Ισπανία: Κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση με την Αργεντινή – Ανακάλεσε την πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ισπανία και την Αργεντινή που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι για την σύζυγο του ισπανού πρωθυπουργού κλιμακώθηκε περαιτέρω σήμερα μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για την μόνιμη ανάκληση της ισπανίδας πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες.

«Σας ανακοινώνω ότι αποσύρουμε την πρεσβευτή μας από το Μπουένος Άιρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη ανακληθεί για διαβουλεύσεις.

«Η πρεσβευτής

θα παραμείνει οριστικά στην Μαδρίτη. Η Αργεντινή δεν θα έχει πλέον Ισπανό πρεσβευτή», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Αργεντινής ως «μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων».

«Είναι γεγονός πρωτοφανές ένας αρχηγός κράτους να έρχεται στην πρωτεύουσα μίας άλλης χώρας για να καθυβρίσει του θεσμούς της και για να αναμειχθεί κατάφωρα στις εσωτερικές της υποθέσεις», συνέχισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Η διπλωματική κρίση προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Χαβιέρ Μιλέι, επίτιμου προσκεκλημένου στο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας.

Σε ομιλία του σε πολεμοχαρή τόνο, ο Μιλέι επετέθη, όπως συνηθίζει, κατά του σοσιαλισμού, αλλά και κατά της συζύγου του ισπανού πρωθυπουργού, της Μπεγκόνια Σάντσεθ, χωρίς πάντως να την κατονομάσει.

«Οι παγκόσμιες ελίτ δεν αντιλαμβάνονται σε ποιον βαθμό μπορεί να είναι καταστροφική η εφαρμογή των ιδεών του σοσιαλισμού. Δεν γνωρίζουν το είδος της κοινωνίας και της χώρας που αυτό μπορεί να δημιουργήσει και το είδος των ανθρώπων που γαντζώνονται από την εξουσία και το επίπεδο των καταχρήσεων που αυτό μπορεί να προκαλέσει», είπε ο Μιλέι.

«Οταν έχετε μία διεφθαρμένη γυναίκα, βρωμίζεστε και παίρνετε πέντε μέρες για να σκεφθείτε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αργεντινής που δεν συναντήθηκε με τον βασιλιά Φελίπε ή με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κατά την παραμονή του στην ισπανική πρωτεύουσα.

Με τις δηλώσεις του θεωρήθηκε ότι αναφερόταν ξεκάθαρα στην πρόσφατη απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ να διακόψει για πέντε μέρες όλες του τις δραστηριότητες για να σκεφτεί αν θα παραιτηθεί ή όχι, μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας κατά της συζύγου του για άσκηση αθέμιτης επιρροής και για διαφθορά.

«Πυρά» κατά Σάντσεθ από τον Χαβιέρ Μιλέι

Κατά την επιστροφή του στο Μπουένος Άιρες, ο Χαβιέρ Μιλέι συνέχισε τις λεκτικές επιθέσεις κατά του Σάντσεθ, τον οποίο χαρακτήρισε «δειλό» και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, όπως του ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση.

«Δεν πρόκειται να του ζητήσω συγγνώμη σε καμία περίπτωση», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Εγώ είμαι αυτός που δέχθηκε επίθεση», είπε υπενθυμίζοντας ότι εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης τον έχουν χαρακτηρίσει «ξενόφοβο, ρατσιστή, ακροδεξιό (…) αρνητή της επιστήμης, μισογύνη».

Ο ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε ο Χαβιέρ Μιλέι δεν βρίσκεται στο ύψος των αδελφικών σχέσεων που ενώνουν την Ισπανία και την Αργεντινή και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως δεν μιλούσε εξ ονόματος του μεγάλου λαού της Αργεντινής.

Η ένταση ανάμεσα στην Μαδρίτη και το Μπουένος Άιρες ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του ισπανού υπουργού Μεταφορών Οσκαρ Πουέντε που είχε δηλώσει ότι ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά.

Τότε, η ισπανική προεδρία αντέδρασε κατηγορώντας τον Πέδρο Σάντσεθ ότι δεν φέρνει παρά «φτώχεια και θάνατο» στην Ισπανία με τις πολιτικές του.

Στην συνέχεια, η τρίτη στην κυβερνητική κυριαρχία Γιολάντα Ντίαθ κατηγόρησε τον Μιλέι ότι σπέρνει το μίσος.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει προκαλέσει ανησυχίες στον κόσμο των επιχειρήσεων στην Ισπανία, χώρα που είναι η δεύτερη επενδυτική δύναμη στην Αργεντινή μετά τις ΗΠΑ, με 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το Ισπανικό Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου.

Οι εργοδοτικές ανώσεις και οι μεγάλες εταιρείες όπως οι BBVA, Santander και Telefonica έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η διπλωματική κρίση στις ανταλλαγές ανάμεσα στην Ισπανία και την Αργεντινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισπανία, Κλιμακώνεται, Αργεντινή – Ανακάλεσε, Μπουένος Άιρες,ispania, klimakonetai, argentini – anakalese, bouenos aires