδι από κόκκινο κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνετε έτσι για 1-2 ώρες για να σφίξει η φάβα.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Τα λαδώνετε και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου.

Βήμα 6

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών μέχρι να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά και μετά ρίχνετε το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν. Μοιράζετε τη φάβα σε τέσσερα πιάτα και την απλώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού. Μοιράζετε από πάνω της πρώτα τα κρεμμύδια και μετά από δύο καλαμαράκια. Γαρνίρετε τα πιάτα με κλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε αμέσως.

Μακαρονάδα με κρέμα νηστίσιμη (Ντίνα Νικολάου)Υλικά

1 πακέτο σπαγγέτι (500γρ.)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, κομμένα σε ροδέλες
2 καρότα μέτρια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ταχίνι
½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο, για το σερβίρισμα

ΕκτέλεσηΒήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια al dente.

Βήμα 2

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό από την κατσαρόλα που βράζουν τα μακαρόνια. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ βάζετε 2 φλιτζάνια νερό από την κατσαρόλα που βράζουν τα μακαρόνια. Προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Ρίχνετε και τη μουστάρδα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Βήμα 4

Παίρνετε τα μακαρόνια απευθείας από την κατσαρόλα με μια λαβίδα, χωρίς να τα σουρώσετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύετε καλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά και προσθέτετε την σάλτσα ταχίνι.

Βήμα 5

Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των μακαρονιών αν χρειαστεί για να δέσει όλα τα υλικά και αφήνετε σε φωτιά για 2 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζετε με τον άνηθο, το μαϊντανό και το καβουρντισμένο σουσάμι και σερβίρετε.

Σουπιά λεμονάτη (Γεωργία Κόφινα)Υλικά

1 κιλό σουπιές φιλέτο, κομμένες σε λωρίδες
3-4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια μάραθο χοντροκομμένο
60ml ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΒήμα 1

Βάζετε τις κομμένες σουπιές μαζί με τα πλοκάμια τους, που έχετε επίσης τεμαχίσει, σε μέτρια κατσαρόλα χωρίς νερό και σε δυνατή φωτιά, για να βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις σοτάρετε για 2 λεπτά. Ρίχνετε και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το μάραθο, το νερό, αλάτι και πιπέρι και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και να μείνει με τη σάλτσα της.

Βήμα 3

Αν η σάλτσα βγει αραιή, προσθέτετε λίγο χυμό λεμονιού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας αλεύρι για να δέσει. Διαφορετικά προσθέτετε το λεμόνι σκέτο και βράζετε το φαγητό 1-2 λεπτά επιπλέον. Συνοδεύετε το φαγητό με ολόκληρες πατατούλες στον ατμό με σάλτσα λαδολέμονο ή άσπρο ρύζι.

Και δύο γλυκά με χαλβάΣεμιφρέντο με χαλβάΥλικά

100 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι, τον χυμό
400 ml γάλα καρύδας
5 γρ. άγαρ-άγαρ
4 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
500 γρ. φυτική κρέμα
100 γρ. χαλβά αμυγδάλου του μπακάλη, σε μικρά κομμάτια
Για το σερβίρισμα
παστέλι, μαρμελάδα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βράζουμε τη ζάχαρη με το γάλα καρύδας και τον χυμό λεμονιού σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το άγαρ-άγαρ και ανακατεύουμε να λιώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Προσθέτουμε το σιρόπι με το άγαρ-άγαρ που ετοιμάσαμε σε λεπτή ροή σαν κορδόνι μέχρι να ενσωματωθεί.

Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη φυτική κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί, τον χαλβά και ανακατεύουμε απαλά. Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με μεμβράνη και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Μεταφέρουμε στην κατάψυξη το γλυκό για 2 ώρες να σφίξει. Σερβίρουμε με κομμάτια από παστέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος σοκολατένιοςΥλικά

100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. κακάο σκόνη
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
60 γρ. κράνμπερις
300 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
1 φλούδα από λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
κανέλα σκόνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα (είναι σημαντικό να είναι βαθιά) ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σιμιγδάλι, το κακάο, τα αμύγδαλα και τα κράνμπερις, και ανακατεύουμε να καβουρδιστούν για 7-8 λεπτά. Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να γίνουν σιρόπι.

Μόλις είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει και να ξεκολλήσει ο χαλβάς από τα τοιχώματα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα, τον πατάμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα