ΕΛΛΑΚΤΩΡ: H δυναμική επιστροφή της της ΑΚΤΩΡ – Στα 3 δισ. το ανεκτέλεστο

Όπως ανέφερε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας, ο κλάδος κατασκευής θα εξαλείψει ζημιές μέσα στο 2022, και θα εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές επίσης έως το τέλος της χρήσης.

Η ΑΚΤΩΡ μέσα στο 2021 ανέλαβε έργα συνολικού ύψους 436 εκατ ευρώ και επιπλέον έργα ύψους 228 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2022.

Επιπλέον η εταιρεία αύξησε το κατασκευαστικό της αντικείμενο έχοντας αναδειχτεί, προσωρινός ανάδοχος σε έργα ύψους 

657 εκατ ευρώ, τα οποία ανεβάζουν το ανεκτέλεστο της πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

H θυγατρική της Ελλάκτωρ, είχε μειοδοτήσει σε συνεργασία με την Intrakat στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου για το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, σε κοινοπραξία με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat το ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αξίας (ΒΟΑΚ) αξίας 360 εκατ. ευρώ. καθώς και την επέκταση στη Λεωφόρο Κύμης αξίας 434 εκατ. ευρώ καθώς και σε μία σειρά ακόμη μεγάλων έργων.

Η ΑΚΤΩΡ αναμένεται να διεκδικήσει, εκτός των άλλων, έργα Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 3 δισ. που αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλούτας η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην παρούσα φάση ρίχνεται στην μάχη για την διεκδίκηση της Αττικής Οδού μαζί με την ΑΒΑΞ και “υπόλοιπους συμμετέχοντες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαϊου”, όπως ανέφερε.

Αναφορικά με την εξεύρεση κεφαλαίων για την διεκδίκηση της παραχώρησης, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα που αντιστοιχούν στην επένδυση του Ομίλου στην Αττική Οδό και στα οποία θα προστεθούν και οι ταμειακές ροές που θα προέλθουν μέχρι την λήξη της παραχώρησης, στις 5 Οκτωβρίου του 2024. Τα υπόλοιπα χρήματα θα εξευρεθούν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την παραχώρηση του οδικού άξονα.

Πέραν της Αττικής Οδού, ο όμιλος έχει εκτιμήσει πως έως το 2026 δύναται να συμμετάσχει με 130 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε έργα παραχωρήσεων (ήδη διεκδικεί λιμάνια και μαρίνες), αλλά και με 100 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε έργα ΣΔΙΤ.

Σε ότι αφορά τον τομέα των ΑΠΕ, όπου σήμερα διατηρεί εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο 493 MW, εκτιμά πως έως το 2025 θα έχει προσθέσει εν λειτουργία περισσότερα από 750MW αποκτώντας έτσι διακριτή θέση στην αγορά καθαρής ενέργειας. Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο πώλησης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Θ. Μπουλούτας, δήλωσε κάθετα αρνητικός, προσθέτοντας, πως ο όμιλος αναμένει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον από τον συγκεκριμένο τομέα.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των αυξήσεων των τιμών των υλικών ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Χρηστος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αυτές που υπήρξαν μέσα στο 2021 “ήταν σχετικά μικρές και μπορέσαμε να τις αντιμετωπίσουμε”.

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα έργα στην Ρουμανία (από όπου προέρχεται το 50% του ανεκτέλεστου της ΑΚΤΩΡ) υπήρξε αναθεώρηση των τιμών μέχρι και 55% οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στα έργα που ήδη εκτελούνται.

Ως εκ τούτου εκεί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην Ελλάδα μετά από σοβαρότατες διεργασίες που έγιναν από τις εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας καταφέραμε και ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια τις αναθεωρήσεις τιμών οι οποίες καλύπτουν μέρος των αυξήσεων των τριών πρώτων τριμήνων του 2021 οι οποίες ήταν σχετικά μικρότερες. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει το 2022 και εκεί δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Το ενδεχόμενο μίας αμκ και το ομόλογο

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου όπως διευκρινίστηκε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να εκτελέσει το επενδυτικό της πλάνο. “Παρόλα αυτά όλοι οι όμιλοι βρίσκονται σε αναζήτηση της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής και κατά συνέπεια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά” ανέφερες.

Αναφορικά με το σχεδιασμό του Ομίλου για το ομόλογο, όπως είπε, προχωρά. Να σημειωθεί ότι το ομόλογο ύψους 670 εκατ. ευρώ, είχε εκδοθεί το 2019, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 6,4% με ημερομηνία λήξης το 2024 και για το οποίο μπήκαν ως ενέχυρο η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά ο Κλάδος των Αιολικών λόγω της απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η διαχείριση απορριμμάτων.

“Είναι ένα μεγάλο ομόλογο με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το ομόλογο είναι περίπου στη μέση της διάρκειάς του επομένως τελειώνει το τέλος του 2024. Προφανώς υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης αλλά έχουμε πολύ χρόνο. Θα δούμε τις εξελίξεις,. Μιλάμε με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ελπίζουμε ότι μέσα στον χρόνο θα έχουμε εξελίξεις”. τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ –,ellaktor, aktor –