5 τρόποι να κάνεις την αυτοφροντίδα σου προτεραιότητα… τώρα και για πάντα

Σε μία κοινωνία με συνεχή άγχη και τρεξίματα, η αυτοφροντίδα φαντάζει σαν μια πολλά υποσχόμενη όαση δροσιάς.

Η αγάπη και η προσοχή που δείχνουμε στον εαυτό μας είναι απαραίτητη για μια ευτυχισμένη ζωή, καθώς καλυτερεύει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Αν δεν έχεις υιοθετήσει ακόμα αυτήν την πρακτική και δε σε φροντίζεις όσο πρέπει, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείς. Η απουσία αυτοφροντίδας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη σχέση με τους γύρω μας και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εξάντληση και σε ορισμένες περιπτώσεις

ακόμα και στην κατάθλιψη.

Ήρθε ο καιρός λοιπόν να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου και να κάνεις την αυτοφροντίδα προτεραιότητα. Αν σε δυσκολεύει αυτό το υπέροχο ταξίδι, παρακάτω σου έχουμε εύκολους τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις αμέσως και να δεις τον κόσμο σου να αλλάζει προς το καλύτερο!

1.   Οργάνωσε τα γεύματα σου

Επειδή “είμαστε ότι τρώμε”, πρέπει πάντα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θα τον γεμίσουν με ενέργεια και ζωντάνια. Αν συχνά αναρωτιέσαι “Κάθε πόσες ώρες πρέπει να τρώμε;”, η απάντηση είναι πιθανό να μη σε ικανοποιήσει. Και αυτό γιατί δεν είναι η ίδια για όλους και διαμορφώνεται διαφορετικά για τον καθέναν από εμάς.

Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι είσαι μοναδικός και οι ανάγκες σου δεν πρέπει να συγκρίνονται με αυτές των άλλων. Παρατήρησε λοιπόν τον οργανισμό σου και φάε όποτε αυτός το ζητάει. Προσοχή όμως! Κάποιες δύσκολοι περίοδοι μπορεί να σου κόψουν την όρεξη, για αυτό φρόντισε να ενημερωθείς για τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σου καθημερινά και φτιάξε αναλόγως τα πιάτα σου.

2.   Κινήσου καθημερινά

Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες και αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό η μία την άλλη. Αυτή τους η σύνδεση δικαιολογεί απόλυτα την αυξημένη διάθεση που νιώθεις αμέσως μετά τη γυμναστική. Αυτό το αίσθημα ευφορίας είναι αποτέλεσμα της παραγωγής ενδορφινών που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άθλησης. Οι συγκεκριμένες ορμόνες, πέρα από αυξημένο κέφι, μπορούν να σε χαλαρώσουν και να σε γεμίσουν με ευεξία.

Διάλεξε λοιπόν την κατάλληλη γυμναστική για σένα και κάντη μέρος της καθημερινής σου ζωής. Είτε πρόκειται για γυμναστήριο, είτε για χορό ή απλό περπάτημα, τα οφέλη που θα αποκτήσεις είναι πολλά και θα αλλάξουν δραστικά, πέρα από το σώμα σου και την ψυχολογία σου.

3.   Κοιμήσου επαρκώς

Σκέψου την επόμενη μέρα που ακολουθεί μετά από ένα καλό ξενύχτι. Ακόμα και αν το βράδυ σου ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικό, είσαι σίγουρα εξαντλημένος και ελάχιστα παραγωγικός. Σκέψου τώρα αυτά τα ξενύχτια (για οποιοδήποτε λόγο!) να συμβαίνουν αρκετά συχνά και να επηρεάζουν πολλές “επόμενες” μέρες του μήνα σου. Ο καλός ύπνος είναι συνδεδεμένος με την ικανοποιητική διάρκεια και την απόλυτη ξεκούραση. Όσο πιο καλή είναι η ποιότητά του, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχεις για να αδράξεις κάθε απαιτητική στιγμή σου.

Επένδυσε λοιπόν σε ένα άνετο στρώμα, κλείσε τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές και απόλαυσε ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης. Τέλος, σου προτείνουμε να διαλέξεις έναν ήχο ξυπνητηριού που θα σου αρέσει, έτσι ώστε να βγαίνεις από τον κόσμο των ονείρων με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο.

4.   Πέρασε χρόνο με τους αγαπημένους σου

Αν η πραγματικότητα σε γεμίζει με άγχος και εξάντληση, προσπάθησε να μη βυθιστείς μέσα σε αυτή. Αντιθέτως, βάλε την όποια κούραση στην άκρη και αφιέρωσε χρόνο στους αγαπημένους σου ανθρώπους. Είτε πρόκειται για την οικογένεια, είτε για τους φίλους ή το άλλο σου μισό, ο χρόνος που περνάς μαζί τους είναι ευεργετικός και μειώνει αποτελεσματικά το άγχος.

Η κορτιλόζη, η ορμόνη του στρες, ελαττώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της επαφής με τα αγαπημένα σου άτομα και η χαρά και τα γέλια αντικαθιστούν κάθε δυσκολία της ενήλικης ζωής. Σήκωσε λοιπόν το τηλέφωνο τώρα και κανόνισε το επόμενο ραντεβού σας.

5.   Άκουσε τις ανάγκες σου

Ακόμα και η πιο σωστή καθημερινή ρουτίνα δε θα αποδόσει, αν δε συνοδεύεται από την ψυχική αυτοφροντίδα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να “ακούς” αυτά που νιώθεις, να τα επεξεργάζεσαι και στη συνέχεια να μπορείς να τα επικοινωνείς με έναν αποδεκτό προς εσένα και τους άλλους τρόπο. Πες όχι σε πράγματα που δε σε κάνουν χαρούμενο και θέσε όρια σε ανθρώπους και καταστάσεις. Να θυμάσαι, είσαι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου και έτσι πρέπει να σου φέρεσαι.

Στην περίπτωση που νιώθεις ότι θέλεις καθοδήγηση, μία καλή ιδέα είναι να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα σε καταλάβει πραγματικά και θα σου δώσει διάφορες εναλλακτικές για να σκεφτείς.

Ο δρόμος προς την αυτοφροντίδα είναι πολλές φορές γεμάτος δυσκολίες και εμπόδια. Όμως μόνο μέσα από αυτήν την απαιτητική διαδρομή θα γνωρίσεις και θα αγαπήσεις από την αρχή τον εαυτό σου. Δείχνε καθημερινά λοιπόν την αγάπη σου προς εσένα και υιοθέτησε μικρές συνήθειες μέσα από τις οποίες θα αναπτυχθείς ουσιαστικά και θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Keywords
Τυχαία Θέματα
5 τρόποι να κάνεις την αυτοφροντίδα σου προτεραιότητα… τώρα και για πάντα,