Ανασκόπηση εκλογών: Η παραίτηση Τσίπρα και ο «ακροδεξιός εφιάλτης»

Ο Ζαφ Κωνσταντινίδης στο νέο Social Report επιδιώκει να κάνει μια ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και να κάνει μια «πολιτική βουτιά» στο μέλλον, εκτιμώντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Η ΝΔ διατηρεί την αυτοδυναμία και οι πολίτες την εμπιστεύτηκαν ξανά μέσα σε ένα μήνα για του ίδιους λόγους που το έκαναν και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε ακόμη 3 μονάδες σε σχέση με τις πρώτες

εκλογές, αδυνατώντας να κάνει την αλλαγή της ρητορικής του ως απόρροια μιας αυτοκριτικής, που ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει. Η σημερινή του παραίτηση όμως από την ηγεσία του κόμματος σημάνει πολλαπλές αλλαγές που θα οδηγήσουν είτε στην ανασυγκρότηση και ενίσχυση της δύναμης του ή στην συρρίκνωση του.

Για το ΠΑΣΟΚ που αύξησε ελάχιστα τα ποσοστά του ανοίγει μια νέα ευκαιρία, (μετά την παραίτηση Τσίπρα) να ανακαταλάβει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ διατήρησε την αύξηση που κατέγραψε στις πρώτες εκλογές κυρίως λόγω της προσωπικότητα του προέδρου του.

Η είσοδος της «Πλεύσης Ελευθερίας» και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην βουλή δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τις θέσεις που θα έχει το κόμμα στα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής. Η μόνη βεβαιότητα είναι πως πρόκειται για ένα κόμμα μάλλον στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επανεκλογή της Ελληνικής Λύσης διατηρεί μια «πολιτική δύναμη» που εκφράζει την δεξιά συντήρηση και την αντισυστημικότητα.

Την είσοδο της «ΝΙΚΗΣ» συνοδεύει μια μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις που το κόμμα θα έχει και την ιδεολογική του γραμμή η οποία φαίνεται να εντάσσεται στον πολύ δεξιό χώρο. Είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα αποτελέσει ένα μονοθεματικό κόμμα του οποίου η ρητορική θα εστιάσει στα ζητήματα της θρησκείας η αν θα έχει μια πιο συνολική στόχευση για τα πολιτικά ζητήματα.

Τέλος, την δυσάρεστη έκπληξη των εκλογών αποτελεί η είσοδος των Σπαρτιατών. Ενός κόμματος που φαίνεται ότι από πίσω κρύβεται ότι ο πρωτοδίκως καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρης. Ο κίνδυνος για την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα με ένα τέτοιο κόμμα στην βουλή είναι ορατός καθώς εκτός από τον Κασιδιάρη, στο κόμμα συμμετέχουν πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μένει να δούμε αν οι Σπαρτιάτες μείνουν μόνο στην ακροδεξιά ρητορική ή αν ακολουθήσουν και τις επικίνδυνες πολιτικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανασκόπηση, Τσίπρα,anaskopisi, tsipra